FISCUL îi atenţionează pe datornici: A intrat în vigoare plata defalcată a TVA

FISCUL îi atenţionează pe datornici: A intrat în vigoare plata defalcată a TVA
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

1 martie 2018 este momentul din care anumite firme vor începe cu adevărat să aplice mecanismul plăţii defalcate a taxei pe valoarea adăugată, cunoscut şi ca split TVA. Sunt vizate companiile care înregistrează datorii la plata TVA mai mari de 60 de zile. ANAF le recomandă firmelor să îşi verifice constant situaţia fiscală.

Ordonanţa care prevede aplicarea plăţii defalcate a TVA stabileşte că firmele plătitoare de TVA care, începând cu 1 ianuarie 2018, înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante şi neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadenţă, peste anumite plafoane, sunt obligate să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA, începând cu data de 1 a celei de-a doua luni următoare celei în care s-a împlinit termenul de 60 de zile lucrătoare de la scadenţă. Astfel, de la 1 martie a început cu adevărat aplicarea split TVA.

Conform Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), plafoanele au fost stabilite la următoarele valori: 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 lei pentru cei mijlocii şi 5.000 lei pentru restul contribuabililor. Aşadar, dacă o firmă înregistrează în acest an datorii mai vechi de 60 de zile lucrătoare şi peste plafonul categoriei din care face parte este obligată să aplice split TVA.

Asiguraţi-vă că sunteţi cu plăţile la zi!

Se ştie că, în România, socoteala de acasă nu este întotdeauna cu aceea pe care o face Fiscul. "Contribuabilii nu sunt întotdeauna înştiinţaţi dacă au probleme, dacă au restanţe. Foarte bine poţi să te crezi un contribuabil care a achitat toate dările la stat, mai ales pe partea de TVA, dar Fiscul să fie de altă părere, pentru că fişa plătitorului nu a fost reglată corespunzător sau banii vizaţi pentru TVA au fost redirectionaţi de Fisc pentru alte debite pe care Fiscul crede că contribuabilul le avea faţă de Fisc", a precizat consultantul Alex Milcev, pentru avocatnet.ro.

Tocmai de aceea, ANAF le recomandă contribuabililor să "sufle şi în iaurt" şi să îşi verifice permanent situaţia fiscală. "Vă recomandăm să verificaţi permanent situaţia dumneavoastră fiscală, fie utilizând Spaţiul Privat Virtual, fie prin prezentarea Ia sediul ANAF, în vederea preîntâmpinării neconcordanţelor sau, după caz, remedierii acestora în timp util, pentru a evita încadrarea din oficiu Ia aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA. În situaţia în care în termen de 60 de zile lucrătoare de Ia scadenţă nu achitaţi obligaţiile fiscale restante reprezentând TVA, începând cu data de 1 a celei de a doua luni următoare celei în care s-a împlinit acest termen, veţi fi înscrişi în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA", a spus, pentru "Viaţa liberă", şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Galaţi, Cristian Mirică.

Citit 4680 ori Ultima modificare Duminică, 04 Martie 2018 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.