Gălăţeni care au uimit lumea - Ion Bîrlădeanu

Gălăţeni care au uimit lumea - Ion Bîrlădeanu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

S-a născut în judeţul Galaţi, a cucerit titlul de campion mondial la kaiac în Germania, iar acum este şeful federaţiei din sportul care i-a adus consacrarea.

Ion Bîrlădeanu a văzut lumina zilei la Cosmeşti, pe 1 august 1958. A început kaiacul în capitala de judeţ la o vârstă destul de înaintată pentru sport, 18 ani, fiind legitimat la Clubul Sportiv Şcolar, sub îndrumarea antrenorului Gheorghe Gălăţanu.

A avansat extrem de rapid şi, în 1978, la numai doi ani de la urcarea în barcă, a cucerit două medalii de argint la Campionatele Mondiale de la Belgrad, în probele de kaiac 2 - 500 metri şi kaiac 4 - 1.000 metri. Anul următor, la Mondialele de la Duisburg, făcând pereche cu bucureşteanul Nicuşor Eşanu, Bîrlădeanu a devenit campion mondial, adjudecându-şi medalia de aur la kaiac 2 - 10.000 metri. În proba de kaiac 2 - 1.000 metri, cei doi români au câştigat argintul, completându-şi astfel un palmares care-i plasa printre cei mai redutabili din lume.

În 1980, Mondialele au lipsit, făcând loc Olimpiadei de la Moscova, unde Bîrlădeanu a concurat la simplu şi a intrat în posesia medaliei de bronz la kaiac 1 - 1.000 metri, într-o cursă în care a ratat argintul pentru doar două zecimi de secundă. Performanţele mondiale ale gălăţeanului aveau să continue şi în 1981, la concursul desfăşurat la Nottingham, unde Ion Bîrlădeanu, deşi nu a mai obţinut niciun titlu, a urcat pe podium de trei ori: argint la kaiac 1 - 500 metri şi la kaiac 1 - 1.000 metri, bronz la kaiac 2 - 10.000 metri. În următorii doi ani, Mondialele nu i-au mai adus lauri sportivului din Cosmeşti, deşi la Tampere 1984 a fost la un vârf de barcă de medalia de bronz în două dintre curse.

După retragerea din activitatea competiţională, Ion Bîrlădeanu a rămas alături de sportul în care a făcut performanţă, iar din 2005 este preşedintele Federaţiei Române de Kaiac-Canoe.

Trebuie spus şi faptul că Galaţiul a fost, de-a lungul vremii, un adevărat izvor de performeri la kaiac-canoe, printre medaliaţii mondiali plecaţi de la CSŞ, Dunărea şi Ancora numărânu-se, alături de Bîrlădeanu, Antonel Borşan, Ion Geantă, Maria Nichiforov sau Petrică Dimofte.

Citit 9640 ori Ultima modificare Joi, 28 Februarie 2013 10:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.