Gălăţenii din Diaspora vor la Referendum - Votul nu poate fi condiţionat!

Gălăţenii din Diaspora vor la Referendum - Votul nu poate fi condiţionat!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Campania electorală a început în forţă pe reţelele de socializare iar mediul on-line s-a umplut de tot felul de intoxicări şi fumigene. Aşa se face că românii din Diaspora au aflat cu stupoare că „nu vor putea vota la referendum decât dacă-şi plătesc taxele în ţară”. Declaraţia, scoasă din context, făcea trimitere la un interviu acordat în primăvară, presei româneşti din Italia, de către preşedintele Crin Antonescu.

Contactat telefonic, Ministrul Administraţiei, Victor Paul Dobre, ne-a declarat cât se poate de clar că votul nu poate fi condiţionat de absolut nimic. Şi că toţi cetăţenii români care au drept de vot şi-l vor putea exercita conform legii la referendumul pentru demiterea preşedintelui Romţâniei. Constituţia României spune cât se poate de clar că „nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale”. Deci nu există vreo condiţionare legată de plata taxelor sau de alte aspecte similare. Apariţia unor asemenea informaţii menite să inducă în eroare este justificată de forţa pe care o reprezintă electoratul din diaspora.

Potrivit statisticilor, numai în diaspora europeană locuiesc peste 4 milioane de cetăţeni români, de aceea Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa a solicitat public Guvernului să creeze toate condiţiile ca orice român să poată vota. „Sunt bine-cunoscute locurile în care se regăsesc cele mai importante comunităţi de români în Europa. De aceea solicităm ca în toate aceste locuri să fie amenajate suficiente secţii de votare. Statul de drept este pilonul principal într-o democraţie autentică, de aceea trebuie respectat cu sfinţenie precum Biblia şi Mama”, afirmă Daniel Ţecu preşedintele FADERE într-un comunicat de presă remis redacţiei tocmai din Spania.

Vă reamintim că în 2009, voturile românilor din diaspora în favoarea lui Traian Băsescu au avut rol decisiv în câştigarea celui de-a doilea mandat de preşedinte. Rămâne de văzut ce vor vota acum conaţionalii de peste hotare.

Citit 2711 ori Ultima modificare Luni, 09 Iulie 2012 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.