Germania – şi bogaţii au păduchi câteodată

Germania – şi bogaţii au păduchi câteodată
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

„Păduchii invadează căpuşoarele copiilor nu numai în România, ci şi în ţări dezvoltate precum Germania, cu o populaţie educată în privinţa igienei corporale şi cu un sistem sanitar bine pus la punct”, scrie jurnalul on-line www.romaningermania.ro realizat de jurnalişti români din diaspora. Informaţia ne face să privim cu alţi ochi realitatea de care avem parte la fiecare început de an şcolar – cazuri de pediculoză şi de scabie. De exemplu, în toamna trecută, din cei 70.000 de elevi verificaţi în Galaţi, 106 aveau păduchi. Numai că în Germania, pediculoza nu se transformă într-un motiv de umilire sau chiar de persecutare a copilului respectiv.

„Enervanţi, dar inofensivi”

Potrivit site-ului www.romaningermania.ro, se întâmplă des ca părinţii să primească acasă hârtii oficiale prin care sunt notificaţi că în clasa copilului lor au fost descoperiţi păduchi, fără a putea afla însă cine este cel care-i poartă. Mai mult, pe lângă aceste hârtii, familiile primesc broşuri speciale anti-păduchi, care explică amănunţit cum arată, cum pot fi identificaţi şi cum se poate lupta împotriva paraziţilor supărători şi a ouălor acestora. Dar, spre deosebire de România, unde controalele anti-păduchi se soldează cu deconspirarea „păduchiosului”, cu tunderea chilug a acestuia şi măsuri menite să-l umilească pe bietul copil, în Germania numele „Păduchiosului” rămâne secretul şcolii.

Problema păduchilor şi a ouălor lor este foarte bine reglementată în Germania. Pentru a nu genera panică în rândul populaţiei, comunicările oficiale subliniază faptul că prin supărătoarele insecte parazite nu se transmit viruşi şi bacterii. Părinţilor li se recomandă să se liniştească: „Păduchii sunt enervanţi, dar inofensivi”, că pot să apară „în cele mai bune familii” şi că păduchi poate lua oricine”.

Părinţii sunt instruiţi apoi cum să controleze părul copiilor şi cum să scape de supărătoarele lor ouă sau larve din păr, dar şi din ţesături.

Puzderie de site-uri web despre păduchi

„Există atâtea site-uri germane care au drept temă păduchii, încât s-ar putea crede că este vorba de o problemă de importanţă naţională. Datele prezentate pe aceste site-uri arată că există tot mai multe cazuri de pediculoză, de la un an la altul, iar cele mai frecvente sunt înregistrate la copiii între 5 şi 10 ani. Numărul copiilor cu păduchi creşte permanent, astfel de situaţii apărând în special după vacanţe”, scriu jurnaliştii.

Nici francezii nu scapă!

Vă amintiţi de glumele francezilor “Trebuie să ne temem de contactul direct cu românii pentru că au păduchi”, difuzate de postul Canal Plus chiar în seara meciului de fotbal România-Franţa, într-o emisiune de satiră? Deşi francezii ne-au catalogat drept „păduchioşi” au râs degeaba. Potrivit jurnalului romaningermania.ro, dovezile în acest sens pot fi descoperite nu numai în statisticile de sănătate publică din Franţa, ci şi în tonele de hârtie de ziar dedicate acestei teme (mai ales după întoarcerea copiilor din vacanţă), în site-urile franţuzeşti care luptă împotriva pediculozei şi, nu în ultimul rând, în ofertele comerciale diversificate de otrăvuri pentru păduchi.

În concluzie, păduchii n-au graniţe.

Citit 6238 ori Ultima modificare Marți, 27 Martie 2012 10:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.