Căpşunile protejează pereţii stomacului de efectele negative ale consumului de alcool, spun cercetătorii europeni, care speră că vor descoperi noi tratamente împotriva ulcerelor stomacale pe baza delicioaselor fructe.
Cercetătorii au remarcat că şoarecii de laborator cărora le-a fost administrat timp de zece zile un extract de căpşuni (echivalentul a 40 mg/ kilogram corp) au fost mai puţin afectaţi de alcool decât ceilalţi.
Sara Tulipani, de la Universitatea din Barcelona, a declarat: "Efectele pozitive ale căpşunilor nu sunt legate numai de capacităţile lor antioxidante, ci şi de faptul că ele activează sistemele de apărare ale antioxidanţilor şi enzimelor din corp". Cercetătorii spun că o dietă bogată în căpşuni previne maladiile gastrice asociate cu generarea radicalilor liberi şi încetinesc procesul de formare a ulcerelor stomacale.
Gastritele sau inflamaţiile mucoasei stomacale sunt asociate cu consumul de alcool, dar pot fi provocate şi de infecţii virale sau medicamente precum cele antiinflamatoare (precum aspirina).
Maurizio Battino, de la Universitatea Politehnică Marche din Italia, coordonator al grupului de cercetători italieni, spanioli şi sârbi care a realizat acest studiu, a declarat: "În aceste cazuri, consumul de căpşuni ar putea contribui la încetinirea procesului de distrugere a mucoasei stomacale".
Căpşunile protejează stomacul de efectele negative ale consumului de alcool Scris de Marius Chiriliuc


Marius Chiriliuc
Articole recente - Marius Chiriliuc
Liga secundă de handbal / Două jucătoare au plecat de la Danubius Galaţi Aproximativ 21 de milioane de persoane au urmărit ediţia 2014 a Globurilor de Aur HANDBAL / Daciana Curtean, la CSM Ploieşti Judeţul Galaţi, sub cod galben de ceaţă Verdict al Tribunalului Galaţi / Danubius şi-a concediat ilegal handbalistele
Mai multe din această categorie: