Cum se pot cumpăra şase ani de vechime în muncă

Cum se pot cumpăra şase ani de vechime în muncă
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Casa Judeţeană de Pensii Galaţi anunţă că OUG nr. 163/2020, prin care este reglementată posibilitatea cumpărării vechimii pentru pensie în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maximum şase ani, a intrat în vigoare la data de 28 septembrie 2020.

În intervalul de şase ani, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate. Încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată numai până pe 31 august 2021.
"Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: nu este pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare. Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare", ne lămureşte Ana Denis Aramă, directoarea Casei Judeţene de Pensii Galaţi.
Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt: actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, în original și copie; declaraţia pe propria-răspundere.
Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul, dar nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Pentru anul 2020, valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată utilizat la calculul contribuției de asigurări sociale datorate, este de 2.230 de lei. Cota contribuției de asigurări sociale pentru anul 2020 este de 25 la sută, ceea ce înseamnă că suma minimă lunară de plată este de 558 de lei.
În situația în care, pe perioada aplicării OUG 163/2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată sau cota contribuției de asigurări sociale se modifică, contractele de asigurare aflate în derulare nu vor fi afectate.
Suma poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare, fără a depăşi data de 31 august 2021, la casieria Casei Judeţene de Pensii.
În situaţia în care, la 31 august 2021, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate. După data încetării aplicabilităţii contractului de asigurare socială, nu se mai poate încheia act adiţional la acesta.

Citit 11322 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Ianuarie 2021 01:55

4 comentarii

 • postat de daniel
  Vineri, 16 Octombrie 2020 01:47
  41.58.234.***
  suma minima lunara de plata 558 lei,deci un an de vechime costa 6696 lei. cati romani isi permit sa cumpere un an de vechime ? de 6 ani nu mai vorbesc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de GEA LA CARUTA!
  Miercuri, 07 Octombrie 2020 19:15
  95.76.3.***
  Cunosc soferi pe taxi care au lucrat pe cont propriu, sau in intelegere cu angajatorul de asa maniera ca sa aiba servici; multi dintre acestia au pensii de 5-600 lei, dar cu banii obtinuti la bara bara si-au deschis firme de transport!

  Pribabil unora din astia nu le mai merge afacerea, iar acum se plang..

  Ce sa va spun!???

  Mameluci fara cap!
  2
  3
  Raportează
 • postat de Aftene catalin
  Miercuri, 07 Octombrie 2020 11:21
  82.137.14.***
  La 10 ani de cotizație la stat nu se oferă nimica. Mama are 65de ani și nu are pensie are numai 10 ani cotizații de când era colectivul la tara ce este de făcut.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Arante
  Miercuri, 07 Octombrie 2020 07:02
  5.13.142.***
  Cei care au efectuat maxi -taxi pina in perioada 2016 unii patroni nu le-au platit cartile de munca angajatilor in adevarata legislatie si a muncii depuse desi aveau CCM semnat , modificat fara stirea angajatului . Cum de au lasat cei de la ITM ca sa se produca asa ceva , nimeni nu stie , CJPG nu a luat masuri nici ei la acea vreme?? , Usor ,usor acestea au fost sterse cu buretele timpuli trecut , unii sau bucurat ca nu au platit altii sufera in continuare pe munca depusa in van iar statul a ramas si el pagubit la acea vreme. Acum santem buni de cumparat vechimea lipsa si e vorba de ani nu luni.
  4
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.