Turul lumii pe două roţi/ O gălăţeancă şi partenerul ei, cu bicicleta prin Dubai (FOTO)
Foto: Foto: facebook.com/www.intotheworld.eu

Turul lumii pe două roţi/ O gălăţeancă şi partenerul ei, cu bicicleta prin Dubai (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Dubai e ţara şeicilor arabi, în care dive Oana Zăvoranu, Nicoleta Luciu, Bianca Drăguşanu, Alina Puşcaş sau Andra Măruţă se laudă că au petrecut vacanţe de cinci stele, răsfăţate cu bucate alese şi şampanie fină, pe nisipul fierbinte şi auriu. Ei bine, într-o asemenea destinaţie turistică sinonimă cu luxul şi lenevia, o gălăţeancă şi partenerul ei au pedalat cu entuziasm, dar nu în vreo sală de sport, ci în cadrul unei expediţii ciclistice care a cuprins Oman şi Dubai. Mai mult, pentru ei Dubai nu a fost un obiectiv în sine, ci doar un punct pe traseu, de unde au luat avionul spre România. Eroi acestei expediţii au fost gălăţeanca Ana Hogaş şi partenerul ei, Ionuţ (John) Florea, un cuplu de arhitecţi, despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”.

Sunt primii români care au făcut turul Africii pe motocicletă, apoi au „călărit” motoarele pe Drumul Mătăsii, şi în final au schimbat caii putere cu bicicletele, pentru a descoperi în China. Toate acestea în cadrul proiectul lor „Into The World”, devenit un mod de viaţă.

Citeşte şi:

FOTO/ O gălăţeancă face înconjurul lumii pe motocicletă. A făcut turul Africii, iar acum a ajuns în Asia

Din Asia, în Peninsula Arabă

În noiembrie anul trecut, pe Ana şi Ionuţ îi lăsasem în China. Ce-au făcut în acest răstimp? După cum ne-au mărturisit, până la finalul lui februarie au „zgâriat coaja care acoperă uriaşa Chină”, au explorat nordul Vietnamului, au urmat două luni în Cambodgia şi câteva zile în Thailanda. „Pe 1 martie am părăsit Asia cu avionul, împreuna cu bicicletele şi a urmat o tură într-un loc absolut fenomenal în Peninsula Arabă. Tura a fost gândită să încheie cu rost aproape trei ani de umblat, o experienţă foarte importantă pentru noi, pentru că ne-a reconstruit ca oameni bucăţică cu bucăţică. Am explorat o bucăţică din centrul Omanului şi o zonă de coastă, şi am încheiat în Dubai.”

Citeşte şi:

Înconjurul lumii/ O gălăţeancă pe Drumul Mătăsii (FOTO)

 „Ciudaţii”

Întrebaţi cum au ajuns să pedaleze în ţara în care vedetele şi fotomodelele nu se mai satură de shopping ori devin iubitele prinţilor arabi, ne-au răspuns cât se poate se senini: „Noi nu suntem deloc conectaţi la acea parte a societăţii în care există dive şi în care astfel de informaţii sunt reperele cotidianului”. Şi chiar dacă Dubaiul nu a fost o ţintă în sine, ci doar un punct de pe traseu, asta nu înseamnă că l-au tratat cu indiferenţă. Iată cum s-a văzut prin ochii lor: „Deşi e nou, artificial, consumerist şi practic în şantier, are o energie aparte mai ales datorită vastei comunităţi de indieni, pakistanezi, malaezieni etc. Ne e greu să înţelegem cum se poate călători doar pentru cumpărături, dar Dubaiul chiar e un loc care are ceva de oferit oricui, e foarte lipsit de prejudecăţi şi asta e foarte plăcut acolo. Toată lumea găseşte ceea ce a venit să caute”, ne-au dezvăluit Ana şi Ionuţ.

„E adevărat ca noi pe biciclete eram ciudaţi, nimeni nu merge fără maşină; bicicletele sunt interzise pe carosabil, în taxiuri, autobuze, tren etc, dar nu ne-a întrebat nimeni nimic, pentru că am fost încadraţi la categoria «străini excentrici» ha-ha-ha! Sigur că am fost măsuraţi cu priviri întrebătoare şi am avut nişte discuţii interesante cu localnicii”, ne-au povestit cu umor cei doi călători.

Suveniruri de călătorie

Bagajele cu care Ana şi Ionuţ explorează lumea cântăresc estimativ, în total, 35 de kilograme. În condiţiile în care trusa de scule şi rezervele de piese de schimb s-au diminuat radical, locul din bagaje a fost ocupat cu provizii de mâncare şi apă, dar nu lipsesc, desigur, aparatul foto şi computerul, un Kindle, şi hărţile de hârtie, pe lângă GPS, e greu de spus ce spaţiu ar mai avea pentru suveniruri. Iată, însă, ce au adunat din lumea mare: „Călătorind cu casa în spate nu avem loc pentru suveniruri din păcate, nici pe motor, nici pe bicicletă. Cu toata zgârcenia de spaţiu am adunat totuşi o colecţie de bani, nisip şi brăţări tradiţionale uzate. S-au mai adunat ceva cărţi, am aruncat haine şi tot felul de alte obiecte ca să putem lua cu noi cărţi importante pentru noi, fie că le-am primit, fie că le-am cumpărat sau am făcut schimb cu cineva, dar sunt cărţi pe care cu greu le-am găsi în Europa. În plus, cărţile sunt ca oamenii, pe cele care îţi vor schimba viaţa trebuie să le întâlneşti”, spun Ana şi Ionuţ.

Tovarăşi de drum

Ţinta lor, la final de descoperire a Asiei, a fost, însă, Omanul, de care se legă un proiect viitor. „În Oman am trăit aventura adevărată, extremul. Omanul este una dintre cele mai vechi culturi din lume, un loc cu adevărat binecuvântat. Am dori ca spre finalul anului să luăm cu noi câţiva oameni care doresc să îşi testeze limitele şi să îndrăznească să devină un pic mai mult decât cei de ieri şi să descoperim împreună mai mult din Oman. Ne-am apucat să lucrăm la acest proiect şi sperăm să ne găsim tovarăşi de drum. Pentru ca unele experienţe sunt înzecit mai bune dacă sunt împărtăşite. Ni se poate scrie pentru mai multe detalii pe adresa de pe site www.intotheworld.eu”, ne-au transmis Ana şi Ionuţ.

Şi ca să vă faceţi curaj să-i urmaţi ori să le fiţi alături doar cu inima şi cu gândul, îi puteţi urmări pe blogul lor de călătorie http://intotheworld.eu/blog-itw şi în timp real pe facebook.com/www.intotheworld.eu.

Citeşte şi:

Sudoare şi pasiune pentru fiecare metru / O gălăţeancă şi partenerul ei au explorat China pe biciclete

Citit 3492 ori Ultima modificare Vineri, 23 Mai 2014 10:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.