Gălățeanca Liliana Gârneață - medic primar nefrolog, doctor în medicină și conferențiar universitar - tocmai a primit, la Kuala Lumpur, o importantă distincție din partea Societății Internaționale de Nefrologie - Pioneer Award 2025 pentru regiunea Europei Centrale și de Est.
Cu o carieră medicală și universitară remarcabile, conf. univ. dr. Liliana Gârneață - născută la Galați, absolventă a Liceului „Vasile Alecsandri” din Galați (actualmente CNVA) - a intrat în atenția Societății Internaționale de Nefrologie. Vestea cea mare ne-a fost adusă la cunoștință de o altă gălățeancă, absolventă tot de LVA - Nineta Bărbulescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Malaysia şi Brunei Darussalam. Societatea Internațională de Nefrologie a decis să-i acorde gălățencei Liliana Gârneață Pioneer Award 2025, pentru regiunea Europei Centrale și de Est. ISN Pioneer Awards onorează „eroii necunoscuți” ai nefrologiei: medicii care au făcut eforturi extraordinare pentru a promova nefrologia într-o anumită țară sau regiune cu venituri modeste.
Misiunea ISN
Fondată în 1960, la primul Congres Internațional de Nefrologie desfășurat la Geneva și Evian, The International Society of Nephrology - Societatea Internațională de Nefrologie (ISN) este o asociație profesională globală, dedicată promovării sănătății rinichilor la nivel mondial prin educație, granturi, cercetare și promovare. Concret, s-a concentrat pe evoluția mondială a educației, științei și îngrijirii pacienților de nefrologie. De-a lungul anilor, a crescut și a devenit o comunitate internațională lider, cu 8.500 de membri din întreaga lume.
Astăzi, ISN continuă să ofere acces la cele mai recente cunoștințe și cele mai bune practici - educație, granturi, cercetare și advocacy - pentru a-și promova viziunea asupra unui viitor în care toți oamenii au acces echitabil la o sănătate durabilă a rinichilor. Premiile ISN Pioneer onorează „eroii necunoscuti” ai nefrologiei: medicii care au făcut eforturi extraordinare pentru a promova nefrologia într-o anumită țară sau regiune cu venituri mici sau modeste: „Fără dăruirea lor, nefrologia ar fi cu mult în urmă cu starea sa actuală în țara lor de origine”, spune Societatea Internațională de Nefrologie.
Cine este Liliana Gârneață
Liliana Gârneață este doctor în nefrologie, conferențiar universitar în cadrul Departamentului de Nefrologie și Medicină Internă din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. De asemenea, este medic primar în Nefrologie și șef al secției Nefrologie I din cadrul Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” din București.
Conform prezentării ISN, Liliana Gârneață a absolvit Medicina în 1992 și a obținut titlul de doctor în științe medicale – Nefrologie, în 2001. Din 2015 este șef de secție Nefrologie, iar din 2017, conferențiar universitar. Interesele speciale ale medicului sunt nutriția și metabolismul în bolile de rinichi, nefropatia diabetică, epidemiologia bolii cronice de rinichi, anemia renală și afectarea sănătății orale în boala cronică de rinichi (CKD).
„Toți colegii mei din Europa Centrală și de Est și eu suntem onorați de acest premiu remarcabil. Cu siguranță, a fost lucru în echipă!”, a mărturisit gălățeanca pentru ISN.
Trebuie spus că bazele educației sale au fost puse la Galați. Născută în Galați, Liliana Gârneață a absolvit Școala Generală Nr. 13, apoi Liceul de Matematică-Fizică „Vasile Alecsandri” din Galați, fiind șefă de promoție în 1986.
Încă un medic român printre laureați
În galeria laureaților ISN am mai descoperit un nume românesc: dr. Felix-Mihai Maralescu - Mentorship Abstract Award 1st Prize.
Dr. Felix-Mihai Maralescu este în prezent asistent universitar de nefrologie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Și-a finalizat studiile medicale la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara în 2017, iar rezidențiatul de nefrologie, la sfârșitul anului 2022. În acest timp, a urmat un master în Metode și Tehnici Statistice în Sănătate și Cercetare Clinică (2019-2021) și finalizat în doctorat.
„Dr. Maralescu a avut privilegiul de a participa la Programul de Mentorship ISN, unde a colaborat îndeaproape cu Dr. Jochen Raimann, de la Institutul de Cercetare Renal din New York. Această colaborare a avut ca urmare o invitație la New York, unde a condus cercetări sub îndrumarea Dr. Raimann asupra unui proiect care se concentrează pe pacienții cu hemodializă, câștigând, în cele din urmă, primul premiu al ISN Mentorship Abstract Awards la WCN’25”, aflăm de pe siteul Societății Internaționale de Nefrologie.