Vard Brăila angajează vietnamezi, iar Galaţiul îi hrăneşte

Vard Brăila angajează vietnamezi, iar Galaţiul îi hrăneşte
Cooperarea din "zona metroplitană", la alt nivel
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Şantierul Naval Vard Brăila a angajat câteva zeci de lăcătuşi şi sudori din Vietnam şi va mai aduce şi alţii, pentru a face faţă comenzilor pe care le are în această perioadă. Caterigul pentru vietnamezi este asigurat de o firmă din Galaţi, care are un restaurant şi în oraşul vecin. Iată că, dacă autorităţile locale din Galaţi şi Brăila au făcut praf proiectul zonei metroplitane, firmele private din cele două oraşe fac, în schimb, afaceri bine-mersi, fără orgolii aiurea.

Şantierul Naval Vard Brăila traversează o perioadă fastă din punct de vedere al comenzilor, după ce a semnat, anul trecut, cu un grup de firme din Kazahstan, un contract pentru construcţia a opt nave destinate navigaţiei pe Marea Caspică. În acest context, e nevoie de mai multă forţă de muncă şi, cum pe plan local se pare că muncitorii buni sunt tot mai greu de găsit, Vard a decis să meargă pe "filiera" Asiei de sud-est. Asta după ce, în trecut, la Vard Brăila au mai lucrat polonezi şi ucraineni, dar niciodată asiatici.

Conform informaţiilor furnizate de AJOFM Brăila, sunt peste 100 de posturi vacante pe care Vard le-a declarat şi pentru care "la data solicitării formulate de angajator, nu s-au regăsit persoane aflate în căutarea unui loc de muncă având meseriile/ocupațiile corespunzătoare locurilor de muncă vacante comunicate și care îndeplinesc cerințele  de ocupare a posturilor, specificate de acesta, conform legislației în vigoare". Concret, brăilenii caută 40 de sudori cu o vechime de minimum doi ani în construcţii navale, 70 de lăcătuşi construcţii metalice şi navale, cu o vechime minimă tot de doi ani, şi patru maiştri cazangerie.

"Oferta SC Vard Brăila S.A. a fost publicată inclusiv pe portalul european EURES, locurile de muncă putând fi ocupate şi de alţi lucrători din cadrul statelor membre UE, care îndeplineau cerinţele posturilor. Precizam faptul că, la adresa de e-mail menţionată de instituţia noastră ca adresă de contact, nu s-a primit nicio solicitare din partea altor cetăţeni din cadrul statelor membre UE. Aşadar, ca urmare a solicitării acestuia, instituţia noastră a eliberat angajatorului adeverinţa necesară în vederea analizării dosarului pentru obţinerea avizului din partea Inspectoratului General pentru Imigrări, aviz necesar acordării vizelor de lungă şedere pentru angajare în muncă", a precizat AJOFM Brăila pentru "Viaţa liberă".

Românii fac vapoare în alte părţi

"Am adus o primă tranşă, de câteva zeci de muncitori, şi vom mai aduce, pentru că pe piaţa românească nu prea mai găsim forţă de muncă, presupun că se întâmplă acelaşi lucru şi la firmele din Galaţi. Noi i-am format, noi i-am învăţat şi acum ei fac vapoare în altă parte. Vietnamezii lucrează deja de două-trei săptămâni, traversăm o perioadă cu foarte mare încărcare şi avem nevoie de oameni", ne-a declarat o reprezentantă a Şantierului Naval Vard Brăila.

"Iniţial a fost vorba să aducem şi un bucătar specializat în bucătăria lor, dar în final nu s-a putut, astfel că am apelat la o firmă de catering. Firma este specializată pe mâncare chinezească, are un restaurant în Brăila, dar e din Galaţi. S-a adaptat şi le face o mâncare aproape la fel cu aceea pe care o mănâncă la ei acasă. Le asigurăm şi cazare, avem un container-dormitor aici", ne-a mai declarat reprezentanta Vard.

Pentru a-i aduce pe asiatici la Brăila, Vard a apelat la o agenţie de recrutare din Vietnam, dar are şi o firmă românească ce participă la selecţia muncitorilor. Desigur, a ajutat foarte mult şi faptul că grupul Vard are un şantier în Vietnam.

Şi firmele din Galaţi au apelat în trecut la muncitori din afara spaţiului european, dar nu atât de mulţi. "În cursul anului 2017, Serviciul Imigrări Galaţi a acordat 38 de avize de muncă cetăţenilor străini. Cei mai mulţi solicitanţi au provenit din Turcia, fiind urmaţi de chinezi şi cetăţeni ai Republicii Moldova", ne-a precizat subinspector Bogdan Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Imigrări. De asemenea, în 2016 au fost eliberate 30 de astfel de avize.

Se pare că Brăila are un magnet mai… puternic decât Galaţiul atât la muncitori, cât şi la investitori asiatici. E binecunoscută investiţia japonezilor de la Yazaki, care au recrutat cam tot ce se putea în judeţul vecin şi i-au calificat pe români în cablajele auto. De asemenea, acum un an, un grup investiţional din Shanghai a cumpărat fostul centru comercial "Armonia", unde vrea să construiască o fabrică specializată în producţie de lămpi şi veioze LED.

Citit 13900 ori Ultima modificare Duminică, 15 Aprilie 2018 16:44

14 comentarii

 • postat de .... iar Galaţiul îi hrăneşte :
  Luni, 16 Aprilie 2018 15:12
  89.137.225.***
  de asta nu stiam eu , de ce au disparut cainii maidanezi din oras !!
  3
  2
  Raportează
 • postat de Viorel
  Luni, 16 Aprilie 2018 12:48
  213.184.192.***
  Un vietnamez calificat castiga la el in tara 400 de dolari net in industria navala.
  Ca sa accepte sa vina sa lucreze aici cred ca 800 dolari net ar fi ok.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Razvan
  Duminică, 15 Aprilie 2018 12:59
  89.136.136.***
  Vietnamezii sunt plătiți cu minimul pe economie. Pe absolut toate statisticile Braila e mai “bogata “ decât Galatiul ( nu e foarte mare diferenta dar exista ). Vard de ani de zile aduce muncitori cu autobuzele de unde poate doar ca in Galati sunt foarte mulți ce prefera ajutorul social (top 5 național ) așa ca e mai simplu și avantajos cu vietnamezi(Vard Tulcea a adus 300 de vietnamezi )
  3
  8
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Duminică, 15 Aprilie 2018 11:55
  79.116.109.***
  Sudori in Olanda... cu experianta 3 ani..min cautati pe google... 2200E fara ore suplimentare incluse in acesta suma... si chiria platita! 40h\sapt. Nu ma intereseaza pai acolo au economie, SI CE? Care-a fost prostul de-a vandut industria gratis? Resursele tarii... petrolul din Marea Neagra, gazelle de sist? Aurul si metalele rare?

  Cand colonia romana va concura cu acestea oferta.... eu imi dau jos sapta si spun Bravo Romania ai reinviat!
  Mi-am incheea pledoaria!
  2
  7
  Raportează
 • postat de Smartboy
  Duminică, 15 Aprilie 2018 07:19
  82.137.11.***
  100 € cât sa ia ?! Cum iau vietnamezi care lucrează în construcții, '' carpenter'', prin București, tot asa cu cazare masa bucătar! Am stat cu ei în Berceni la Comitat, știu ce zic! Mai curve ca românii, nu exista'n lumea asta!
  2
  5
  Raportează
 • postat de Vali
  Sâmbătă, 14 Aprilie 2018 22:28
  89.136.0.***
  Oare nu cumva in Romania este munca adevarata privita prost ?
  De ce statul roman a scos la pensie o multime de oameni la 50 de ani ?
  Din 16 milioane de romani care au ramas in tara 5 milioane salariati, 5 milioane pensionari si restul copii si elevi + asistati sociali.
  Din 5 milioane de salariati 1.3 milioane la buget, restul la societati de stat monopoliste si la privat. Asa ca nu este prea mare interes pentru a trage din greu intr-un santier naval.
  Si sa mai avem curajul sa spunem ca meseria de sudor este o meserie grea si cu repercursiuni asupra sanatatii.
  1
  16
  Raportează
 • postat de Bruno Ribbon
  Sâmbătă, 14 Aprilie 2018 19:32
  89.137.138.***
  Fără 1000 de euro nu muncește niciun vietnamez.
  7
  3
  Raportează
 • postat de Marco
  Sâmbătă, 14 Aprilie 2018 15:57
  188.24.212.***
  "Se pare că Brăila are un magnet mai… puternic decât Galaţiul" de fapt este mai multa saracie in braila si ca braileanul se vinde pe bani putini, ai nostri galatenii vor salarii mai mari.
  8
  9
  Raportează
 • postat de Mihai
  Sâmbătă, 14 Aprilie 2018 15:06
  188.24.207.***
  Salariatii extracomunitari ( adica din afara UE ) trabuiesc platiti cu salarial mediu brut. Conform legii nr. 3/2018 a bugetului asigurărilor sociale de stat, publicată recent în Monitorul Oficial, stabilește câștigul salarial mediu brut la 4.162 lei, iar salariatii romani ( adica din UE ) sunt platiti cu salariul minim pe economie ( adica 1900 lei ) ( daca vor sa munceasca acasa in Romania ). ESTE CORECT MON CHERE ( Vorba lui nenea Iancu Caragiale ???????? )
  1
  20
  Raportează
 • postat de Pentru...
  Sâmbătă, 14 Aprilie 2018 13:39
  5.254.97.***
  Conform legislatiei UE , pentru muncitorii extracomunitari , salariile trebuie sa fie cel putin salariul mediu din tara unde lucreaza.
  Iar salarii mai mari in santier..de unde frate, cand romanul contribuie cu forta bruta , electricitate,apa la realizarea unei nave. Adica cu ce este mai ieftin si mai putin productiv din valoarea unui vapor. Restul se duce afara. Voi credeti ca strainii vin aici, ca au dragoste de noi ?
  Iar cand muncitorii sunt tratati ca niste baloti de paie , aruncati de colo-colo, (cand angajati cand dati afara)este normal ca atunci cand tu patron ai nevoie de ei , acestia sa iti de cu flit !
  2
  15
  Raportează
 • postat de atamanu
  Sâmbătă, 14 Aprilie 2018 09:40
  188.24.246.***
  "...pe piaţa românească nu prea mai găsim forţă de muncă " ??? Asa este. Dar in compensatie. pe "piata romaneasca" s-a dublat numarul asistatilor sociali si numarul de zile nelucratoare ale bugetarilor s-au triplat "remuneratiile" alesilor si a crescut de cateva zeci de ori diferenta dintre o pensie normala si una speciala . Da' asta mai putin conteaza pentru un vietnamez, care oricum nu pricepe nimic din ceea ce se petrece in mocirla puturoasa a politicului romanesc. Si intr-un fel, chiar ii invidiez pentru necunoasterea limbii romane...O pot respecta in mod sincer pe Vasilica Viorica, traind cu impresia ca intr-adevar ar fi premierul romaniei....
  2
  27
  Raportează
 • postat de Hagi
  Sâmbătă, 14 Aprilie 2018 09:12
  100.117.13.***
  Ma bucur pentru români ca nu mai muncesc pe trei lei in conditii nasoală de munca
  4
  21
  Raportează
 • postat de Dinu
  Sâmbătă, 14 Aprilie 2018 09:01
  86.124.201.***
  Nu se spune in articol si Ce bănuți primesc vietnamezii, cred ca peste români asa ca sa mai aducă străini daca nu stiu sa-si plătească proprii angajați care au plecat spre joburi mai bine plătite si respectate
  0
  23
  Raportează
 • postat de Ion
  Sâmbătă, 14 Aprilie 2018 06:33
  100.117.9.***
  Cand spuneti ca Vard nu gaseste muncitori romani sau din tari invecinate si apeleaza la asiatici ar fi bine sa spuneti si de salariu/program au acesti muncitori.
  Daca salariile ar fi ca in vest nimeni n-ar pleca sa munceasca acolo. Ar sta aici.
  Prin urmare cat ia un vietnamez la Vard Braila?
  3
  30
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.