Una a semnat, alta a primit. ”Mă simt înşelată de bancă”

Una a semnat, alta a primit. ”Mă simt înşelată de bancă”
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

„M-am săturat să văd că, în ţara asta, toată lumea dă vina pe altul şi nimeni nu este vinovat”, ne-a spus gălăţeanca Tina D., vorbindu-ne despre cazul depozitului bancar pe care l-a avut la BCR Banca pentru Locuinţe şi pentru care nu a mai primit prima de la stat în valoare de 25 la sută care i se cuvenea, conform contractului semnat cu banca.

La fel ca multe alte zeci de mii de români, gălăţeanca Tina D. şi-a constituit un depozit „pentru îmbunătăţire condiţii locative”, pe durata de cinci ani, la una din cele două bănci pentru locuinţe care funcţionează în România, în cazul de faţă – BCR Banca pentru Locuinţe. Pe lângă o dobândă mult mai mare decât media pieţei, fiecare client, deci şi Tina D., ar fi trebuit să beneficieze de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza contractului de economisire-creditare încheiat cu banca respectivă. Spunem „ar fi trebuit” pentru că femeia şi-a închis anul trecut depozitul, dar afirmă că nu a mai primit şi prima de stat prevăzută în contract, de 25 la sută. Nu atât suma în sine, de 500 de lei, cât situaţia creată a deranjat-o pe gălăţeancă: „De la bancă mi-au spus că cei 500 de lei trebuia să mi-i vireze statul, nu ei. Deci, dacă banca nu-ţi dă banii, în cine să mai ai încredere? Mai ales că eu contractul l-am semnat cu banca, nu cu statul. Să-mi dea mie banca banii aşa cum scrie în contract şi să se judece ei cu statul ca să şi-i recupereze după aceea!”, spune Tina D.

O decizie contestată a Curţii de Conturi

În urma unui control efectuat la finalul lui 2015, Curtea de Conturi a ajuns la concluzia că fondurile publice nu au fost folosite conform destinaţiei impuse de lege, şi anume dezvoltarea domeniului locativ. Curtea de Conturi a acuzat BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe că au folosit prima de stat nu pentru investiţii imobiliare, conform destinaţiei acesteia, ci pentru a plăti clienţilor dobânzi la depozite mai mari decât la alte bănci. Atât BCR şi Raiffeisen, cât şi Ministerul Dezvoltării, prin care statul a acordat primele, au contestat în justiţie decizia Curţii de Conturi, având câştig de cauză în primă instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti. Însă Curtea de Conturi a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care nu a dat încă verdictul final.

Ce spune BCR

Conform unui răspuns al Băncii Comerciale Române pe adresa „Vieţii libere”, ultimul an în care statul a mai plătit prima de stat a fost 2014, şi nici atunci în totalitate. „BCR Banca pentru Locuinţe consideră că situaţia este creată de o decizie a Curţii de Conturi şi se datorează unei interpretări proprii a legislaţiei aplicabile şi nu este în linie cu prevederile legale şi practica bancară din ultimii 10 ani. BCR Banca pentru Locuinţe va apăra interesele clienţilor săi de efectele negative ale deciziei Curţii de Conturi. Drept urmare, a contestat în justiţie decizia emisă de Curtea de Conturi a României, considerând-o neconformă atât cu principiile europene, cât şi cu legislaţia aplicabilă sistemului de economisire creditare. Vă asigurăm că vom face tot posibilul pentru ca relaţia de bună colaborare în spiritul bunei-credinţe, manifestate până acum atât de clienţii noştri, cât şi de BCR Banca pentru Locuinţe să nu fie influenţată negativ de către o decizie neconformă cu legislaţia aplicabilă sistemului de economisire creditare a Curţii de Conturi bazată pe o interpretare pe care o considerăm nelegală. Ne cerem scuze clienţilor pentru neplăcerile create şi reiterăm faptul că situaţia creată este independentă de voinţa noastră. Îi asigurăm pe clienţii noştri că BCR Banca pentru Locuinţe a depus şi va depune toate eforturile pentru respectarea întocmai a obligaţiilor contractuale, în condiţiile legislative existente.

Băncile pentru Locuinţe (Sistemul Bauspar) reprezintă o instituţie europeană de tradiţie de peste 100 de ani. Sistemul Bauspar din România, introdus în anul 2002, urmăreşte întocmai filozofia şi practica Sistemului Bauspar european de a stimula atât economisirea, cât şi creditarea persoanelor fizice pentru case mai bune, mai sigure, mai sănătoase pentru cei care le locuiesc. Legislaţia naţională care reglementează acest sistem este în perfectă armonie cu legislaţia şi practica europene.

Anul 2014 este ultimul an în care statul a mai plătit prima de stat (în procent de aproximativ 85 la sută din totalul sumei)”, a precizat pentru „Viaţa liberă” Vasile Cezar Marin, expert relaţii publice în cadrul Direcţiei de Comunicare a BCR.

În final, numai semne de întrebare

„Mă simt şi dezamăgită, şi înşelată de stat şi de bancă, şi nu mă pot judeca cu ei. În cine să mai ai încredere? Şi ce să fac, să îmi retrag banii şi să merg la o altă bancă? Sau să aştept 5-10 ani să se judece ei? M-am săturat să văd că, în ţara asta, toată lumea dă vina pe altul şi nimeni nu este vinovat”, a încheiat Tina D.

Citit 10219 ori Ultima modificare Marți, 31 Iulie 2018 21:48

5 comentarii

 • postat de maricel
  Miercuri, 08 August 2018 13:16
  82.137.12.***
  E SIMPLU...NU MAI BAGATI BANCILE IN SEAMA....RETRAGETI-VA TOTI BANII DIN BANCI...INCHIDE-TI TOATE CARDURILE SI ATUNCI VEDETI CUM O SA DISPARA BANCILE.....SI O SA TRAIM MAI BINE FARA ELE.....GARANTAT
  CUM TRAIAM INAINE ..LINISTITI....FARA SA AVEM NEVOIE DE BANCI....
  MAJORITATEA CELOR CARE AU APELAT LA BANCI...ORI AU DAT FALIMENT ...ORI AU RAMAS FARA CASE ORI SUNT PE DRUMURI ,,,,,MURITORI DE FOAME.....ASTA E ADEVARUL DESPRE BANCI.....
  1
  5
  Raportează
 • postat de bankamatara
  Vineri, 03 August 2018 09:17
  88.79.224.***
  Tine banu la ciorap, evita bancile care sunt camatari 'legali' . Asta e cea mai buna solutie.
  1
  15
  Raportează
 • postat de valll
  Vineri, 03 August 2018 06:08
  109.102.130.***
  O inteleg pe Tina D, si eu am trecut, la distanat de o luna intre ele, prin doua intamplari cu mari semne de intrebare, la o alta banca, din Tecuci, in care imi depusesem banii si increderea.
  Bietul cetatean roman! Este lasat de izbeliste la mana escrocilor, fie ca sunt banci, regii care furnizeaza utilitatile si altele, desi exista institutii cu functionari si cu sefi platiti de la buget care au menirea sa il apere! In realitate, isi permit sa-si bata joc, deoarece romanii nu au un stat capabil sau interesat sa ii apere.
  Intre ghiseele din timpul comunismului si actualele, care nu mai au nici "staiful" de la inceput. nu-i mare deosebire.
  Dar, si mai rau, este ca fondul e viciat. In banci, dobanzi ridicole la depozite, contracte neexplicite, defavorabile bietilor oameni. Furnizorii de utilitati isi ppermit ce intr-un stst civilizat nu si-ar putea permite: curentul electric se intrerupe cand nu te astepti, gazul metan are uneori o compozitie slaba, iar ei masoara si noi platim doar debitul. Suntem nepregatiti, inselati si intimidati de lipsa noastra de pricepere in relatile cu ei, dupa 30 de ani de capitalism, in care s-a investit numai in interesul firmelor si nimic in informarea corecta a cetatenilor.
  Daca vrei sa-ti obtii dreptatea, ei au avocati angajati, iar tu te afli singur, trebuie sa te agiti si sa scoti alti bani pentru un proces cu rezultat incert.
  Asa ca, preferi sa ramai pagubas.
  1
  16
  Raportează
 • postat de JOHN
  Joi, 02 August 2018 11:49
  82.208.137.***
  BANCA DACA E ASA CONVINSA CA ARE DREPTATE SA PLATEASCA EI SI CAND CASTIGA PROCESUL SA IA BANII DE LA STAT.DIN PACATE SEMNEZI 20 DE PAGINI DE CONTRACT CARE E NUMAI IN FAVOAREA BANCII.
  1
  17
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 01 August 2018 09:28
  5.13.174.***
  Asta este statul Roman. Un copil imatur, pus doar pe capatuiala proprie, care imparte sumele enorme care le aduna facand nimic! Ar trebui sa fiu un tribunal al poporului, cei din partide si deservitii nu au ce cauta, fara toape si tzopiste...
  iar procesele analizate si in 1-3 luni... statul sa plateasca dar nu din banii poporului, ci a celor direct angajati care nu recunosc nimic! VISURI! IN Romania, nu a voie sa fii cinstit, nu poti supravietui macar!
  1
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.