Cum se pot cumpăra şase ani de vechime în muncă

Cum se pot cumpăra şase ani de vechime în muncă
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Casa Judeţeană de Pensii Galaţi anunţă că OUG nr. 163/2020, prin care este reglementată posibilitatea cumpărării vechimii pentru pensie în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maximum şase ani, a intrat în vigoare la data de 28 septembrie 2020.

În intervalul de şase ani, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate. Încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată numai până pe 31 august 2021.

"Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: nu este pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare. Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare", ne lămureşte Ana Denis Aramă, directoarea Casei Judeţene de Pensii Galaţi.

Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt: actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, în original și copie; declaraţia pe propria-răspundere.

Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul, dar nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Pentru anul 2020, valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată utilizat la calculul contribuției de asigurări sociale datorate, este de 2.230 de lei. Cota contribuției de asigurări sociale pentru anul 2020 este de 25 la sută, ceea ce înseamnă că suma minimă lunară de plată este de 558 de lei.

În situația în care, pe perioada aplicării OUG 163/2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată sau cota contribuției de asigurări sociale se modifică, contractele de asigurare aflate în derulare nu vor fi afectate.

Suma poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare, fără a depăşi data de 31 august 2021, la casieria Casei Judeţene de Pensii.

În situaţia în care, la 31 august 2021, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate. După data încetării aplicabilităţii contractului de asigurare socială, nu se mai poate încheia act adiţional la acesta.

Citit 11703 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Ianuarie 2021 01:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.