Situaţiile financiare ale firmelor private și ale instituțiilor publice, disponibile la liber

Situaţiile financiare ale firmelor private și ale instituțiilor publice, disponibile la liber
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministerul Finanțelor Publice a început să încarce pe portalul data.gov.ro situațiile financiare ale operatorilor economici şi entităţilor publice, extrase din documentele depuse de aceştia. Acestea sunt accesibile, disponibile și pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine în orice scop, inclusiv comercial.

"Seturile de date deschise facilitează descărcarea, analiza şi reutilizarea informațiilor stocate în bazele publice de date cu documentele depuse de plătitorii de taxe şi impozite. Datele deschise sunt date primare, structurate, procesabile în mod automat. Ele sunt accesibile oricui și pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine în orice scop, inclusiv comercial. Seturile de date în format deschis vor fi actualizate de două ori pe an, respectiv la un interval de 6 luni. Datele vor putea fi descărcate/vizualizate o perioadă de 10 ani de la actualizare", informează Biroul de presă al Ministerului Finanţelor Publice.

"Prin această măsură, asigurăm respectarea angajamentelor României de a aplica principiile transparenței și guvernării deschise", a precizat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice. Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă reprezintă o iniţiativă internaţională la care România a aderat în 2011. Obiectivele parteneriatului s-au concretizat prin măsuri privind deschiderea datelor publice şi încurajarea dialogului între reprezentanţii administraţiei publice şi societatea civilă.

Datele în format deschis sunt foarte utile pentru cercetarea în domeniul economic, în special evaluarea impactului politicilor economice, care pot contribui substanțial la calitatea politicilor publice în domeniul economic și fiscal. Multe schimbări legislative în domeniul economic, fiscal și social pot avea efecte diferite asupra firmelor, în funcție de sectorul de activitate al acestora, mărimea lor și alte caracteristici. De aceea, pentru estimarea acestor efecte este necesară folosirea datelor la nivel de firmă, practică adoptată de majoritatea țărilor din UE. Inițiative asemănătoare au fost adoptate recent în Croația, Cehia, Slovacia și Slovenia, în timp ce în Ungaria o astfel de măsură a fost adoptată din 2007. Accesul la aceste date a avut ca rezultat creșterea numărului de lucrări științifice în domeniul economic care au folosit date administrative la nivel de firmă. Evidențele empirice din aceste lucrări au dus la o cunoaștere mai aprofundată a costurilor și beneficiilor diverselor politici economice și, astfel, la îmbunătățirea calității lor.

Citit 1914 ori Ultima modificare Luni, 13 August 2018 19:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.