Trecutul Ultimului Viitor (IX)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Eram sigur că mă întrebi despre scena cu tăierea Salcâmului din primul volum al romanului "Moromeţii"! - spun intrând, după Grigore, în casa de pe Movilei, la numărul 25. Păi, dacă tot îmi ghiceşti/ citeşti gândurile, ce rost mai are să-ţi zic părerea mea despre această tristă/copleşitoare scenă?! - continui discuţia cu misteriosul Papugiu, cel aşa de repetent şi, totuşi, aşa de inteligent.

Cu o jumătate de pas înaintea mea, prietenul îmi demonstrează că are suficientă etichetă, că huruie de condescendenţă... şi mă conduce direct în odaia de oaspeţi, unde are un televizor alb-negru, vechi de când aceste aparate erau foarte rare şi îţi trebuia multă răbdare pentru ca să poţi cumpăra cutia minunată! Eu, de pildă, m-am strofocat un an... şi abia-abia am reuşit (pe sub mână) să cumpăr o namilă numită "Clasic", un fel de ladă enormă şi dreptunghiulară, grea de-ţi îndoia şi-ţi sfărâma şalele... şi care, dacă nu aveai antenă potrivită, transmitea doar "purici" şi nervi! Mi-aduc aminte că, pe acea vreme, care mai de care îşi confecţiona tot felul de antene la locul de muncă, mai ales în CSG, din tot felul de materiale şi după tot felul de proiecte şi idei! Astfel, sute şi sute de tone de metale au ajuns pe acoperişurile blocurilor, unele dintre ele zăcând şi acum în rugină şi-n uitare, mai ales că telecomunicaţiile au evoluat cu asemenea viteză, încât tocmai şi cel mai calic telespectator se dă peste cap să-şi ia "plasmă" cu diagonală cât crucea nebunului, pentru ca să se vadă cât mai mare panarama zilnică televizată! Unul de la mine de pe scară a dat o roabă de parale pe-o asemenea enormitate, dar nu i-a încăput pe perete şi a montat-o pe tavan! Acum... şi el şi nevastă-sa stau toată ziua şi toată noaptea cu burţile-n sus şi se uită la telenovele şi la telemanele, că dumnealor nu citesc şi n-au citit nici măcar "Păcală"! Fac mâncare fără oprire, se ghiftuiesc şi se simt "fericiţi" în huruiala "plasmei" cu tâmpenii, cu derbedei de partid şi de stat, cu hahalere autointitulate staruri, dive, modele şi celebrităţi! Acest tip de telespectator uită că-i manipulat şi că maimuţele şi maimuţoii nu-s actori! Şi uite aşa-şi consumă viaţa, că asta consideră ei a fi viaţă! Şi uite chiar aşa trăiesc... să mănânce! Şi uite chiar aşa fac degeaba umbră pământului!

Hai să-ţi spun părerea mea despre Salcâmul lui Moromete! - zic după ce iau loc pe taburetul oferit de Grigore. Stai să arunc toate ceasurile mai întâi! - zice... şi se apucă de pus planul în aplicare!... (Aveţi puţintică răbdare!)

Citit 912 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iulie 2022 22:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.