Facilităţile pentru şomeri şi angajatori, plătite din bani europeni. Proiect de peste 265 milioane de euro
Foto: Internet

Facilităţile pentru şomeri şi angajatori, plătite din bani europeni. Proiect de peste 265 milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În următorii trei ani, agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, printre care şi Galaţiul, vor plăti cu bani provenind de la Uniunea Europeană primele acordate şomerilor care se angajează, precum şi subvenţiile pentru angajatorii care oferă locuri de muncă categoriilor defavorizate de şomeri.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) implementează, pe o perioadă de 36 de luni, proiectul "Pro Acces Alternativ RMPD", pentru stimularea mobilității și subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri și inactivi. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 (POCU) şi are un buget impresionant: 265,3 milioane de euro (1,2 miliarde de lei) din care 225,5 milioane de euro (1,1 miliarde de lei) sunt cheltuieli totale nerambursabile.

Prin acest proiect, ANOFM şi-a propus să susțină financiar măsurile active acordate de AJOFM-uri, în perioada 2014-2021, pentru încadrarea a 110.540 de șomeri non-NEETs aflați în evidențele acestora. Pentru perioada 2014-2018, cheltuielile sunt retrospective. NEET este acronimul pentru formularea "Not in Education, Employment or Training" şi se referă la tinerii între 15 şi 24 de ani care nu urmează nicio formă de învăţământ şi nici nu au un loc de muncă.

Astfel, din banii provenind de la Fondului Social European, vor fi finanțate primele de activare sau de mobilitate acordate șomerilor non-NEETs care s-au angajat sau se angajează, precum și subvențiile acordate angajatorilor pentru încadrarea persoanelor din următoarele categorii: cu vârsta peste 45 ani, părinți unici întreținători, șomeri de lungă durată, persoane care mai au cinci ani până la pensie. Pentru fiecare persoană din aceste din urmă categorii care este angajată pe perioadă nedeterminată, angajatorii respectivi primesc lunar, timp de 12 luni, câte 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Conform datelor furnizate de AJOFM Galaţi, situaţia angajărilor din acest an până la 31 august era, comparativ cu întreg anul 2017, următoarea: şomeri peste 45 ani şi unici susţinători ai familiilor monoparentale - 311 angajaţi (faţă de 607, în anul 2017), şomeri care mai au cinci ani până la pensie - patru (12, în 2017), şomeri de lungă durată - nouă (faţă de numai două angajări, anul trecut).

Citit 5874 ori Ultima modificare Joi, 27 Septembrie 2018 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.