România, văzută de jurnaliştii occidentali/ "Ţara vrăjitoarelor călare pe mătură"

România, văzută de jurnaliştii occidentali/ "Ţara vrăjitoarelor călare pe mătură"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În România avem nu doar drumuri demne de Evul Mediu şi localităţi fără fără apă şi canalizare de prin aceleaşi vremuri trecute, ci şi practici şi convingeri la modă în urmă cu sute de ani. Vorbim despre credinţa în vrăjitoare, ghicitoare şi tot felul de clarvăzătoare ale globului, Tarotului sau ghiocului care fac bani grei pe seama naivităţii şi necazurilor românilor. Tocmai acest tenebros domeniu al vrăjitoriei le-a atras atenţia jurnaliştilor occidentali, care, potrivit jurnalului on-line www.romaningermania.ro , realizat de ziarişti români în Diaspora, s-au deplasat în ţara noastră pentru a analiza străfundurile magiei şi mentalitatea noastră de popor superstiţios. Reportajele au fost difuzate, în Germania, de televiziunea ZDF şi de Bild.

Potrivit romaningermania.ro, reporterul special al ZDF Tonja Pölitz a plătit zece euro pentru o „consultaţie vrăjitorească” şi s-a convins că „România este o ţară a vrăjitoarelor care câştigă peste o mie de euro pe lună, în timp ce salariul mediu din ţară este de 400 de euro”. Mai mult, scrie ZDF, „în loc să meargă la psihoterapeuţi, ca în toată Europa, românii merg la vrăjitoare”. „Vrăjitoarele şi ghicitoarele au o influenţă reală în România, pentru că superstiţia este larg răspândită”, traduce romaningermania.ro din ZDF.

Frica de un neg pe nas

„Cotidianul Bild face, la rândul său, o amplă documentare la Bucureşti şi pătrunde în lumea vrăjitoarelor albe şi negre, remarcând „recuzita acestora” - globuri de cristal, cărţi de tarot, pisici, telefoane mobile, frunze de ceai, schelete descărnate şi case somptuoase.

Înfiorat, reporterul Bild se teme că i-ar putea creşte un neg în nas după documentarea în România”, sintetizează romaningermania.ro situaţia. „Abracadabra, vă vom transforma pe toţi în broaşte râioase. De asta se poate să se fi temut senatorii români când au respins o propunere de impozitare a vrăjitoarelor şi a prezicătorilor”, scrie Associated Press, relatează jurnalul on-line al românilor din Germania.

Jurnaliştii diasporei au mai arătat că şi reporterii de la televiziunea britanică BBC s-au documentat în ţara noastră printre practicantele magiei şi descriu, la rândul lor tipurile de vrăji pe care le poate „cumpăra” românul: pentru beţie, pentru dragoste, pentru impotenţă, pentru fericire şi bani, pentru spor în casă, precum şi reţeta câtorva leacuri uzuale - excremente de pisică, câini morţi etc.

BBC Mundo arată ca România rămâne o ţara superstiţioasă, în care politicienii se îmbracă în mov, iar alte ziare străine susţin ca numeroşi demnitari români, printre care şi Nicolae şi Elena Ceauşescu, au avut vrăjitoare şi clarvăzători personali.

CITEŞTE ŞI: Site-ul romaningermania.ro, în sprijinul îngrijitoarelor românce/ Muncă până la epuizare, salarii de mizerie şi riscuri uriaşe

 

Citit 2432 ori Ultima modificare Joi, 29 Mai 2014 14:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.