Agricultura ecologică şi cultivarea roşiilor, tot mai profitabile

Agricultura ecologică şi cultivarea roşiilor, tot mai profitabile
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Programul de minimis destinat cultivatorilor de roşii în solarii, precum şi măsurile prin care Ministerul Agriculturii încurajează agricultura atrag din ce în ce mai mulţi fermieri gălăţeni, reiese din datele prezentate ieri, într-o conferinţă de presă, de către directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Galaţi, Valentin Huciu.

În cadrul programului de minimis pentru tomate, agricultorul trebuie să facă dovada existenţei a 1.000 mp de tomate cultivate în solarii şi să contracteze cu forme legale o producţie de două tone de pe acea suprafaţă. Faptul că programul se bucură de un real succes în rândul fermierilor gălăţeni, cei mai mulţi dintre ei aflaţi în bazinul legumicol Matca, reiese şi din dublarea numărului beneficiarilor faţă de anul trecut. „La nivelul judeţului Galaţi, în anul 2017, s-au înscris 1.324 de legumicultori, care au livrat pe piaţă 7.575 tone de tomate, pentru care au primit de la buget 16,3 milioane lei. Suma a fost plătită în totalitate. În 2018, s-au înscris în program 2.782 legumicultori, din care în ciclul I au fost 1.505 beneficiari eligibili plătiţi, care livrează pe piaţa internă 12.043 tone de roşii şi primesc 20,7 milioane lei. Ciclul II este în plină desfăşurare, vorbim aici de 1.252 de agricultori înscrişi şi estimăm un total de 1.325 de solicitanţi. Încă se mai pot face înscrieri, până pe 15 septembrie”, a precizat directorul executiv al DAJ Galaţi, Valentin Huciu. Unii gălățeni au lucrat ani buni în străinătate, iar acum s-au întors și sunt interesați să facă afaceri în acesta domeniu. „Este îmbucurător că sunt numeroşi cetăţeni care au părăsit România pentru a lucra în străinătate şi care s-au întors, pentru a extinde această afacere extrem de benefică pentru ei şi pentru familiile lor, a precizat Valentin Huciu. La nivelul Galaţiului, sunt trei persoane care s-au întors din străinătate pentru a se înscrie în acest program. Edificator este şi faptul că suprafeţele cultivate cresc. De la 1.548 de hectare, câte au fost în 2017, avem în acest an 1.602 ha”. Şi în ceea ce priveşte agricultura ecologică cifrele cresc de la an la an, a continuat şeful DAJ Galaţi. „De exemplu, în 2016, aveam 82 de producători care exploatau în regim ecologic 11.345 ha. S-a ajuns în acest an la 153 de producători agricoli, care au în exploatare 15.462 ha. De asemenea, avem 2.448 de familii de albine, 50 de capete de bovine şi un colector de floră spontană, care lucrează pe aceste programe”.

Nu în ultimul rând, în privinţa unui alt program ministerial, cel pentru pentru colectarea şi comercializarea lânii, sunt în acest an 180 de crescători gălăţeni care au livrat 237 de tone de lână, care a fost şi exportată.

Citit 1779 ori Ultima modificare Marți, 11 Septembrie 2018 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.