Regina Maria şi Principesa Ileana, omagiate în Germania, Turcia, SUA şi Canada

Regina Maria şi Principesa Ileana, omagiate în Germania, Turcia, SUA şi Canada
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Femei de excepţie cu destine uluitoare, cele mai cunoscute personalităţi feminine ale regalităţii româneşti, Regina Maria şi fiica sa, Principesa Ileana, sunt omagiate, în această toamnă, în Germania, Turcia şi Statele Unite ale Americii. Evenimentele sunt organizate sub semnul Centenarului Marii Uniri, de către Institutele Culturale Române (ICR) din Istanbul, Berlin şi New York.

Potrivit unui comunicat de presă, Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” din Istanbul organizează joi, 27 septembrie, o expoziţie foto-documentară extraordinară, "Femeile de pe front. Câmpul de luptă al Reginei Maria", dublată de vizionarea unui film documentar impresionant prin acurateţea poveştii şi imagini, "Inima Reginei". Pentru acest dublu eveniment, municipalitatea Ataşehir pune la dispoziţie ICR Istanbul sala Centrului Cultural "Mustafa Saffet".

Expoziţia, care va rămâne deschisă publicului până pe 7 octombrie, iar apoi, până pe 14 octombrie, va fi găzduită de sediul ICR Istanbul, oferă o imagine a contribuţiei femeilor din România la Primul Război Mondial, în calitate de combatante pe front sau în spatele liniilor, ca asistente sau infirmiere, ca membre ale Crucii Roşii, în spitalele de campanie sau ca activiste în diferitele asociaţii înfiinţate cu scopul de a-i sprijini pe refugiaţii şi orfanii de război.

"Fragmente importante din expoziţie îi sunt dedicate Reginei Maria, a cărei contribuţie la organizarea Crucii Roşii Române şi a serviciului de ambulanţă a fost esenţială. Expoziţia documentează şi abnegaţia cu care Regina a întreprins nenumărate vizite pe front şi în spitalele de campanie, pentru a ridica moralul soldaţilor şi al răniţilor, în ciuda condiţiilor deosebit de dificile. Totodată, expoziţia propune şi o bogată galerie de portrete ale unor femei aviator, ofiţer, avocat, adevărate excepţii în epocă, infirmiere, scriitoare, activiste pentru emanciparea femeilor etc", precizează ICR Istanbul.

Documentarul de impact al Televiziunii Naţionale Române "Inima Reginei", care va întregi evenimentul, a fost realizat în 2007 de Camelia Csiki. Pelicula prezintă în exclusivitate traseul pe care l-a parcurs inima suveranei între anii 1940-1970, de la Balcic la Bran, apoi la Bucureşti. Inima suveranei nu a fost niciodată expusă publicului, iar în prezent se află la Muzeul Naţional de Istorie a României.

"Regina soldat"

Expoziţia "Maria, Regina soldat" a putut fi vizionată în galeria Institutului Cultural "Titu Maiorescu" din Berlin până pe 21 septembrie. Vernisajul a avut loc pe 6 septembrie, odată cu prezentarea albumului fotografic "Regina şi frontul", iar pe 14 septembrie s-a desfăşurat un dialog cu Alteţa Sa Principesa Maria a României, nepoata Reginei Maria şi fiica ultimului rege al României.

Expoziţia "Maria, Regina soldat" a reunit panouri fotografice în care era înfăţişată suverana României în timpul Primului Război Mondial. Decorată cu medalia româneasca Virtutea Militară, clasa I, şi Crucea de Război franceză, "Regina soldat" a fost şi un excelent diplomat, promovând cu succes interesele României, reamintind aliaţilor occidentali sacrificiile armatei române în timpul războiului.

"Ileana, Principesa de România"

Institutul Cultural Român de la New York susţine turneul nord-american al spectacolului "Ileana, Principesa de România", un omagiu adus Principesei Ileana a României, fiica Reginei Maria şi figură importantă a exilului românesc, care şi-a trăit ultimii ani de viaţă în Statele Unite, unde a fost ctitor de mănăstire şi călugăriţă.

Spectacolul, o dramatizare de Edith Negulici după romanul autobiografic "Trăiesc din nou", este regizat şi interpretat de una dintre cele mai apreciate artiste de pe scena teatrului românesc, Liana Ceterchi, cu proiecţii video realizate de Georgiana Dobre şi Luca Achima. Evocarea plină de farmec şi dramatism a principalelor momente din viaţa autoarei şi a istoriei trăite pe fundalul celor două războaie mondiale, va poposi, până pe 30 septembrie, în şapte oraşe din SUA - Philadelphia, Boston, Chicago, Dallas, Cleveland, Detroit, precum şi Elwood City, în Pennsylvania, unde se află mănăstirea întemeiată de Principesa Ileana - dar şi în două metropole din Canada, Toronto şi Montreal. Fiica unui rege important, Ferdinand, şi a Reginei Maria a României, Principesa Ileana nu putea fi decât o luptătoare, mereu în slujba poporului său, a celor în nevoie.

Citit 3786 ori Ultima modificare Duminică, 23 Septembrie 2018 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.