Primul test clinic pentru testarea unui vaccin împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2 a fost lansat, luni, la Seattle, au anunţat autorităţile sanitare americane, transmite Agerpres. "Testul clinic deschis va include participarea a 45 de adulţi voluntari, cu stare bună de sănătate, cu vârste între 18 şi 45 de ani, timp de…
În ciuda frământărilor nu lipsite de dramatism social din zona euro, moneda unică rezistă încă, dacă nu pe pieţele financiare, cel puţin în mentalul colectiv al cetăţenilor europeni. Ironie a sorţii, când s-a pus problema trecerii la moneda euro, nu puţine au fost vocile care, în unele ţări, au pretins…
Probabil că este mult mai bine să-ţi fie greu în SUA decât în România, însă, respectând proporţiile şi câştigurile în confort naţional diferit acumulate la noi şi la americani, ei au criză, noi avem criză, şi noi avem parlamentari din tabere diferite care se blochează reciproc, şi ei au…
Cu o lume care de la al Doilea Război Mondial încoace s-a obişnuit mai degrabă să trăiască într-un sistem bipolar, în care Rusia şi Statele Unite fac regulile jocului, declaraţiile cu iz geopolitic ale candidatului republican la prezidenţiale americane, Mitt Romney, păstrează mai degrabă o linie tradiţională. Sau, mai bine…
Singurul lucru sigur în aceste vremuri nesigure este că… nu poţi fi destul de sigur chiar de nimic! State puternice au ajuns chiar şi în Lună, asigurându-şi populaţia că sunt cele mai tari, chiar când visteria era goală, dar când îţi ies vorbe că eşti nesigur, creditorii te caută!Publicaţia…
Pare o ironie a sorţii - oarecum tipică pentru epopeile greceşti - ca un personaj politic care în urmă cu câteva luni acuza „dictatura” UE şi FMI în privinţa acordului de austeritate negociat cu autorităţile de la Atena să fie privit acum drept salvatorul acestei înţelegeri. Antonis Samaras şi partidului…
O veste bună pentru români a venit în acest sfârşit de săptămână din îndepărtatele fiorduri din nordul continentului. Norvegia, ţară membră a Spaţiului Economic European, a ridicat restricţiile de pe piaţa muncii pentru lucrătorii români înainte de termenul limită din 2014. Este un semnal politic important în condiţiile în…
Decizia Consiliului UE pentru Afaceri Interne (JAI) de a elimina Parlamentul European din procesul de decizie referitor la reforma Spaţiului Schengen a fost privită de eurodeputaţi drept o veritabilă „declaraţie de război”, iar declaraţiile fără echivoc din plenul de la Strasbourg nu lasă nici o îndoială în această privinţă. Spiritele…
Ce aşteaptă Europa de mâine? Deocamdată este profund afectată de criza datoriilor suverane, adică a datoriilor politicienilor fără acoperire, de lipsa de competitivitate în raport cu economiile emergente, de un vid de relaţionare internă, fie că ne referim la aspectul economic, politic sau social. Pur şi simplu, asta este…
Franţa a trecut la sfârşitul săptămânii trecute prin ceea ce mulţi au considerat a fi „al treilea tur” al… alegerilor prezidenţiale. Desigur, Francois Hollande a reuşit în urmă cu o lună de zile să-l învingă pe Nicolas Sarkozy, dar dincolo de fotoliul de la Palatul Elysee, miza campaniei prezidenţiale a…
Moartea scriitorului american Ray Bradbury, la aproape un veac de existenţă (atinsese venerabila vârstă de 91 de ani!), poate fi privită şi, simbolic, ca un început al Apocalipsei cărţii clasice, cea de hârtie! Paradoxal, cel care începea să scrie povestiri SF la 11 ani, dându-le cititorilor lumii peste 500 de…
Scriam în comentariul precedent că preşedintele Parlamentului ungar a venit în România tocmai pentru campanie electorală, degeaba îl amână autorităţile române! Preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar (PCM, cel dirijat de Laszlo Tokes), László Kövér este o figură importantă şi este deci foarte vizibil: după venirea la guvernare…
Ce frig mai vine de la Apus! Tensiuni paradiplomatice între Ungaria şi România! Recent, românii l-au chemat la tras de urechi doar pe ambasadorul sirian… Acum, vizita de sprijin electoral într-o ţară străină a preşedintelui Parlamentului ungar. Laszlo Kover a venit în România sub formă de preşedinte de onoare…
“The Times” scria ieri, cu emoţie… britanică, despre sacrificiul prinţului consort Philip, duce de Edinburgh, care a ajuns, se ştie, la spital, după ce a rezistat, în ploaia rece, la jubileul soţiei sale, regina Elisabeta a II-a, despre care prinţul a spus că este „o persoană foarte specială”, care…
Un nou scandal agită spiritele la Berlin, după ce săptămânalul „Der Spiegel” a publicat afirmaţia unor foşti oficiali ai Ministerului Apărării: Israelul a echipat cele trei submarine vândute lui de către germani cu rachete atomice! Publicaţia explică şi că guvernul german urmăreşte prin livrarea submarinelor de cladsă „Dolphin” către israelieni…
Primul summit al liderilor europeni de după alegerile din Franţa a însemnat şi prima confruntare între preşedintele Francois Hollande şi cancelarul Angela Merkel. Viitorul zonei euro şi strategiile de ieşire din criză au marcat, pe undeva, şi formarea unor sisteme de alianţe pro sau contra unor măsuri-cheie, precum introducerea…
Zecile de victime ale masacrului de la Hula sunt, în fapt, imaginea prăpăstiei dintre regimul Bashar al-Assad şi simplii locuitori ai Siriei. Teroarea a devenit principala politică a autorităţilor de la Damasc, indiferent dacă asta înseamnă un mort, doi, o sută, o mie…Dar ceea ce s-a întâmplat la Hula…
Tristul adevăr este că, în Grecia, imensa datorie publică nu va fi plătită de cei ce, în primul rând, s-au făcut vinovaţi de ea. Guvern după guvern, baierile pungii au fost larg desfăcute pentru a susţine interesele politice de conjunctură şi, an după an, a fost perpetuată ideea că datoria…
Vizita „surpriză” a preşedintelui francez Francois Hollande în Afganistan este menită să puncteze cu surle şi trâmbiţe respectarea uneia dintre promisiunile importante făcute în timpul campaniei electorale. Chiar dacă în calendarul oficial al NATO retragerea trupelor coaliţiei internaţionale este programată a se desfăşura până la sfârşitul anului 2014, Holland a…
Cu sau fără criză economică sau politică, fotbalul a rămas sportul rege chiar şi la… summitul liderilor europeni de la Bruxelles. La urma-urmei, tot „European” se cheamă şi campionatul de fotbal ce va fi organizat în comun de Polonia şi Ucraina. Problema este că, indiferent cine pune mingea la centru,…
În timp ce Grecia se pregăteşte pentru un nou scrutin electoral, pe 17 iunie, liderii europeni fac terapie de grup, la Bruxelles, pentru a se obişnui cu ideea că extrema stângă elenă ar putea să câştige alegerile legislative. Din socialişti şi conservatori, partidele care, de voie, de nevoie, au participat…
Cu doar o zi înainte de întâlnirea informală a liderilor europeni la Bruxelles, preşedintele francez, Francois Hollande, a primit un argument în plus în susţinerea viziunii sale privind iniţierea unor măsuri de creştere economică, în paralel cu normele menite să impună o disciplină financiară în ţările europene. Organizaţia pentru Cooperare…
Preşedintele sârb Boris Tadici se afla pe calea cea bună spre integrarea europeană, sondajele de opinie îl dădeau câştigător al alegerilor prezidenţiale, dar cu toate astea… a pierdut. La cârma Serbiei se va afla în următorii cinci ani Tomislav Nikolici, un ultranaţionalist pentru care promisiunile fără acoperire au devenit a…
Mesajul final în materie de economie al liderilor din G8, ai celor mai industrializate ţări ale lumii, este mai degrabă unul liniştitori, în ciuda norilor de furtună financiară care se adună deasupra Europei. La Camp David, având drept gază pe preşedintele american, Barack Obama, atmosfera, oficial cel puţin, a fost…