Istoria agitată a declaraţiei unice

Istoria agitată a declaraţiei unice
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Termenul-limită până la care trebuie depusă declaraţia unică a fost extins pentru a treia oară, de data aceasta până la 31 iulie 2018. Conform Ministerului de Finanţe, prelungirea a fost decisă în urma supraîncărcării serverelor Fiscului de către cei care au dorit să depună declaraţia online.

Declaraţia unică este un nou formular în care se trec de la veniturile din chirii sau din străinătate până la numărul stupilor de albine din curte. Declaraţia are zece pagini pentru că unifică, de fapt, şapte tipuri de declaraţii folosite până acum. În document se trec atât veniturile obţinute în 2017, în ţară sau în străinătate, cât şi cele pe care fiecare estimează că le va realiza în 2018. Veniturile sunt diverse, de la chirii la activităţi agricole şi de la drepturi de autor la închirieri în scop turistic. Singurii care pot fi siguri că nu trebuie să completeze declaraţia unică sunt cei care vor obţine anul acesta doar venituri din salarii.

"Declaraţia unică este depusă de persoanele care fie au avut venituri extrasalariale în anul 2017, fie vor realiza venituri extrasalariale în 2018", a declarat pentru "Viaţa liberă" consultantul fiscal Adrian Benţa. "Ca istorie, anul 2018 pentru această declaraţie unică a fost destul de agitat, în sensul că după transferul asigurărilor sociale de la angajator la salariat, s-a văzut efectul şi în zona de profesii independente, în zona celor care realizează venituri extrasalariale (din drepturi de autor, din chirii, din dobânzi, din dividende, din contracte civile etc.). Astfel, prin Ordonanţa 79 din 2017, cu aplicare de la 1 ianuarie, aceste persoane fizice care aveau obligaţia să se asigure în sistemul social, în funcţie de reglementările fiecărei profesii sau fiecărui domeniu de venituri realizat, trebuiau să depună formularul 600 până la 31 ianuarie. Sigur, la pressingul persoanelor care lucrau în publicistică şi ziaristică (drepturile de autor intrau în sfera depunerii acestei declaraţii 600), reacţia publicului nu a fost de bun augur. Oamenii s-au trezit în situaţia de a merge singuri la ANAF să depună declaraţii. Acest fapt nu este unul foarte ok şi au apărut multiple modificări. Primul a fost prelungirea termenului de depunere la 31 martie, după care s-a ajuns, prin OUG 18 din 2018, să se depună pe 15 iulie 2018", a continuat Adrian Benţa. Acum, termenul a fost prelungit din nou, până la sfârşitul acestei luni.

Conform lui Adrian Benţa, "rolul acestei declaraţii este de a închide situaţia veniturilor pe anul 2017, deci este o declaraţie în care se prezintă situaţia finală a anului 2017. În acelaşi timp, al doilea rol este de a declara veniturile estimate pentru 2018 şi, implicit, de a declara contribuţiile la pensii şi la sănătate pentru acele venituri din 2018 care sunt supuse acestei contribuţii. Mai exact, fiecare contribuabil trebuie să declare ce surse de venit realizează şi, în funcţie de tipul de venit realizat, să plătească contribuţii la pensii şi sănătate, subliniez, după caz, pentru că nu pentru toate tipurile de venituri se datorează contribuţii la pensii şi la sănătate. Partea bună e că, începând cu anul 2018, dacă se depune electronic această declaraţie, avem o bonificaţie, o deducere de impozit, de 5%. O altă reducere de impozit de 5% este dacă contribuţiile sau impozitele aferente anului 2018 se plătesc până în 15 decembrie".

În concluzie, "principalele persoane care vor depune această declaraţie sunt evident persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente. S-a revenit, începând cu trimestrul al doilea, la stopaj la sursă pentru venituri din drepturi de autor, din convenţii civile, din contracte civile, deci avem o simplificare a regimului fiscal. În esenţă, toate veniturile se cumulează şi se plăteşte o singură dată sănătatea doar în cazul în care se depăşeşte plafonul de 22.800 de lei plafon anual. Partea neplăcută este că rămâne în continuare obligaţia contribuţiei la pensii pentru persoanele ce desfăşoară activităţi independente şi profesii liberale, chiar dacă ele sunt deja salariate şi astfel se plăteşte contribuţie de două ori, dar asta este viaţa. Încet, încet, poate se vor reglementa şi aceste aspecte", a încheiat consultantul fiscal Adrian Benţa.

Declarația unică se poate depune online, atât prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV), pe bază de nume utilizator și parolă, sau cu certificat digital calificat, cât și prin intermediul portalului e-guvernare.ro. Declarația se poate depune și în format hârtie, direct la registratura administrațiilor fiscale ale ANAF, sau prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Nedepunerea la termen a declaraţiei unice se sancţionează cu amendă de la 50 la 500 de lei.

Citit 1785 ori Ultima modificare Duminică, 15 Iulie 2018 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.