Există oferte pentru combinatul din Galaţi

Există oferte pentru combinatul din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Reprezentanţii tuturor organizaţiilor sindicale de pe platforma siderurgică gălăţeană au participat, pe 14 iunie, la o întâlnire cu un împuternicit al Comisiei Europene (CE), pe marginea viitoarei vânzări a combinatului de la Galaţi. Din discuţii a reieşit că există oferte pentru combinat, dar că deocamdată sunt confidenţiale, că se acceptă şi cumpărători din afara UE, precum şi că nu vor exista garanţii scrise pentru păstrarea locurilor de muncă.

Întâlnirea de joia trecută dintre sindicaliştii gălăţeni şi împuternicitul CE, confirmată şi de conducerea ArcelorMittal Galaţi, a avut loc, se pare, deoarece Comisia Europeană vrea să arate că rolul sindicatelor este foarte important în acţiunea de vânzare a combinatului gălăţean. Însă concluziile sindicaliştilor după discuţii diferă, de la caz la caz.
"Discuţia a fost în regulă, la mai mult nu mă aşteptam, pentru că omul e un terţ, nu are prea multă putere de decizie, nici să schimbe munţii nu poate. A fost de bun-simţ, nu era obligat să vină, dar a dat curs rugăminţii directorului general", ne-a spus secretarul general al Sindicatului "Solidaritatea" al Siderurgiştilor, Gabriel Vîlciu.
La rândul său, preşedintele Sindicatului Muncitorilor ArcelorMittal (recent înfiinţat), Mihai Groza, s-a declarat dezamăgit: "Eu, personal, am dedus că nu se va ţine cont de părerea sindicatelor, că nu vom avea nicio protecţie socială şi că, dacă nu vom lua nicio atitudine (toate sindicatele din combinat), ne vom aştepta la ce este mai rău".
Conform sindicaliştilor gălăţeni participanţi la discuţii, împuternicitul CE a spus că sunt câteva aspecte importante pe care le urmăreşte. În primul rând, în timpul acestui proces de cumpărare, combinatul să fie protejat şi să funcţioneze la parametri normali. Apoi, societatea să fie de sine stătătoare şi bine pregătită pentru vânzare, iar procesul de separare de grupul ArcelorMittal să se facă în condiţii normale. De asemenea, cumpărătorul trebuie să aibă mijloacele şi resursele financiare şi materiale pentru ca unitatea siderurgică gălăţeană să producă oţel ca şi până acum, şi chiar să poată creşte producţia. "S-ar putea mări producţia, pentru că e un furnal care stă la rece. A spus că sunt câteva oferte pentru combinat, dar nu a dat amănunte, a zis doar că se acceptă şi companii extracomunitare", ne-a mai spus Gabriel Vîlciu, secretarul general al Sindicatului Solidaritatea.
La rândul său, Mihai Groza, preşedintele Sindicatului Muncitorilor ArcelorMittal, ne-a oferit un rezumat al discuţiilor cu împuternicitul CE, din care spicuim:
"Întrebare lider  sindicat: - Se ştie la nivel european de situaţia actuală a utilajelor din combinat?
Răspuns CE: - Sunt doi factori relevanţi în acest proces: 1 - ArcelorMittal va trebui să dea nişte bani pe care să-i folosească noul cumpărător; 2 - Cu ajutorul meu vor şti ce este necesar pentru ca ei să poată continua funcţionarea şi aceste dovezi se vor menţiona şi în raportul meu către CE, dar şi în contractul de vânzare-cumpărare.
Întrebare lider sindicat: - Ce garanţii avem că, după cumpărare, se vor păstra locurile de muncă în continuare?
Răspuns CE: - Cumpărătorul trebuie să fie aprobat de către CE. El trebuie să prezinte dovezi clare că are resurse financiare şi materiale, plan de investiţii care să certifice continuarea activităţii. După ce vânzarea se va efectua, CE nu mai intervine ulterior. Cumpărătorul va plăti foarte mulţi bani pentru tranzacţie şi nu ar avea sens ca, după ce plăteşte aceşti bani, să-i piardă.
Lideri sindicali: - Noi vrem garanţii clare scrise!
Răspuns CE: - Nu am garanţii scrise pentru salariaţi.
Întrebare lider sindicat: - Vânzarea combinatului ILVA este condiţionată şi de acordul sindicatelor, aveţi în vedere ca şi la Galaţi să se procedeze la fel?
Răspuns CE: - O să verific legislaţia românească şi cu siguranţă va fi respectată, dacă prevede acest lucru.
Întrebare lider sindicat: - Se va vinde la pachet cu Romportmet?
Răspuns CE: - Da.
Întrebare lideri sindicat: - Dacă această vânzare va fi un eşec, ce se va întâmpla? Cum va putea interveni CE?
Răspuns CE: - Rolul Comisiei Europene se termină în momentul în care se încheie tranzacţia, în afară de monitorizarea din partea CE a respectării contractului.
Întrebare lider sindicat: - Printre condiţiile pe care le veţi impune noului cumpărător vor fi şi cele legate de protecţia socială?
Răspuns CE: - Nu este prevăzut aşa ceva. Comisia se va asigura că se va creşte activitatea".
În final, împuternicitul Comisiei Europene a mai spus că, dacă nu este acceptat niciunul din actualii ofertanţi şi nu se finalizează vânzarea, procesul de vânzare a combinatului ArcelorMittal Galaţi "se va restarta", adică va fi reluat de la capăt.

Citit 11594 ori Ultima modificare Joi, 21 Iunie 2018 16:56

4 comentarii

 • postat de Suzi quatro
  Miercuri, 20 Iunie 2018 18:26
  82.137.10.***
  Vâ rugâm sâ ne scuzati Nu muncim cât ne furati Trâiascâ si in Foreascâ. Democratia de Cumetrie Olteneascâ
  6
  6
  Raportează
 • postat de cineva
  Miercuri, 20 Iunie 2018 10:11
  92.87.201.***
  La Tulcea au cumparat ucrainienii si au inchis. Probabil la Galati va fi tot ceva de genul, mai ales ca ei produc tabla destula in tara lor. Atunci vor fi multumiti si cei care aveau ca singura dorinta un aer mai curat in oras. :)
  4
  20
  Raportează
 • postat de xxx
  Miercuri, 20 Iunie 2018 09:18
  95.76.3.***
  Bravo lor, sper ca noii proprietari il vor inchide sau il vor reduce la statutul de fabricuta .... iar pe voi siderurgistii lu peste VA ROG SA VOTATI idiotilor tot aceleasi gunoaie pe care le-ati votat de 30 de ani , aceeasi nenorociti pe care i-ati ales sa conduca orasul INDIFERENT DE PARTIDUL DIN CARE PROVIN, aceiasi indivizi care v-au creeat zeci de mii de locuri de munca ca si alternativa la Sidex, aceeasi tovarasi combinisti de teapa lui Dumitru Nicolae......

  Va meritati soarta combinistilor, comparati orasul asta nenorocit cu Timisoara, Cluj, Oradea, Brasov si o sa intelegeti de ce la aia somajul e aproape de 0 iar voi va rugati la stapani sa va dea garantii scrise ca n-or sa va dea afara
  17
  15
  Raportează
 • postat de Remus
  Miercuri, 20 Iunie 2018 08:20
  82.137.8.***
  Când să vândut gratis la Londra prețul era fff secret Am aflat că era atât de mic că nu a platit nici gardul Le era rușine să spună că la dat aproape gratis Acum ne lucrează Democratic tot pe la spate CONFIDENTIAL Ca in UE
  5
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.