Maşinile abandonate prin oraş sunt greu de ridicat

Maşinile abandonate prin oraş sunt greu de ridicat
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Puţin peste 160 dintre cele 620 de autoturisme care prezentau semne clare că nu mai erau folosite, verificate anul trecut de Poliţia Locală, au ajuns în situaţia de a avea documentaţia finalizată în vederea ridicării. Autorităţile susţin că procedura de ridicare efectivă este una greoaie şi speră ca simplificarea regulilor după care "rablele" să poată fi ridicate să ducă la o eliberare mai accelerată a domeniului public.

620 de maşini aflate în stare avansată de degradare şi care prezentau semne evidente că nu mai sunt scoase în trafic au fost verificate pe parcursul anului trecut de poliţişti locali, puţin mai mult de jumătate dintre autoturismele considerate abandonate făcând obiectul unor controale, în baza a 139 de sesizări primite de instituţie de la gălăţeni, care au accesat inclusiv platfoma City App pentru a semnala vehiculele nefolosite. Majoritatea controalelor s-au soldat cu somaţii de ridicare a maşinilor, 470 de acte de acest gen fiind emise de poliţiştii locali. Jumătate dintre gălăţenii proprietari de rable care au fost avertizaţi au dat curs solicitării, cealaltă jumătate primind notificări. Şi mai puţini, 162, au ajuns în situaţia ca maşinile pe care le-au abandonat pe domeniul public să facă obiectul unor dosare complete, care au fost înaintate Primăriei Galaţi, din cauză că nimeni nu a dat curs, în cazul lor, încercărilor Poliţiei Locale de a elibera domeniul public. Cifra este una mică, apreciază reprezentanţii instituţiei.

"Unul din principalele obiective ale Poliției Locale Galați în 2020 a fost şi identificarea vehiculelor fără stăpân și dispunerea măsurilor legale, după caz întocmirea documentației pentru ridicarea acestora. Este evident că în acest domeniu sunt necesare măsuri mai ferme și o procedură simplificată, de altfel modificată recent prin act normativ, însă rezultatele previzionate au fost afectate în parte și de evoluția pandemiei de Covid-19, deoarece a trebuit să adaptăm activitățile în funcție de aceasta", a explicat Petrică Hahui, directorul general al Poliţiei Locale Galaţi.

Conform modificărilor legislative în vigoare de anul trecut, perioada în care mașinile pot sta nefolosite în parcare a fost redusă, de la un an la şase luni, iar pentru recuperarea mașinii, proprietarul va fi nevoit să facă dovada plății amenzilor și a valabilității inspecției tehnice periodice în termen de cinci zile de la plata somaţiei. În cazul în care proprietarul nu prezintă documentele menționate în termen de zece zile de la primirea somației din partea primăriei, autovehiculul trece automat în proprietatea autorităților locale.

Unde nu e loc, se parchează haotic

Obiceiul gălăţeanului de a parca maşina acolo unde are treabă, indiferent dacă o face legal sau nu, ori imposibilitatea de a găsi un loc propice pentru a staţiona în siguranţă şi fără perturbarea traficului, a făcut la anul trecut peste două mii de amenzi să plece din pixul poliţiştilor locali special pentru această abatere. Din cele 4.074 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 600.000 de lei, aplicate la regimul rutier, agenţii au dat 2.284 doar pentru oprire interzisă, staţionare interzisă şi acces interzis. Distinct de acestea, 879 de amenzi au fost aplicate special şoferilor care au parcat pe trotuar sau pe spaţiul verde. "Peste 4.000 de sancțiuni aplicate în cadrul acestui plan de măsuri au însemnat tot atâția gălățeni care au încălcat prevederile legale, iar punctele de penalizare, peste 4.500 la număr, înseamnă că mulți dintre conducătorii auto pot rămâne și fără dreptul de a conduce autoturismele pe o perioadă de 30 de zile", avertizează directorul Poliţiei Locale Galaţi.

Citit 5084 ori Ultima modificare Joi, 28 Ianuarie 2021 21:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.