IMM-urile vor mai mulţi muncitori străini

IMM-urile vor mai mulţi muncitori străini
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) propune programul "România reprofesionalizată", ca o soluţie la deficitul forţei de muncă. "Vrem, prin acest program, să ne aducem înapoi românii din diaspora, pentru că lipseşte forţa de muncă în construcţii, în infrastructură, în servicii, în turism. Aţi văzut datele publicate de partenerii noştri, de ANAT şi HORA, cum că în acest an turismul se confruntă cu cel mai mare deficit din ultimii 28 de ani. Nu mai găsesc, fizic, angajaţi care să lucreze în sistemul hotelier şi în restaurante", a afirmat vineri, la Galaţi, preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Şi muncitorii străini sunt o soluţie, a continuat Jianu. "Acesta e al doilea palier a ceea ce noi ne propunem privind forţa de muncă. Modificarea legilor ţine de nişte acte administrative banale, la nivel de ordin de ministru sau maximum hotărâre de guvern, prin care să deschizi efectiv graniţele pentru muncitori din străinătate, în sensul de a elimina contingentul, numărul fix de locuri de muncă pe care România l-a propus şi care este foarte mic comparativ cu nevoile. Ar trebui, de asemenea, să renunţăm la obligativitatea de a angaja un muncitor extracomunitar la nivelul salariului mediu pe economie. Pentru că atunci când vine în România un muncitor din străinătate, dintr-un stat non-UE, el trebuie să fie angajat la nivelul salariului mediu. Noi vrem să dispară acest prag, pentru că frânează cumva aducerea de muncitori", a încheiat preşedintele CNIPMMR.

În cursul anului 2017, Serviciul Imigrări Galaţi a acordat 38 de avize de muncă cetăţenilor străini, cei mai mulţi dintre aceştia provenind din Turcia, China şi Republica Moldova.

Citit 2140 ori Ultima modificare Marți, 22 Mai 2018 18:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.