Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
2 comentarii

Autor a numeroase şlagăre, printre care celebrele „Lalele” sau „Trecea fanfara militară”, compozitorul Temistocle Popa (Mistocli Popa, pe numele real) s-a născut la Galaţi, pe 26 iunie 1921.

A făcut studii muzicale la Conservatorul din Bucureşti şi la Şcoala Militară de Muzică, specializându-se, ca instrumentist, în flaut şi saxofon. A cântat, peste un sfert de veac, alături de orchestrele mai multor teatre de revistă din Capitală, pe scene din ţară şi din URSS, Polonia, Cehoslovacia şi Bulgaria.

Prima piesă pe care a realizat-o a fost „Vântule din zarea albastră”, însă în compoziţie s-a impus destul de târziu, în 1961, prin şlagărul „Lalele”, care i-a deschis calea spre muzica uşoară, de revistă şi de film. Alte piese ale compozitorului gălăţean care au marcat muzica românească în cea de-a doua jumătate a secolului trecut au fost „În rândul patru banca de la geam”, „Astă-seară m-am îndrăgostit”, „Un petec de cer”, „Inimă”, „Cu cine semeni dumneata” sau „Gioconda se mărită”.

„Am compus tot timpul piese simple, fără probleme de intonaţie, care să poată fi interpretate de oricine şi cred că de aceea aproape toate cântecele mele au devenit şlagăre”, spunea, spre finalul carierei, Temistocle Popa.

În cinematografie a compus muzica unor pelicule de mare succes, precum „Veronica”, „Cu mâinile curate”, „Eu, tu şi... Ovidiu” sau „Secretul lui Bachus”.

A fost distins cu Premiul Uniunii Compozitorilor de 12 ori, între 1963 şi 1985, a obţinut şase premii la Festivalul de la Mamaia, dar şi „Lira de aur” la concursul internaţional de la Bratislava, în 1985. A făcut parte de nenumărate ori din juriile unor concursuri de muzică uşoară, atât în ţară, cât şi în străinătate.

A fost căsătorit cu actriţa Cornelia Teodosiu şi au împreună un fiu, rezident în Canada.

În ultimele zile ale vieţii le-a povestit cunoscuţilor că aşteaptă... trenul de Galaţi. A încetat din viaţă pe 26 noiembrie 2013, la Bucureşti, fiind înmormântat în Cimitirul Ghencea.

Citit 5144 ori Ultima modificare Joi, 13 Februarie 2014 18:12

2 comentarii

 • postat de Jon Bon Jovi Vineri, 14 Februarie 2014 09:50 5.13.239.*** Link la comentariu
  0
  4

  Foarte bine spus, @Felicia Katz !!! Ce pacat insa ca in Galatiul asta, de-a lungul timpului, au pastorit numai oligofreni ajunsi in fruntea bucatelor, cu ajutorul pungilor cu malai si cu cate o sticla cu ulei ranced ! Ca si guvernarea lor, de altfel ! Inca o data, PACAT de oamenii valorosi care traiesc printre noi, "beneficiind" de o ignoranta totala si condamnabila !

  Raportează
 • postat de felicia katz Vineri, 14 Februarie 2014 07:50 94.159.215.*** Link la comentariu
  0
  6

  Si a murit sarac,dat afara din casa.Pierdut in neputinta si in uitare.Singurul(spre cinstea lui care i-a fost aproape a fost Horia Moculescu)Dragii nostrii Galateni au cu ce se lauda.Si Nina Cassian s-a nascut la Galati.Si ce?macar simbolic de zilele Galatiului i-a fost transmisa vre-o diploma?Ne place sa ne laudam cu gloriile urbei dar nu intreprindem nimic spre a le cinsti cat sunt in viata.Acolo la loc luminat si la loc cu verdeata(parca asa se spune)Maestrului Temistocle Popa nu-i mai ajuta cu nimic randurile inserate.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.