Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
2 comentarii

Bitcoin este o criptomonedă care a acaparat în ultimele luni prima pagină a site-urilor cu profil economic şi nu numai. Moneda virtuală bitcoin este prima de acest gen şi cea mai cunoscută. A fost inventată în anul 2009, de o entitate cunoscută sub pseudonimul de Satoshi Nakamoto. S-a urmărit crearea unui nou sistem de tranzacţie care să nu răspundă în faţa unei autorităţi. În 2011, Nakamoto a oferit codul sursă diferitelor comunităţi de bitcoin, iar apoi, treptat, s-a retras.

Prima tranzacţie în care s-a folosit bitcoin a fost în anul 2010, când 10,000 de monede au fost folosite pentru a cumpăra două pizza. Dacă, la începutul anului 2010, un bitcoin valora undeva între 0,003 dolari şi 0,08 dolari, în anul 2011 a crescut până la 31 de dolari, apoi a scăzut. Din 2013 şi până la finalul lui 2016, moneda a avut o valoare de maximum 1.000 de dolari. Apoi, în 2017, preţul său a explodat, iar apogeul a fost de 19.936 de dolari (coinranking.com).

Moneda este autonomă, nu răspunde în faţa nimănui şi nu este controlată de vreo autoritate. Posesorii sunt anonimi şi sunt conectaţi întrei ei cu ajutorul cheilor de criptare. Se obţine prin minare cu ajutorul calculatoarelor conectate la internet.

Când se trimit bitcoin, reţeaua salvează informaţiile, la fel şi toate tranzacţiile realizate într-o anumită perioadă, într-un block. Toate blockurile grupate la un loc sunt cunoscute sub numele de blockchain. Blockchainul este o arhivă online, ce reţine toate tranzacţile realizate cu bitcoin. În urma protocolului stabilit de entitatea ce a creat moneda, numărul acestora este limitat. Peste 16 milioane se află în circulaţie până în acest moment, iar numărul lor finit este de 21 de milioane.

Bitcoinul este legal, dar a fost folosit şi în scopuri mai puţin ortodoxe. A fost singura metodă de plată acceptată de Silk Road, locul din Dark Web unde puteai să cumperi aproape orice, droguri, arme, acte etc. Silk Road a fost închis de FBI în anul 2013.

Bulgarii au confiscat în luna mai a acestui an peste 210.000 de monede bitcoin, valoarea lor fiind estimată la 3,3 miliarde de euro, aproape 20 la sută din datoria publică a ţării.

Riscurile unei investiţii în bitcoin sunt însă foarte mari. Multe ţări din Asia şi Africa au interzis tranzacţiile cu Bitcoin. Volatilitatea monedei este foarte mare şi-n plus sunt încă foarte multe necunoscute. Odată ce tranzacţia a ajuns în blockchain, ea este permanentă.

În acest moment, pe “piaţă” sunt peste 1.000 de criptomonede (Litecoin, Dash şi Ethereum etc.).

Citit 2756 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Ianuarie 2018 11:32

2 comentarii

 • postat de Moartea pe uliţă Miercuri, 03 Ianuarie 2018 12:02 92.86.54.*** Link la comentariu
  0
  1

  ... Ghicitoarea Viagra a investit tot ce-a vandut in Bitcoin!

  Raportează
 • postat de crystal Miercuri, 03 Ianuarie 2018 10:20 89.136.2.*** Link la comentariu
  0
  1

  bitcoinul nu este considerat chiar 100% anonim, mai ales ca siteurile cer prezentare de acte la camera video ori extras de cont de la banca ca sa poti umbla cu monede virtuale ca sa se evite spalarea banilor . Tranzactiile pot fi localizate oarecum, de un expert , o moneda care se spune ca e anonima este monero.
  Bitcoinul nu se mineaza cu calculatorul legat la internet deoarece nu este rentabil , trebuie hardware dedicat gen ASIC-uri. Minarea altor monezi cu cpu sau gpu poate duce la obosirea prematura a componentelor daca nu se face cu masura .
  De o luna reteaua este supra aglomerata cu tranzactii iar comisionul platit unei tranzactii a depasit uneori chiar si 300%.
  Bitcoinul nu da socoteala unei entitati tocmai ca sa sara peste comisioanele unei banci dar nu mai e ce a fost odata si platesti comisioane mai mari decat ai trimite usd. Forkul Segwit2x ar putea rezolva aceste 2 probleme mari pentru ca nu se mai recomanda platirea unei cafele cu bitcoin intr-un pub din Stockholm.
  Donatiile in bitcoin facute de japonezi au ajutat la ridicarea unor scoli in Africa si au hranit oameni infometati in Venezuela.
  Bitcoinul este de multe ori asociat cu o imagine negativa dar nu e de vina moneda ci cel care il foloseste in alte scopuri. Exact ca si un cutit, oamenii sanatosi la cap il folosesc la taiat legume la bucatarie dar altii il folosesc pentru a ataca . Oricum folosirea bitcoin cere o pregatire amanuntita si nu orice cocalar retardat sau parlamentar cu 4 clase il poate folosi si insasi UE a spus ca e foarte putin posibil (2% sanse) ca teroristii din lume sa foloseasca sa ceva..

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.