Vard Brăila angajează vietnamezi, iar Galaţiul îi hrăneşte

Vard Brăila angajează vietnamezi, iar Galaţiul îi hrăneşte
Cooperarea din "zona metroplitană", la alt nivel
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Şantierul Naval Vard Brăila a angajat câteva zeci de lăcătuşi şi sudori din Vietnam şi va mai aduce şi alţii, pentru a face faţă comenzilor pe care le are în această perioadă. Caterigul pentru vietnamezi este asigurat de o firmă din Galaţi, care are un restaurant şi în oraşul vecin. Iată că, dacă autorităţile locale din Galaţi şi Brăila au făcut praf proiectul zonei metroplitane, firmele private din cele două oraşe fac, în schimb, afaceri bine-mersi, fără orgolii aiurea.

Şantierul Naval Vard Brăila traversează o perioadă fastă din punct de vedere al comenzilor, după ce a semnat, anul trecut, cu un grup de firme din Kazahstan, un contract pentru construcţia a opt nave destinate navigaţiei pe Marea Caspică. În acest context, e nevoie de mai multă forţă de muncă şi, cum pe plan local se pare că muncitorii buni sunt tot mai greu de găsit, Vard a decis să meargă pe "filiera" Asiei de sud-est. Asta după ce, în trecut, la Vard Brăila au mai lucrat polonezi şi ucraineni, dar niciodată asiatici.

Conform informaţiilor furnizate de AJOFM Brăila, sunt peste 100 de posturi vacante pe care Vard le-a declarat şi pentru care "la data solicitării formulate de angajator, nu s-au regăsit persoane aflate în căutarea unui loc de muncă având meseriile/ocupațiile corespunzătoare locurilor de muncă vacante comunicate și care îndeplinesc cerințele  de ocupare a posturilor, specificate de acesta, conform legislației în vigoare". Concret, brăilenii caută 40 de sudori cu o vechime de minimum doi ani în construcţii navale, 70 de lăcătuşi construcţii metalice şi navale, cu o vechime minimă tot de doi ani, şi patru maiştri cazangerie.

"Oferta SC Vard Brăila S.A. a fost publicată inclusiv pe portalul european EURES, locurile de muncă putând fi ocupate şi de alţi lucrători din cadrul statelor membre UE, care îndeplineau cerinţele posturilor. Precizam faptul că, la adresa de e-mail menţionată de instituţia noastră ca adresă de contact, nu s-a primit nicio solicitare din partea altor cetăţeni din cadrul statelor membre UE. Aşadar, ca urmare a solicitării acestuia, instituţia noastră a eliberat angajatorului adeverinţa necesară în vederea analizării dosarului pentru obţinerea avizului din partea Inspectoratului General pentru Imigrări, aviz necesar acordării vizelor de lungă şedere pentru angajare în muncă", a precizat AJOFM Brăila pentru "Viaţa liberă".

Românii fac vapoare în alte părţi

"Am adus o primă tranşă, de câteva zeci de muncitori, şi vom mai aduce, pentru că pe piaţa românească nu prea mai găsim forţă de muncă, presupun că se întâmplă acelaşi lucru şi la firmele din Galaţi. Noi i-am format, noi i-am învăţat şi acum ei fac vapoare în altă parte. Vietnamezii lucrează deja de două-trei săptămâni, traversăm o perioadă cu foarte mare încărcare şi avem nevoie de oameni", ne-a declarat o reprezentantă a Şantierului Naval Vard Brăila.

"Iniţial a fost vorba să aducem şi un bucătar specializat în bucătăria lor, dar în final nu s-a putut, astfel că am apelat la o firmă de catering. Firma este specializată pe mâncare chinezească, are un restaurant în Brăila, dar e din Galaţi. S-a adaptat şi le face o mâncare aproape la fel cu aceea pe care o mănâncă la ei acasă. Le asigurăm şi cazare, avem un container-dormitor aici", ne-a mai declarat reprezentanta Vard.

Pentru a-i aduce pe asiatici la Brăila, Vard a apelat la o agenţie de recrutare din Vietnam, dar are şi o firmă românească ce participă la selecţia muncitorilor. Desigur, a ajutat foarte mult şi faptul că grupul Vard are un şantier în Vietnam.

Şi firmele din Galaţi au apelat în trecut la muncitori din afara spaţiului european, dar nu atât de mulţi. "În cursul anului 2017, Serviciul Imigrări Galaţi a acordat 38 de avize de muncă cetăţenilor străini. Cei mai mulţi solicitanţi au provenit din Turcia, fiind urmaţi de chinezi şi cetăţeni ai Republicii Moldova", ne-a precizat subinspector Bogdan Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Imigrări. De asemenea, în 2016 au fost eliberate 30 de astfel de avize.

Se pare că Brăila are un magnet mai… puternic decât Galaţiul atât la muncitori, cât şi la investitori asiatici. E binecunoscută investiţia japonezilor de la Yazaki, care au recrutat cam tot ce se putea în judeţul vecin şi i-au calificat pe români în cablajele auto. De asemenea, acum un an, un grup investiţional din Shanghai a cumpărat fostul centru comercial "Armonia", unde vrea să construiască o fabrică specializată în producţie de lămpi şi veioze LED.

Citit 14326 ori Ultima modificare Duminică, 15 Aprilie 2018 16:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.