Gloria Galaţiului de altădată, expusă în Italia (FOTO)

Gloria Galaţiului de altădată, expusă în Italia (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

O imagine a străzii Nicolae Bălcescu din vremea când se numea Mavramol şi o străbăteau tramvaiele, dar şi o ilustrată a portului animat al Galaţiului pot fi admirate pe afişul expoziţiei foto-documentare dedicate primei instituţii europene din România, care şi-a avut sediul în oraşul nostru. Este vorba despre Comisia Europeană a Dunării, căreia îi este dedicată expoziţie deschisă la The Joint Research Centre (JRC) din Ispra (Italia) al Comisiei Europene.

Gloria oraşului puternic şi important care a fost, cândva, Galaţiul, este încă vie. Şi chiar dacă s-a mai prăfuit, important este că istoria lui nu a fost dată uitării. O dovedesc fotografiile şi documentele care, până miercuri, 3 aprilie, pot fi văzute în Italia, la The Joint Research Centre al Comisiei Europene.

Potrivit comunicatului de presă făcut public de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, expoziţia foto–documentară „Comisia Europeană a Dunării, o instituţie internaţională pe tărâm românesc”, este organizată în parteneriat cu Comitetul român de la JRC pentru celebrarea Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, în colaborare cu Serviciul Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale ale României şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Expoziţia, menită să marcheze Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, este deschisă publicului din 20 martie şi până pe 3 aprilie 2019, de lunea până vinerea, în intervalul orar 10,00–16,00, iar intrarea este liberă.

Istorie

„Comisia Europeană a Dunării, cu sediul la Galaţi şi cu principalul punct de activitate la Sulina, a fost un organism internaţional fondat în 1856 cu scopul menţinerii statutului Dunării de cale fluvială deschisă navigaţiei şi comerţului internaţional şi a neutralităţii sectorului Dunării maritime. Comisia s-a îngrijit de dragarea şi regularizarea şenalului navigabil al fluviului, de întreţinerea barei Sulina şi de toate aspectele organizatorice care vizau funcţionalitatea neîngrădită a navigaţiei pe Dunărea maritimă, de la vărsarea în Marea Neagră şi până în amonte la Brăila”, se arată în comunicat.

Expoziţia prezintă publicului o amplă şi sugestivă selecţie de fotografii şi documente de epocă, însoţite de explicaţii detaliate în limba italiană, urmând parcursul cronologic al instituţiei, de la fondarea şi până la încetarea activităţii Comisiei, în măsură să ilustreze importanţa organismului internaţional şi consecinţele pozitive ale existenţei acestuia în viaţa economică şi culturală a porturilor fluviale româneşti.

„Expoziţia pune în lumină mediul cosmopolit, multicultural şi multietnic, din porturile dunărene de pe cursul românesc al Dunării, îndeosebi Sulina şi Galaţi, porţile de acces ale exporturilor de mărfuri din România către pieţele europene în a doua jumătate a veacului al XIX-lea şi în primele decenii ale secolului XX. Comunităţile locale din porturile fluviale româneşti au constituit un univers urban în care diferitele culturi s-au dezvoltat armonios şi au înregistrat reuşite notabile, prin exponenţii intelectuali şi antreprenoriali ai acestora, influenţându-se reciproc şi convieţuind într-un climat în general propice unei efervescenţe a vieţii economice şi culturale ce a marcat etapele modernizării şi progresului economic, social şi instituţional al Vechiului Regat şi al României interbelice”, se precizează în comunicat.

Cum ne-a schimbat viata

Activitatea Comisiei Europene a Dunării pe tărâm românesc este legată de oraşele portuare Sulina şi Galaţi, unde instituţia internaţională şi-a avut sediul. „Contribuţia Comisiei la modernizarea şi întreţinerea căii fluviale a avut un impact direct şi asupra vieţii urbane din porturile dunărene, influenţa inginerilor şefi ai instituţiei, specialişti străini cu o viziune inovativă şi progresistă, asupra intelighenţiei şi elitelor sociale şi politice din localităţile unde ei au activat, nu a fost deloc neglijabilă. Interacţiunea Comisiei cu instituţiile locale din porturile dunărene a avut un impact pozitiv asupra dezvoltării infrastructurii urbane, a apariţiei şi consolidării reglementărilor privitoare la urbanism, a gestiunii utilităţilor publice, a cristalizării unei politici coerente în domeniul sănătăţii publice, al prevenţiei şi combaterii maladiilor şi epizootiilor”, subliniază organizatorii expoziţiei.

Aceeași expoziţie de acum trei ani!?

În comunicatul de presă şi afişul făcute publice, organizatorii expoziţiei foto-documentare "Comisia Europeană a Dunării, o instituţie internaţională pe tărâm românesc" dau senzaţia că acest eveniment este organizat special pentru a marca preşedinţia românească a Comisiei Europene. În realizate, aceeaşi expoziţie, intitulată "La Commissione Europea del Danubio, un'istituzione internazionale in terra romena", cu acelaşi afiş, acelaşi comunicat de presă şi aceleaşi exponate a avut loc în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în perioada 29 aprilie - 15 mai 2016. Expoziţia de atunci a beneficiat şi de colaborarea cu Universitatea din Utrecht (Olanda), beneficiind de susţinerea Institutului Cultural Român.

Şi atunci, ca şi acum, documentarea şi concepţia grafică a panourilor de forex au fost realizate de domnul prof. univ. dr. Constantin Ardeleanu, cadru didactic la Universitatea «Dunărea de Jos» din Galaţi, cu colaborarea personalului de specialitate de la Serviciul Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale ale României.

Sursa foto: Imagini puse la dispoziţie de Asociaţia Renaşterea Galaţiului: Strada Mavramol (actuala stradă Nicolae Bălcescu) - 1913; Galaţi, vedere din port [carte poştală ilustrată] - 1910.

Afişul oficial al evenimentelor din 2016 şi din 2019

Citit 7356 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2019 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.