Paradă a costumelor populare româneşti, organizată în Malaysia de o gălăţeancă (FOTO)

Paradă a costumelor populare româneşti, organizată în Malaysia de o gălăţeancă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

O paradă a costumelor populare vechi româneşti, spectaculoase picturi care surprind similaritatea jocului "Căiuţilor" de la Botoşana cu dansul "Kuda Kepang", reprezentări ale moscheilor din Constanţa şi Mangalia, pictate de un artist legendar, portretele lui Carol I, Vlad Ţepeş şi Reginei Maria… sunt câteva dintre surprizele de care vor avea parte luni, 24 iunie 2024, în prima zi de sesiune, parlamentarii din Malaysia. Gălăţeanca Nineta Bărbulescu, ambasador al României în Malaysia, a ales să marcheze în acest fel trei evenimente speciale: 55 de ani de relaţii diplomatice România - Malaysia, Ziua Universală a Iei şi Ziua ONU a femeilor în diplomaţie.

"În ie românească, în faţa regelui Malaysiei", scriam, în ediţia din 12 noiembrie 2021 a ziarului "Viaţa liberă", ţinuta pe care a ales să o poarte la spectaculoasa ceremonie de acreditare care a avut loc la Palatul Regal Istana Negara, gălăţeanca Nineta Bărbulescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Malaysia şi Brunei Darussalam. Gălăţeancă prin naştere şi prin educaţie, Nineta Bărbulescu este diplomat român de carieră din 1994. A fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Australia, Noua Zeelandă, Fiji, Kiribati, Nauru, Samoa, Insulele Solomon, Tuvalu şi Vanuatu.

Evenimente româneşti în Parlamentul Malaysiei

Nineta Bărbulescu ne-a dezvăluit evenimentul prin care va marca, în Parlamentul Malaysiei, 55 de ani de relaţii diplomatice între România şi această ţară. Vor fi expuse spectaculoase picturi reprezentând dansuri similare, "Căiuţii" din Botoşana şi "Kuda Kepang", moscheile din Constanţa şi Mangalia pictate de un artist legendar Ismail Embong, picturi cu Palatul Parlamentului României şi Parlamentul Malaysiei de Nizar Kamal Ariffin, portretele pictate unor personalităţi româneşti - Carol I, Regina Maria şi Vlad Ţepeş, pictate de doi artişti locali, dar şi o duzină de tablouri personale ale Ninetei Bărbulescu şi ale Laviniei Burcea, gălăţeancă din Kuala Lumpur. De asemenea, oficialii vor avea parte de o călătorie cartografică în ţara noastră.

Pentru că Sărbătoarea de Sânziene - 24 Iunie - a fost instituită, din 2012, Zi Universală a Iei, transpusă în lege în 2022, momentul cel mai spectaculos al evenimentului va fi o paradă de costume populare româneşti.

"Țara care merită să i se ducă dorul este o țară iubită"

Aşa mărturisea în 2021, într-un interviu realizat în cadrul campaniei TVR "Cu România în suflet", Daniela Strîmbei din Malaysia, din a cărei colecţie privată de "Ii călătoare" fac parte costumele ce vor fi admirate în Parlamentul malaysian. Sunt costume vechi din anii ’50-’60 şi chiar ’40-’50, din diferite regiuni etnografice ale României. "Cu mâneci bufante şi generoase, cu broderii, cusături şi modele de neuitat, spun povești ale identității românești moștenite din generație în generație. Fiecare ie este o operă de artă, dar şi o mărturie a profunzimii de gândire a țăranului român ca ființă spirituală și creatoare", vor descoperi malaysienii.

După cum mărturisea la televiziunea românească, pentru Daniela Strîmbei, ia românească a fost sprijin și "tratament" în momente dificile: "O țară care merită să i se ducă dorul este o țară iubită. Am și o colecție de ii și bluze țărănești românești, pe care le port în orice context, de la evenimente oficiale, la birou și chiar în zile obișnuite. Replica mea care atrage atenția este de obicei: «Ah, vă place bluza aceasta? Are 60-80 de ani și e cusută de mână…» și de aici se pornește o discuție despre valori, meșteșuguri, bogăție spirituală și zestre culturală. Am descoperit că bluza ţărănească este un mijloc de comunicare foarte generos și acum o folosesc în calitate de carte de vizită atunci când mă prezint", mai spune Daniela Strîmbei.

Citit 8869 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2024 15:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.