Un singur suflet, două cetăţenii - Român adevărat în ţara frunzei de arţar

Un singur suflet, două cetăţenii - Român adevărat în ţara frunzei de arţar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* “Sunt mulţi, extrem de mulţi, români bine instruiţi pe care, din păcate, România i-a pierdut definitiv. Este tragic şi trist" * "Şi în Canada, şi acasă, românii cinstiţi şi demni sunt marginalizaţi sub diferite forme de autorităţile române, nu de cele canadiene”" *  "Sunt un om simplu, meticulos într-o oarecare măsură, care nu se lasă păcălit de entităţi şi etichete McDolard’s" *

Stabilit de zece ani în Canada, gălăţeanul Florin Munteanu împreună cu o echipă admirabilă realizează ziarul românesc on-line “Xpress Bălăbăneşti”, proiect care se adresează tuturor cititorilor cu bun simţ, cu un anumit nivel de educaţie şi respect pentru valorile naţiunii române. “Sentimentele mele pentru ţara unde am venit pe lume, pentru tradiţiile şi valorile noastre naţionale nu sunt unice în Canada. Nu fac parte dintr-o specie pe cale de dispariţie. Nu încă. Există şi o parte a comunităţii româneşti care s-a detaşat parţial sau complet de România. Pentru membrii ei, erosul obştesc este o opţiune ocazională, pentru mine un dar venit de Sus. Darurile spirituale se înscriu permanent în cartea vieţii”, ne-a mărturisit gălăţeanul.

Florin Munteanu regretă că, deşi în Canada comunitatea românească este destul de numeroasă, ea nu este şi unită aşa cum ar trebui să fie: “Sunt mulţi, extrem de mulţi, români bine instruiţi pe care, din păcate, România i-a pierdut definitiv. Este tragic şi trist. Nu este vina României, ci a sistemelor şi nonvalorilor implementate de la centru şi de aiurea”.

Spre deosebire de Europa, afirmă Florin Munteanu, românii sunt văzuţi destul de bine în Canada: „Preselecţia autorităţilor canadiene a dat şi dă rezultate în continuare. Singurele marginalizări de care am auzit au fost cu privire la avansări sau funcţii. Acestea nu au vizat niciodată, în mod intenţionat, comunitatea românească. Şi în Canada, şi acasă, românii cinstiţi şi demni sunt marginalizaţi sub diferite forme de autorităţile române, nu de cele canadiene”. „Eu? sunt un om simplu, meticulos într-o oarecare măsură, care nu se lasă păcălit de entităţi şi etichete McDolard’s. Mă opresc aici deoarece nu vreau să par subiectiv”, aşa ne-a răspuns, cu modestie şi tâlc, gălăţeanul Florin Munteanu, stabilit de zece ani în Canada.

Aprecierile vin întotdeauna dacă ai rezultate sau dacă ești om. La mine, indiferent de loc, au venit în special când m-am comportat ca un creștin.

Cuvinte de mulţumire

Recunoştinţa o fi floare rară, dar nu şi pentru gălăţeanul Florin Munteanu: „Am petrecut aproape două decenii pe băncile şcolilor din Galaţi şi vreau să aduc sincere mulţumiri unor oameni deosebiţi, valori incontestabile ale sistemului de învăţământ românesc: prof. de muzică Călin Vasile (Şc. Gen. nr.33) - un suflet de o sensibilitate fantastică care din păcate nu mai este printre noi, prof. de matematică Bucur Camelia (Liceul de Marină), prof. dr. ing. Drugescu Elena (Ştiinţa Materialelor), prof. dr. ing. Potecaşu Florentina (Ştiința Materialelor), prof. dr. ing. Cazacu Nelu (Ştiinţa Materialelor) şi nu în ultimul rând d-lui ing. Ursoiu Liviu (şef grup CTC - LTG2), un om cu un caracter deosebit”, spune gălăţeanul. Cu modestie, Florin Munteanu spune că nu se consideră un „român valoros”. În opinia lui, român de valoare peste Ocean este academicianul Alexandru T. Balaban, fiul lui Teodor Balaban din Bălăbăneşti.

Şi la final, un mesaj pentru gălăţeni: „Pentru cei din ţară care duc un trai cinstit nu pot să am decât sentimente adânci de respect şi admiraţie pentru simplul fapt că în vremuri dificile încă rezistă. Le doresc multă sănătate!”.

Citit 3451 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2012 23:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.