SATUL - Viaţa Liberă Galaţi
În pericol de moarte, escaladând separatorul de sensuri. Pietonii cer să traverseze în siguranță DN 26
Scris de Anca Melinte, Mariana Constandache Joi, 09 Noiembrie 2023
Zilnic, zeci de pietoni își pun în pericol viața escaladând zidul care separă sensurile de mers de pe DN 26. Nu o fac din comoditate sau lene, ci pentru că n-au de ales. Sunt angajații firmelor care activează între Vânători şi satul Costi, care pentru a ajunge la locurile de…
Comune gălățene cu "tradiție" în materie de șomaj
Scris de Ovidiu Amălinei Marți, 10 Octombrie 2023
Mediul rural din județul Galați pare să se fi transformat într-o veritabilă "capcană" socială, în condițiile în care aici se regăsesc cele mai multe persoane fără locuri de muncă. Spre comparație cu mediul urban, numărul de șomeri din comunele gălățene este de peste cinci ori mai mare, potrivit datelor centralizate…
La Ghidigeni, lucrări la podul peste râul Bârlad
Scris de Ovidiu Amălinei Joi, 21 Septembrie 2023
În comuna Ghidigeni se află în curs de derulare ample lucrări la infrastructura rutieră, ce vizează consolidarea și modernizarea podului de pe DJ240, de peste râul Bârlad, informează Consiliul Județean (CJ) Galați. "Pentru consolidarea podului, constructorul forează piloți cu diametrul de peste un metru, la 19 metri adâncime. Deja jumătate…
Asfalt pe DN 26, între Măstăcani și Brănești
Scris de Viaţa Liberă Miercuri, 20 Septembrie 2023
O amplă lucrare de refacere a infrastructurii rutiere pe DN 26, pe porțiunea dintre Măstăcani și Brănești, care era extrem de degradată pe mai mulți kilometri, a fost realizată în urma solicitării transmise Ministerului Transporturilor şi CNAIR de Consiliul Județean Galați. S-a intervenit pe porțiunile cu cedări în fundație şi…
Microbuze școlare noi pentru trei comune din județ
Scris de George Marinescu Duminică, 10 Septembrie 2023
Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea, a participat, în această săptămână, alături de autorități publice locale din 41 de județe, la ceremonia de predare-primire a 110 autovehicule destinate exclusiv transportului elevilor din învățământul preuniversitar de stat. Microbuzele, dotate cu 16+1 locuri pe scaune, vor deservi comunitățile din mediul rural, în care unitățile…
Finanțare pentru drumurile din Cuza Vodă și Drăgușeni
Scris de George Marinescu Joi, 07 Septembrie 2023
La Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, au fost aprobate spre finanțare, în această săptămână, contracte în valoare totală de 530.350.791,44 de lei, beneficiarii proiectelor fiind o serie de administrații publice locale. Printre acestea, se numără și investițiile în materie de modernizare a infrastructurii rutiere în comunele gălățene Cuza Vodă…
Proiecte de peste 180 milioane de lei în 18 comune gălățene
Scris de George Marinescu Luni, 04 Septembrie 2023
Pe parcursul acestei veri, am identificat numeroase preocupări de investiții în unitățile administrativ-teritoriale din județ, comunele gălățene demarând mai multe proceduri de achiziție publică în acest sens în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP/SICAP). Unele dintre acestea beneficiază de finanțare prin Programul Național de Investiții (PNI) "Anghel Saligny", iar altele,…
Seceta a făcut pagube de 387 milioane de lei în județul Galați. Despăgubirile se lasă aşteptate
Scris de Ovidiu Amălinei Luni, 21 August 2023
La Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Galați s-au depus aproximativ 9.700 de solicitări pentru acordarea ajutorului de stat pentru culturile de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre calamitate de seceta din 2022 În total, în județul Galați au fost peste 130.000 hectare de culturi afectate, valoarea pagubelor raportate de fermieri fiind…
Monografii gălățene. Cuca
Scris de Iulian Voicu Luni, 31 Iulie 2023
Există două legende care explică numele localității. Prima este că, pe vremea când trăia pe Brateș și se ocupa cu negoțul de pește, Petru al Răreșoaiei a poposit și prin acele locuri; în pădurea care-i poartă și azi numele, Rareș, el și-ar fi pierdut cuca (căciulă domnească).O altă legendă spune…
Proiecte de eficiență energetică, la Berești
Scris de George Marinescu Luni, 17 Iulie 2023
Asocierea dintre călărășenii de la Donau Termo SRL și firma constănțeană Joyzable SRL a depus oferte la Berești pentru proiectarea și execuția lucrărilor de creștere a eficienței energetice la unitățile de învățământ din oraș.Este vorba despre două contracte distincte, primul în valoare de 3,51 milioane de lei, destinat investițiilor programate…
Comunele gălățene nu se „stresează” cu obligațiile de mediu
Scris de Cristinel Luca Miercuri, 12 Iulie 2023
Grafice de colectare a deșeurilor, colectarea separată a acestora și tarife distincte pe categorii, gestionarea deșeurilor din construcții, instalații de concasare a deșeurilor inerte, neamestecarea deșeurilor verzi cu celelalte tipuri - toate acestea sună a filme SF atunci când vorbim de cea mai mare parte a comunelor din județul Galați,…
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene a ajuns la Valea Mărului
Scris de George Marinescu Vineri, 07 Iulie 2023
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, a fost prezentă, la mijlocul acestei săptămâni, la Galați, fiind întâmpinată, în calitate de gazdă, de președintele Consiliului Județean, Costel Fotea. Acesta din urmă a menționat că discuțiile au fost axate, în primul rând, pe investițiile cu fonduri europene și impactul lor…
11 milioane de lei prin programul "Anghel Saligny" pentru comuna Barcea
Scris de ADVERTORIAL Luni, 03 Iulie 2023
Adrian-Ioan Veștea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a semnat, în această săptămână, contractul de finanțare prin Programul Național de Investiții "Anghel Saligny" a proiectului pentru modernizarea drumurilor locale din comuna Barcea, județul Galați, în valoare totală de 11.000.000 de lei. La semnarea contractului au participat Constantin Zamfir, primarul liberal…
Monografii gălăţene. Frumușița - 430 de ani de atestare istorică
Scris de Iulian Voicu Vineri, 16 Iunie 2023
Satul Frumușița este una dintre localitățile legendare (vezi povestea legată de Ștefan cel Mare şi localităţile Frumușița, Tătarca, Șivița, Tulucești) legate, ca întotdeauna în istoria umanității agricole, de cursurile de apă și de pământurile fertile din văile inundabile. Satul Frumușița a fost atestat documentar pe 22 ianuarie 1593, sub numele…
Monografii gălăţene. Rogojeni - satul „bogat” doar în țânțari
Scris de Iulian Voicu Luni, 05 Iunie 2023
Așezat pe luncă, între pârâul Horincea și Prut, la granița cu Republica Moldova, satul Rogojeni este component al comunei Suceveni. Izolată de căile principale de comunicație rutieră, localitatea pare adormită între veacuri, deși străzile principale au fost asfaltate și șanțurile laterale au fost betonate.Pe vremuri, ocupația principală a locuitorilor era…
Monografii gălăţene. Independența
Scris de Iulian Voicu Sâmbătă, 20 Mai 2023
Deși cu origini istorice vechi, satul (comuna) Independența își trage numele după Războiul de Independență din 1877: potrivit paginii „date monografice” a localității, „Despre cum a luat fiinţă Independenţa” ne-a relatat Virgil Chicioroagă, învăţător la Şcoala Nr. 1, în anul 1969. Acesta ne spune că: ”pe malul stâng al Siretului,…
Monografii gălățene. Ivești
Scris de Iulian Voicu Vineri, 19 Mai 2023
Cu aproximativ 10.000 de locuitori, Ivești este una dintre localitățile mari ale județului. Șoferilor li se pare că durează o veșnicie să-i străbată întinderea la șosea. Prima atestare documentară a comunei Iveşti, datează de la 15 iulie 1448 şi este reprezentată de documentul eliberat de către domnitorul Petru al II-lea…
Monografii gălăţene. Piscu, satul campionului Nicu Vlad
Scris de Iulian Voicu Duminică, 30 Aprilie 2023
Așezare străveche de agricultori și pescari, comuna Piscu este atestată documentar din anul 1445, când domnitorul Ștefan cel Mare i-a dăruit lui Clanău Spătarul jumătate din sat cu jumătate de moară, cealaltă jumătate fiind dată lui Eremia Postelnicul.În secolul al XVI-lea, localitatea este ridicată la rangul de târg, datorită așezării…
Monografii gălăţene. Barboși, Șendreni
Scris de Iulian Voicu Duminică, 09 Aprilie 2023
BARBOŞI Probabil cea mai ilustră locaţie a judeţului, cartierul Barboși își trage numele de la fortăreaţa daco-romană Bărboși, de pe dealul Tirighinei. Daco-romană pentru că, deasupra unei fortificaţii dace apărate cu un val de pământ, s-a construit un castru roman. Această cetate întinsă pe șase hectare era în pereche cu…
Modernizarea drumurilor comunale din Suceveni
Scris de George Marinescu Marți, 21 Martie 2023
La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a semnat 41 de noi contracte de finanțare prin Programul Național de Investiții (PNI) "Anghel Saligny", în valoare totală de aproape 531 milioane de lei. Contractele vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere, înființarea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă, a rețelelor…
Fermierii vor asigurări și pentru solarele pe structură de lemn
Scris de Ovidiu Amălinei Sâmbătă, 04 Martie 2023
Una dintre nemulțumirile fermierilor gălățeni este că societățile de asigurări refuză să includă în sistemul lor de asigurări solarele pe structură de lemn. "În Grecia, dacă ne ducem în Creta, de exemplu, care este cel mai mare bazin al lor de producție, jumătate din solare sunt pe structură pe lemn.…
Încep lucrările de apă și canalizare de la Matca
Scris de George Marinescu Joi, 02 Martie 2023
Prima zi de primăvară a coincis, în acest an, cu semnarea ordinului de începere a lucrărilor de apă și canalizare din comuna Matca. "Nici până astăzi, în Matca nu există o rețea de apă și canalizare. Iată de ce proiectul inițial al Apă Canal SA, cu finanțare prin POIM (Programul…
Fermă gălățeană, model de zootehnie cum n-a văzut Bruxelles-ul!
Scris de Ovidiu Amălinei Miercuri, 01 Martie 2023
Despre performanțele Agrimat Matca s-a dus veste până la.... Bruxelles, la Parlamentul European. Așa că nu-i de mirare că, zilele trecute, europarlamentara Carmen Avram, din cadrul comisiei AGRI a instituției europene, a ținut să viziteze ferma gălățeană și să afle "la firul ierbii" care sunt problemele din agricultura locală. Pentru…
Monografii gălățene: Cerțești
Scris de Iulian Voicu Duminică, 05 Februarie 2023
Situat în Nordul județului, în apropiere de granița cu Vaslui, satul Cerțești a fost prima dată atestat documentar la 24 ianuarie 1498. Într-un document semnat de Petru Rareș, la 1528, apare numele judelui Stan Cerțul, cu moșia în zonă. Astăzi, localitatea mai cuprinde două sate – Cârlomănești și Cotoroaia, primul…