Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Patronii care folosesc munca nedeclarată pot fi sancţionaţi cu 20.000 de lei pentru fiecare lucrător pe care îl au fără forme legale. Până la jumătatea lui august 2017, patronii firmelor care foloseau munca la negru riscau închisoarea şi amenzi mult mai mici (1.000 de lei - n.r.) decât cele aplicate în prezent.

Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a decis, în 2017, că firmele depistate că folosesc persoane fără acte pot fi inclusiv închise pe loc, iar patronii amendaţi cu 20.000 de lei pentru fiecare muncitor angajat ilegal.

Pe lângă faptul că lucrătorul fără forme legale nu poate beneficia de măsuri de protecţie socială pe termen lung sau în cazul producerii unui accident survenit în timpul orelor de activitate, munca la negru defavorizează şi firmele care respectă legea. Spre exemplu, patronii care folosesc munca nedeclarată îşi permit să ofere preţuri cu mult mai mici, în cadrul licitaţiilor, faţă de patronii care respectă legea. Într-un raport întocmit de specialiştii de la Bruxelles, se arăta faptul că activitatea lucrătorilor care nu erau trecuţi în acte înseamnă 15 la sută din tot ce produce economia ţării noastre într-un an.

Citit 1137 ori Ultima modificare Luni, 04 Martie 2019 14:53

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro