Mesajul liderului ”Prales” pentru confraţii de acasă: Romii să nu-şi mai vândă voturile!
Foto: Anca Melinte

Mesajul liderului ”Prales” pentru confraţii de acasă: Romii să nu-şi mai vândă voturile!
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

„Liderii romilor îşi apără mai degrabă interesele personale decât pe cele ale comunităţilor de romi! Tocmai de aceea mi-aş dori ca romii de rând să fie mai uniţi, să-i schimbe pe cei care nu le apără interesele şi să nu se mai lase cumpăraţi”, spune cu tristeţe gălăţeanul Viorel Costache, acordeonist din Frumuşiţa, fost lăutar în orchestra „Doina Brateşului”, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei "Prales - Defense de roms en region PACA France", primul ONG de apărare a drepturilor romilor din Franţa.

Din Frumuşiţa în Antibes | Un gălăţean luptă pentru drepturile romilor în Franţa” scriam despre Viorel Costache, în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”, în aprilie 2017. Militant activ pentru drepturile, dar mai ales pentru educaţia romilor, Viorel Costache a venit să-şi petreacă sărbătorile pascale acasă. Încărcat cu ajutoare, a încercat să-i sprijine pe cei mai necăjiţi confraţi, dar şi să ia pulsul comunităţilor de romi pe care şi le-ar dori scoase din sărăcie.

„Era un munte de om, acum îl bagi într-o coşniţă”

„De cinci ani nu am mai venit acasă, la Frumuşiţa, de sărbătorile pascale. Anul acesta, împreună cu soţia, am luat hotărârea să facem Paştele acasă. Eu am mai trimis ajutoare în România, pentru comunităţile sărace, nu neapărat de romi, dar de această dată am adus cu mine, din Franţa: cărucioare pentru invalizi, cadre de mers pentru persoanele vârstnice, bastoane şi cârje ortopedice. Toate acestea sunt prea scumpe ca ei să şi le permită! Unul dintre cei pe care i-am ajutat este chiar un consătean. Era un munte de om, iar acum îl bagi într-o coşniţă de slăbit ce este. Fiica lui m-a întrebat dacă nu pot să-l ajut cu un cărucior, iar când m-am dus la ei, se aşteptau să le cer bani. Nu le venea să creadă că nu vreau absolut nimic. Am adus lapte praf şi îmbrăcăminte pentru copiii de până la un an”, ne-a povestit Viorel Costache.

Ajutoarele lui au ajuns nu doar la Frumuşiţa sau în judeţul Galaţi, ci şi prin ţară, acolo unde a aflat că există oameni care au nevoie de ele.

Educaţia este cheia integrării

„Dar nu ajutoare le trebuie romilor, ci să înveţe singuri să se ajute! Nu trebuie să le dai peştele gata prins, trebuie învăţaţi să pescuiască. Din păcate, reprezentanţii romilor de aici văd că nu-şi dau interesul chiar atât de mult”, spune dezamăgit gălăţeanul.

„Cheia civilizaţiei este întotdeauna educaţia”, spune în română şi franceză, aşa cum le-a spus şi autorităţilor franceze cu care a discutat. „În Franţa, romii care acum şapte ani mă goneau din locul în care erau: «Iar ai venit? Pleacă de aici!», au venit singuri la mine şi m-au rugat să-i includ în proiecte mele de integrare. Condiţia pe care le-am impus-o a fost şcolarizarea copiilor. Pentru ca romii să iasă din situaţia în care se găsesc, cheia este educaţia! Să putem pregăti o nouă generaţie care să se comporte la acelaşi nivel cu populaţia majoritară”, spune Viorel Costache.

Aşa cum aţi mai putut citi în pagina de Diaspora, în Franţa, Viorel Costache şi-a pus locuinţa din Franţa la dispoziţie pentru Şcoala "Prales", unde copiii fac pregătire şcolară, îşi rezolvă temele. Rezultatele se văd: două fete, ai căror părinţi nu ştiu să scrie şi să citească, vor merge la facultate: "Una dintre marile probleme este abandonul şcolar. Şi vă dau un exemplu: nepoata mea, care e în Franţa, e studentă. Prietena ei, care când erau amândouă la şcoală aici învăţa mai bine decât nepoată-mea, s-a pierdut pe drum. Când a intrat la liceu la Galaţi, părinţii ei n-au avut putere financiară să o susţină să facă naveta”, ne-a povestit gălăţeanul.

Îndemn de unitate

Viorel Costache a ţinut să transmită două mesaje. Unul pentru liderii romilor, celălalt, pentru romii de rând.

„Cei care conduc destinele romilor au obligaţia morală să îi sprijine. Ei arată mai mereu cu degetul spre oficialii statului, dar în acelaşi timp nu fac nimic pentru comunităţile de romi măcinate de sărăcie, de analfabetism, de abandon şcolar! Liderii romilor ar trebui să se implice, să susţină educaţia, să încerce eradicarea abandonului şcolar şi a analfabetismului. Dacă ne implicăm cu sufletul şi cu inima, reuşim. În general, liderii romilor îşi apără mai degrabă interesele personale decât pe cele ale comunităţilor”, spune gălăţeanul.

Mesajul său pentru romii de rând este unul de unitate: „Să fie uniţi, să le impună liderilor să-i reprezinte cu adevărat, iar când nu o fac, să le reproşeze şi să-i schimbe! Am mers prin ţară şi am văzut averile celor care reprezintă romii, dar şi sărăcia comunităţilor de romi. Tocmai pentru că romii sunt uşor de cumpărat, mesajul meu este să nu-şi mai vândă voturile! Şi să nu mai accepte să fie dependenţi de ajutorul social”, a mai spus Viorel Costache.

De unde vin romii

Planurile lui Viorel Costache sunt de a reveni din Franţa cu o delegaţie mixtă, de elevi romi şi francezi, dar şi cu 20 de adulţi, pentru a vizita locurile de unde vin romii în Hexagon. "Desigur, vom vizita şi mănăstiri, şi locuri importante din punct de vedere turistic, dar şi zonele de unde vin aceşti copii care trăiesc acum în ghetouri, tocmai pentru a schimba imaginea cu care sunt percepuţi", ne-a declarat militantul rom.

Cine este Viorel Costache

„Soldatul rom”, aşa îi spun francezii gălăţeanului Viorel Costache, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei "Prales" - "Fraţii", ONG de apărare a drepturilor romilor din Franţa.

„Je dois aider mon peuple” - „Trebuie să-mi ajut poporul”, mărturisea Viorel Costache, în titlul unui articol apărut în 2015 în presa franceză. Originar din Frumuşiţa, comună cu tradiţii lăutăreşti, Viorel Costache este acordeonist şi a activat 12 ani în orchestra „Doina Brateşului”. Viaţa i s-a schimbat acum 15 ani, când a fost diagnosticat cu o boală de ficat, iar medicii i-au mai dat patru-cinci ani de trăit. Ajunsese o umbră - 51 kg la 1,71 m - când, în primăvara anului 2012, o verişoară i-a propus să meargă în Franţa, să se trateze prin Crucea Roşie. „Medicina franceză m-a tratat şi m-a vindecat după un an”, mărturiseşte. După operaţia suferită, a ales să rămână acolo, să cânte, dar să şi înveţe. În România a absolvit opt clase, dar în Franţa a învăţat limba, a urmat un curs de informatică, apoi unul de formare profesională ca mediator social la Strasbourg, la Consiliul European. În 2012, nişte prieteni francezi, văzând că ajută romi şi români, i-au propus să fondeze o asociaţie, ceea ce a şi făcut.

 

 

Citit 5467 ori Ultima modificare Vineri, 24 Mai 2019 00:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.