O mașină zburătoare a primit acordul de a decola

O mașină zburătoare a primit acordul de a decola
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Maşina zburătoare slovacă AirCar a obținut prima undă verde pentru a zbura, odată cu obţinerea certificatului de navigabilitate eliberat de Autoritatea de Transport din Bratislava, a anunţat această instituţie publică din Slovacia, informează AFP.

"Certificarea AirCar deschide uşa producţiei în masă de maşini zburătoare extrem de eficiente", a declarat Stefan Klein, fondator şi CEO al KleinVision, compania care a proiectat şi produs acest avion hibrid, jumătate maşină, jumătate avion. "Aceasta este o confirmare oficială a capacităţii noastre de a transforma definitiv călătoriile pe distanţe medii", a afirmat el, citat într-un comunicat. În aviaţie, termenul "distanţe medii" corespunde rutelor de sub 2.000 de kilometri.

AirCar a efectuat primul zbor interurban în iunie 2021. Propulsat de un motor BMW de 1,6 litri, aparatul poate să decoleze de pe o pistă de 300 de metri lungime. Zburând cu 170 km/h, autonomia sa este de 1.000 de kilometri. Transformarea automată de la maşină la avion, controlată printr-un singur buton, durează doar trei minute, potrivit producătorului.

Pentru a obţine certificarea, aeronava a fost supusă la 70 de ore de teste de zbor şi la peste 200 de decolări şi aterizări, a precizat KleinVision, care trebuie să obţină, de asemenea, certificatul de tip al aeronavei, pentru începerea exploatării comerciale a aparatului său.

Pentru aeronavele civile, acest certificat este eliberat în Europa de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (AESA).

Citit 803 ori Ultima modificare Vineri, 28 Ianuarie 2022 02:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.