Una a semnat, alta a primit. ”Mă simt înşelată de bancă”

Una a semnat, alta a primit. ”Mă simt înşelată de bancă”
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

„M-am săturat să văd că, în ţara asta, toată lumea dă vina pe altul şi nimeni nu este vinovat”, ne-a spus gălăţeanca Tina D., vorbindu-ne despre cazul depozitului bancar pe care l-a avut la BCR Banca pentru Locuinţe şi pentru care nu a mai primit prima de la stat în valoare de 25 la sută care i se cuvenea, conform contractului semnat cu banca.

La fel ca multe alte zeci de mii de români, gălăţeanca Tina D. şi-a constituit un depozit „pentru îmbunătăţire condiţii locative”, pe durata de cinci ani, la una din cele două bănci pentru locuinţe care funcţionează în România, în cazul de faţă – BCR Banca pentru Locuinţe. Pe lângă o dobândă mult mai mare decât media pieţei, fiecare client, deci şi Tina D., ar fi trebuit să beneficieze de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza contractului de economisire-creditare încheiat cu banca respectivă. Spunem „ar fi trebuit” pentru că femeia şi-a închis anul trecut depozitul, dar afirmă că nu a mai primit şi prima de stat prevăzută în contract, de 25 la sută. Nu atât suma în sine, de 500 de lei, cât situaţia creată a deranjat-o pe gălăţeancă: „De la bancă mi-au spus că cei 500 de lei trebuia să mi-i vireze statul, nu ei. Deci, dacă banca nu-ţi dă banii, în cine să mai ai încredere? Mai ales că eu contractul l-am semnat cu banca, nu cu statul. Să-mi dea mie banca banii aşa cum scrie în contract şi să se judece ei cu statul ca să şi-i recupereze după aceea!”, spune Tina D.

O decizie contestată a Curţii de Conturi

În urma unui control efectuat la finalul lui 2015, Curtea de Conturi a ajuns la concluzia că fondurile publice nu au fost folosite conform destinaţiei impuse de lege, şi anume dezvoltarea domeniului locativ. Curtea de Conturi a acuzat BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe că au folosit prima de stat nu pentru investiţii imobiliare, conform destinaţiei acesteia, ci pentru a plăti clienţilor dobânzi la depozite mai mari decât la alte bănci. Atât BCR şi Raiffeisen, cât şi Ministerul Dezvoltării, prin care statul a acordat primele, au contestat în justiţie decizia Curţii de Conturi, având câştig de cauză în primă instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti. Însă Curtea de Conturi a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care nu a dat încă verdictul final.

Ce spune BCR

Conform unui răspuns al Băncii Comerciale Române pe adresa „Vieţii libere”, ultimul an în care statul a mai plătit prima de stat a fost 2014, şi nici atunci în totalitate. „BCR Banca pentru Locuinţe consideră că situaţia este creată de o decizie a Curţii de Conturi şi se datorează unei interpretări proprii a legislaţiei aplicabile şi nu este în linie cu prevederile legale şi practica bancară din ultimii 10 ani. BCR Banca pentru Locuinţe va apăra interesele clienţilor săi de efectele negative ale deciziei Curţii de Conturi. Drept urmare, a contestat în justiţie decizia emisă de Curtea de Conturi a României, considerând-o neconformă atât cu principiile europene, cât şi cu legislaţia aplicabilă sistemului de economisire creditare. Vă asigurăm că vom face tot posibilul pentru ca relaţia de bună colaborare în spiritul bunei-credinţe, manifestate până acum atât de clienţii noştri, cât şi de BCR Banca pentru Locuinţe să nu fie influenţată negativ de către o decizie neconformă cu legislaţia aplicabilă sistemului de economisire creditare a Curţii de Conturi bazată pe o interpretare pe care o considerăm nelegală. Ne cerem scuze clienţilor pentru neplăcerile create şi reiterăm faptul că situaţia creată este independentă de voinţa noastră. Îi asigurăm pe clienţii noştri că BCR Banca pentru Locuinţe a depus şi va depune toate eforturile pentru respectarea întocmai a obligaţiilor contractuale, în condiţiile legislative existente.

Băncile pentru Locuinţe (Sistemul Bauspar) reprezintă o instituţie europeană de tradiţie de peste 100 de ani. Sistemul Bauspar din România, introdus în anul 2002, urmăreşte întocmai filozofia şi practica Sistemului Bauspar european de a stimula atât economisirea, cât şi creditarea persoanelor fizice pentru case mai bune, mai sigure, mai sănătoase pentru cei care le locuiesc. Legislaţia naţională care reglementează acest sistem este în perfectă armonie cu legislaţia şi practica europene.

Anul 2014 este ultimul an în care statul a mai plătit prima de stat (în procent de aproximativ 85 la sută din totalul sumei)”, a precizat pentru „Viaţa liberă” Vasile Cezar Marin, expert relaţii publice în cadrul Direcţiei de Comunicare a BCR.

În final, numai semne de întrebare

„Mă simt şi dezamăgită, şi înşelată de stat şi de bancă, şi nu mă pot judeca cu ei. În cine să mai ai încredere? Şi ce să fac, să îmi retrag banii şi să merg la o altă bancă? Sau să aştept 5-10 ani să se judece ei? M-am săturat să văd că, în ţara asta, toată lumea dă vina pe altul şi nimeni nu este vinovat”, a încheiat Tina D.

Citit 10443 ori Ultima modificare Marți, 31 Iulie 2018 21:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.