De ce este greşit să asculţi muzică ”la maxim”

De ce este greşit să asculţi muzică ”la maxim”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Graba, neatenţia sau necunoaşterea unor reguli gramaticale elementare creează de multe ori confuzie în folosirea termenilor maxim/maximum şi minim/minimum. Distincţia este însă foarte clară, din moment ce cuvintele "maxim" şi "minim" sunt adjective, în vreme ce "maximum" şi "minimum" sunt adverbe.

"Copilul meu ascultă muzică la maxim până târziu în noapte", se plânge un părinte, aparent depăşit de situaţie, pe un forum. "Iată cum poţi obţine maxim de profit cu un minimum efort", spune o reclamă apărută pe un site de ştiri. În ambele cazuri, cuvintele "maxim" şi "minimum" sunt folosite greşit. Formele corecte sunt următoarele: "Copilul meu ascultă muzică la maximum până târziu în noapte" şi "Iată cum poţi obţine maximum de profit cu un minim efort".

"La maximum/minimum sunt locuţiuni adverbiale, compuse din prepoziţia "la" plus substantivele maximum/minimum, şi determină verbe: s-a enervat la maximum; a redus la minimum cheltuielile. Ca substantive, ele pot apărea şi în alte contexte: Moneda euro a ajuns la maximumul istoric...; este necesar un minimum de efort... Ca adjective, aceste cuvinte au formele maxim/minim şi determină diferite substantive, putând suferi şi modificări flexionare: valoare maximă, eforturi minime", explică autorii "Ghidului de exprimare corectă" disponibil pe site-ul dexonline.ro.

Aşadar, vom spune că emoţiile sunt la "maximum", nu la "maxim". În DEX, adjectivul "maxim" este definit drept cel "care are cea mai mare dimensiune, durată, intensitate etc.; foarte mare; maximal". La rândul său, "la maximum" este locuţiune adverbială şi înseamnă "în cel mai înalt grad". Adverbul "maximum" nu este variabil, lucru identic şi pentru adverbul "minimum". "Maximum" înseamnă "în cantitatea, timpul sau spaţiul maxim cu putinţă".

Exemple: "Din cauza bolii, Maria va lipsi minimum şase zile de la serviciu" sau "Am vândut maximum 30 de kilograme de cartofi toată ziua". Pe de altă parte: "Punctul maxim va fi atins la ora 5,00 dimineaţa" sau "Deranj minim, satisfacţie maximă".

Citit 15399 ori Ultima modificare Joi, 24 Octombrie 2019 15:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.