Cu ce-şi ocupă timpul părinţii gălăţenilor din Diaspora. Mama ”belgienilor” a uimit ”Chefi la cuţite” | FOTO şi VIDEO
Foto: Antena 1

Cu ce-şi ocupă timpul părinţii gălăţenilor din Diaspora. Mama ”belgienilor” a uimit ”Chefi la cuţite” | FOTO şi VIDEO
Caterina Petcu are patru copii stabiliţi în Belgia
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

"Mama noastră a gătit în seara asta pentru "Chefi la cuţite". Şi a luat cele trei cuţite! - Het culinaire talent van onze moeder wordt geapprecieerd door de juryleden van Master Chef Roemenië!", este mesajul pe care, cu mândrie, l-a postat pe Facebook, din Belgia, una dintre fiicele gălăţencei Caterina Petcu. Priceputa gospodină i-a uimit pe chefi cu trei preparate gustoase - ciorbă de perişoare, pâinică de casă şi plăcintă cu brânză - toate pregătite doar într-o oră!

"Record de viteză la "Chefi la cuţite"! Ciorbă, plăcintă şi pâine în 60 de minute! Caterina Petcu a scris istorie!", au conchis realizatorii concursului culinar de la Antena 1, după apariţia uimitoare a gălăţencei.

Înainte de a intra în bucătărie, prezentatoarei Gina Pistol nu-i venea să creadă auzind despre planurile Caterinei Petcu: "Am venit să fac trei feluri: ciorbă de perişoare, plăcintă cu foi făcute de mine şi pâine caldă. Sper să reuşesc să fie şi bune!" -"Atât de rapidă sunteţi? Vă încadraţi în 60 de minute?", se minuna Gina.

"Am pus cărniţa la fiert, punem şi zarzavatul după ce dă în clocot carnea, în timpul acesta eu o să fac plăcinta cu brânză, o să plămădesc să stea un pic aluatul la dospit. Aluatul pentru foile de plăcintă n-a durat decât un minut! O să fac chiflele mai mici, ca să aibă timp să crească", explica gospodina, în timp ce mâinile nu-i stăteau o clipă.

Gogoşerie căutată

"După Revoluţie, acolo unde stăteam noi, în Galaţi, am deschis gogoşerie. Nu aveam firmă, nu aveam nici măcar nume. Soţul îmi spune în prima zi: «Frământă şi tu mai puţin, că nu ştie nimeni de noi!». Şi a început să se adune lumea! Eu făceam gogoşile la mână. Am rămas fără aluat, iar am frământat! Până seara, nici nu mai ştiu câte gogoşi s-au vândut, dar a doua zi nu am mai stat cu bucăţelele, am frământat mult. Venea lumea după miros, că erau gogoşile pudrate cu zahăr vanilat. Am reuşit de-am ţinut aproape zece ani gogoşeria", a povestit Caterina Petcu.

Cu gândul la belgienii de Galaţi

Întrebată dacă s-a îmbogăţit de pe urma gogoşeriei, gălăţeanca a mărturisit că nu a făcut avere, a investit în copii şi toţi au ajuns bine. "Am patru copii, trei fete şi un băiat, toţi căsătoriţi, dar nu mai sunt aici, sunt în Belgia toţi. Aş vrea să-i fac pe copiii mei mândri de mine, de aceea am nevoie de minimum două cuţite ca să reuşesc! Pentru mine sunt suficiente două şi sunt mulţumită că am ajuns aici, că într-o oră am reuşit să fac trei preparate, nu unul! Eu îmi doresc să merg cât mai departe, ca să ajut echipa, nu să iau nu ştiu ce premiu, că nu-mi trebuie. Dacă aş fi într-o echipă, ceilalţi concurenţi ar avea ce să înveţe de la mine", a spus gălăţeanca, aşteptând, cu emoţie, verdictul chefilor.

Ce-au spus chefii

"Mâncăm şi ne băgăm la somn!", glumeau chefii, privind cum se îndreaptă către ei farfuriile acoperite cu capace, încercând să ghicească ce ascund. "Hopa! Ciorbă de perişoare! Şi plăcintă cu brânză! Şi pâinica pare făcută aici!", a anunţat chef Sorin Bontea. "Măi, da’ ce perişoare sunt astea micuţe, aşa?", s-a minunat chef Cătălin Scărlătescu. "Da, mai mici, aşa, pe elegant! Cu borş, ca lumea! Acră, să meargă după băutură! Mie nu-mi place aşa acră, dar am băut o ţuică înainte şi merge. Hai să vedem şi plăcinţica!", s-a bucurat chef Bontea.

Încercând să ghicească cine a gătit, chefii oscilau între mamă eroină şi bunicuţă, întrebându-se când a avut timp să le facă pe toate: "E o bunicuţă căreia îi place să gătească, pentru că altfel nu făcea perişoarele mici!" - "Nu e bunicuţă. E mamă eroină! Are 14 copii acasă, a învăţat să gătească într-o oră, pentru 14 persoane, trei feluri de mâncare! Găteşte în bucătărie ca sport extrem", se întreceau în păreri chefii, în vreme ce pe Caterina Petcu o luaseră căldurile de emoţie.

Familie de 14

"Să ştiţi că am patru copii şi cu nepoţii am 14, cum aţi spus! Familia mea de 14 persoane", le-a spus gălăţeanca chefilor. "Am vrut să mă testez şi eu să văd dacă ştiu să gătesc sau nu! Am gătit într-o oră şi cinci minute pentru că nu ştiam rostul la cuptor. Şi a rămas plăcintă şi a venit toată echipa şi a servit", a mărturisit Caterina Petcu, povestind ce-a făcut după ce soţul i-a murit, iar copii s-au stabilit în Belgia: "Sunt de la Independenţa, judeţul Galaţi. După ce a murit soţul, mi-era frică să stau în casă, singură. Am adus o bătrânică, am îngrijit-o, am stat cu ea, apoi a decedat. În faţa casei mele este o familie cu cinci copii şi, fiind mai necăjiţi, fără tată, am luat o fetiţă cu mine: am dat-o la şcoală, am îmbrăcat-o, am învăţat-o. Şi acum am copilaşii, merg la biserică, îmi place foarte mult să gătesc! La cine are pomană mă duc şi ajut, gătesc şi pentru biserică, şi pentru alţii! Când a fost hramul bisericii am făcut 1.400 de prăjituri!", a povestit Caterina Petcu, lăsându-i cu gura căscată pe chefi.

Aşa cum era de aşteptat, preparatele ei au fost atât de apreciate încât fiecare dintre chefi i-a oferit câte un cuţit. Din păcate, deşi şi-ar fi dorit să facă parte din echipa lui chef Bontea, nu a ajuns până acolo, dar le-a arătat tuturor cât de bine şi de repede ştie să gătească o gălăţeancă. Şi şi-a făcut copiii mândri de ea!

În farfurii, ciorbiţa de perişoare cu pâinică și plăcinta cu brânză:

Citit 8315 ori Ultima modificare Vineri, 21 Decembrie 2018 00:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.