Sancţiuni de 20.000 de lei pentru fiecare lucrător fără forme legale

Sancţiuni de 20.000 de lei pentru fiecare lucrător fără forme legale
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Patronii care folosesc munca nedeclarată pot fi sancţionaţi cu 20.000 de lei pentru fiecare lucrător pe care îl au fără forme legale. Până la jumătatea lui august 2017, patronii firmelor care foloseau munca la negru riscau închisoarea şi amenzi mult mai mici (1.000 de lei - n.r.) decât cele aplicate în prezent.

Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a decis, în 2017, că firmele depistate că folosesc persoane fără acte pot fi inclusiv închise pe loc, iar patronii amendaţi cu 20.000 de lei pentru fiecare muncitor angajat ilegal.

Pe lângă faptul că lucrătorul fără forme legale nu poate beneficia de măsuri de protecţie socială pe termen lung sau în cazul producerii unui accident survenit în timpul orelor de activitate, munca la negru defavorizează şi firmele care respectă legea. Spre exemplu, patronii care folosesc munca nedeclarată îşi permit să ofere preţuri cu mult mai mici, în cadrul licitaţiilor, faţă de patronii care respectă legea. Într-un raport întocmit de specialiştii de la Bruxelles, se arăta faptul că activitatea lucrătorilor care nu erau trecuţi în acte înseamnă 15 la sută din tot ce produce economia ţării noastre într-un an.

Citit 2190 ori Ultima modificare Luni, 04 Martie 2019 14:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.