Turul lumii pe două roţi/ O gălăţeancă şi partenerul ei, cu bicicleta prin Dubai (FOTO)

Turul lumii pe două roţi/ O gălăţeancă şi partenerul ei, cu bicicleta prin Dubai (FOTO)

Foto: facebook.com/www.intotheworld.eu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
8 comentarii

Dubai e ţara şeicilor arabi, în care dive Oana Zăvoranu, Nicoleta Luciu, Bianca Drăguşanu, Alina Puşcaş sau Andra Măruţă se laudă că au petrecut vacanţe de cinci stele, răsfăţate cu bucate alese şi şampanie fină, pe nisipul fierbinte şi auriu. Ei bine, într-o asemenea destinaţie turistică sinonimă cu luxul şi lenevia, o gălăţeancă şi partenerul ei au pedalat cu entuziasm, dar nu în vreo sală de sport, ci în cadrul unei expediţii ciclistice care a cuprins Oman şi Dubai. Mai mult, pentru ei Dubai nu a fost un obiectiv în sine, ci doar un punct pe traseu, de unde au luat avionul spre România. Eroi acestei expediţii au fost gălăţeanca Ana Hogaş şi partenerul ei, Ionuţ (John) Florea, un cuplu de arhitecţi, despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”.
Sunt primii români care au făcut turul Africii pe motocicletă, apoi au „călărit” motoarele pe Drumul Mătăsii, şi în final au schimbat caii putere cu bicicletele, pentru a descoperi în China. Toate acestea în cadrul proiectul lor „Into The World”, devenit un mod de viaţă.

Citeşte şi:
FOTO/ O gălăţeancă face înconjurul lumii pe motocicletă. A făcut turul Africii, iar acum a ajuns în Asia

Din Asia, în Peninsula Arabă

În noiembrie anul trecut, pe Ana şi Ionuţ îi lăsasem în China. Ce-au făcut în acest răstimp? După cum ne-au mărturisit, până la finalul lui februarie au „zgâriat coaja care acoperă uriaşa Chină”, au explorat nordul Vietnamului, au urmat două luni în Cambodgia şi câteva zile în Thailanda. „Pe 1 martie am părăsit Asia cu avionul, împreuna cu bicicletele şi a urmat o tură într-un loc absolut fenomenal în Peninsula Arabă. Tura a fost gândită să încheie cu rost aproape trei ani de umblat, o experienţă foarte importantă pentru noi, pentru că ne-a reconstruit ca oameni bucăţică cu bucăţică. Am explorat o bucăţică din centrul Omanului şi o zonă de coastă, şi am încheiat în Dubai.”

Citeşte şi:
Înconjurul lumii/ O gălăţeancă pe Drumul Mătăsii (FOTO)

 „Ciudaţii”

Întrebaţi cum au ajuns să pedaleze în ţara în care vedetele şi fotomodelele nu se mai satură de shopping ori devin iubitele prinţilor arabi, ne-au răspuns cât se poate se senini: „Noi nu suntem deloc conectaţi la acea parte a societăţii în care există dive şi în care astfel de informaţii sunt reperele cotidianului”. Şi chiar dacă Dubaiul nu a fost o ţintă în sine, ci doar un punct de pe traseu, asta nu înseamnă că l-au tratat cu indiferenţă. Iată cum s-a văzut prin ochii lor: „Deşi e nou, artificial, consumerist şi practic în şantier, are o energie aparte mai ales datorită vastei comunităţi de indieni, pakistanezi, malaezieni etc. Ne e greu să înţelegem cum se poate călători doar pentru cumpărături, dar Dubaiul chiar e un loc care are ceva de oferit oricui, e foarte lipsit de prejudecăţi şi asta e foarte plăcut acolo. Toată lumea găseşte ceea ce a venit să caute”, ne-au dezvăluit Ana şi Ionuţ.
„E adevărat ca noi pe biciclete eram ciudaţi, nimeni nu merge fără maşină; bicicletele sunt interzise pe carosabil, în taxiuri, autobuze, tren etc, dar nu ne-a întrebat nimeni nimic, pentru că am fost încadraţi la categoria «străini excentrici» ha-ha-ha! Sigur că am fost măsuraţi cu priviri întrebătoare şi am avut nişte discuţii interesante cu localnicii”, ne-au povestit cu umor cei doi călători.

Suveniruri de călătorie

Bagajele cu care Ana şi Ionuţ explorează lumea cântăresc estimativ, în total, 35 de kilograme. În condiţiile în care trusa de scule şi rezervele de piese de schimb s-au diminuat radical, locul din bagaje a fost ocupat cu provizii de mâncare şi apă, dar nu lipsesc, desigur, aparatul foto şi computerul, un Kindle, şi hărţile de hârtie, pe lângă GPS, e greu de spus ce spaţiu ar mai avea pentru suveniruri. Iată, însă, ce au adunat din lumea mare: „Călătorind cu casa în spate nu avem loc pentru suveniruri din păcate, nici pe motor, nici pe bicicletă. Cu toata zgârcenia de spaţiu am adunat totuşi o colecţie de bani, nisip şi brăţări tradiţionale uzate. S-au mai adunat ceva cărţi, am aruncat haine şi tot felul de alte obiecte ca să putem lua cu noi cărţi importante pentru noi, fie că le-am primit, fie că le-am cumpărat sau am făcut schimb cu cineva, dar sunt cărţi pe care cu greu le-am găsi în Europa. În plus, cărţile sunt ca oamenii, pe cele care îţi vor schimba viaţa trebuie să le întâlneşti”, spun Ana şi Ionuţ.

Tovarăşi de drum

Ţinta lor, la final de descoperire a Asiei, a fost, însă, Omanul, de care se legă un proiect viitor. „În Oman am trăit aventura adevărată, extremul. Omanul este una dintre cele mai vechi culturi din lume, un loc cu adevărat binecuvântat. Am dori ca spre finalul anului să luăm cu noi câţiva oameni care doresc să îşi testeze limitele şi să îndrăznească să devină un pic mai mult decât cei de ieri şi să descoperim împreună mai mult din Oman. Ne-am apucat să lucrăm la acest proiect şi sperăm să ne găsim tovarăşi de drum. Pentru ca unele experienţe sunt înzecit mai bune dacă sunt împărtăşite. Ni se poate scrie pentru mai multe detalii pe adresa de pe site www.intotheworld.eu”, ne-au transmis Ana şi Ionuţ.
Şi ca să vă faceţi curaj să-i urmaţi ori să le fiţi alături doar cu inima şi cu gândul, îi puteţi urmări pe blogul lor de călătorie http://intotheworld.eu/blog-itw şi în timp real pe facebook.com/www.intotheworld.eu.

Citeşte şi:
Sudoare şi pasiune pentru fiecare metru / O gălăţeancă şi partenerul ei au explorat China pe biciclete

Citit 2950 ori Ultima modificare Vineri, 23 Mai 2014 10:44

8 comentarii

 • postat de Ana si Ionut Joi, 29 Mai 2014 15:57 86.121.59.*** Link la comentariu
  0
  0

  Iar pentru cine vrea sa stie ce se ascunde in spatele fatadelor stralucitoare din Dubai, iata un articol foarte solid: http://www.independent.co.uk/voices/commentators/johann-hari/the-dark-side-of-dubai-1664368.html

  Raportează
 • postat de Ana si Ionut Luni, 26 Mai 2014 21:08 86.121.59.*** Link la comentariu
  1
  1

  Nu trebuie sa va cereti scuze, libertatea inseamna dreptul la opinie si de aceea am intervenit, pentru ca ne place cand se incheaga un dialog. Numai bine.

  Raportează
 • postat de 23 4 Ana Ionut Luni, 26 Mai 2014 06:57 24.96.121.*** Link la comentariu
  0
  1

  Toata stima pentru persoana si activitatea dumnavoastra.
  Comentariul meu anterior se vrea o satira la limbajul folosit de autoarea articolului .Suna extrem de caraghios " inginerul Eu comenteaza articolul ziaristei AM despre arhitectii M&N aflati in vacanta. Inca odata scuze.

  Raportează
 • postat de Ana si Ionut Duminică, 25 Mai 2014 20:10 86.121.59.*** Link la comentariu
  0
  1

  Salutare tuturor, ne bucuram ca cititorii VL reactioneaza la un aticol despre noi si motivul pentru care am avut aceasta serie de dialoguri cu VL este tocmai pentru ca unul dintre noi vine din Galati si mandoi suntem niste oameni cat se poate de obisnuiti, care doresc sa impartaseasca si altora ceea ce au sansa sa vada/faca. Ideea fiind ca nu numai divele, corporatistii si oamenii cu bani pot calatori.
  Nu stim ce l-a facut pe cititorul '23' sa creada ca ne aflam in Dubai in timpul serviciului (nu, nu eram la lucru, eram la sfarsitul unei calatorii foarte lungi si asta e foarte bine explicat in articol).
  D-lui sau d-nei 'crystal' ii putem spune ca din pacate (sau din fericire) Dubaiul este de mai mult de 5 ani in insolventa si bula imobiliara depaseste ceea ce avem in Romania. Dubaiul este in trazitie de la o economie bazata pe exploatarea unor resurse finite (cat de poluanta este aceasta exploatare si efectele implantarii in desert a unui megalopolis merita un articol separat, si la asta faceam referire atunci cand am spus ca e un oras 'artificial', in plus Dubaiul nu are caracterul profund spiritual al altor urbe din lumea araba) la una bazata pe IT, inventica si tehnologii ale viitorului. Turismul aduce intr-adevar si el sume importante la buget, mai ales din zona de shopping de lux. Arhitectii nu au ce cauta in Dubai, asa cum nu au ce cauta in Spania.
  Comparatia cu Galatiul este interesanta, cele doua orase au elemente in comun, dar evident destine diferite: Galatiul este mai vechi cu peste un mileniu decat emiratul arab, amandoua au fost candva centre zonala de comert pe apa, dar Dubaiul are resurse naturale native imense. S-ar putea spune ca asa cum Dubaiul a fost extins si s-a incercat transformarea sa utopica intr-un paradis de vacanta si shopping, la fel Galatiul a fost in mod fortat transformat intr-un oras industrial ceea ce a dus la migratia multor familii in oras, cresterea rapida a populatiei cu inerente consecinte asupra transformarii inrastructurii, fondului construit si tesutului urban traditional. Dubaiul insa se remarca printr-o inteligenta economica: se adapteaza la schimbare si isi cauta mereu solutii pentru a continua sa existe si sa fie relevant la nivel global. Putem oare spune la fel despre Galati?
  Multumim pentru contributii si va dorim tuturor numai bine.
  Ana si Ionut

  Raportează
 • postat de 23 Duminică, 25 Mai 2014 06:51 24.96.121.*** Link la comentariu
  0
  1

  Cei doi nu erau turisti , erau arhitecti ceea ce denota ca erau in timpul serviciului. Aceasta aberatie ziaristica imi aminteste de perioada socialista cand se obisnuia sa se scrie pe usa la intrarea in ap Fam. Ing.Cutarica. Aceleasi cutume in alta epoca, de unde si concluzia ca cel putin la Galati schimbarea nu este o prioritate.

  Raportează
 • postat de 22 Sâmbătă, 24 Mai 2014 15:10 24.96.121.*** Link la comentariu
  0
  1

  Este interesanta chestia cu Dubaiul fiind artificial, probabil in comparatie cu Galatiul care este desigur cat se poate de natural.

  Raportează
 • postat de crystal Vineri, 23 Mai 2014 18:07 95.77.107.*** Link la comentariu
  0
  6

  arhitecti la Dubai ? esti nebun ? eu in locul vostru as ramane acolo ! Construiesc aia pe zi cate un zgarie nori ,sunt in top 10 cele mai bogate tari din lume, sigur au nevoie de arhitecti.
  Va intoarceti ca sa aratati ca programul a avut succes, vindeti tot si plecati acolo. Ce te faci daca ramai aici si tre' sa nasca sotia si ajunge pe mana amatorilor de la spitale? Mori cu zile aici.

  Raportează
 • postat de super Vineri, 23 Mai 2014 17:56 5.13.199.*** Link la comentariu
  0
  5

  Bravo :-)

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.