Bonusuri financiare pentru administratorii Pieţelor
Foto: Sonia Baciu

Bonusuri financiare pentru administratorii Pieţelor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Bonusuri financiare pentru administratorii Pieţelor, în funcţie de indicatorii de performanţă. De la o indemnizaţie brută lunară de 1.740 de lei, membrii Consiliului de Administraţie (CA) al SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA pot ajunge la un bonus de 8.700 de lei, echivalentul a cinci indemnizaţii, în funcţie de îndeplinirea indicatorilor de performanţă stabiliţi de aleşii locali.

Cel mai disputat proiect de pe ordinea de zi a recentei şedinţe a Consiliului Local a vizat aprobarea indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari pentru consiliul de administraţie al societăţii Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA Galaţi. Discuţia a fost deschisă de consiliera independentă Simona Vreme, care, reamintind că în luna martie a fost stabilită o indemnizaţie fixă, egală pentru toţi membrii consiliilor de administraţie, a întrebat cu ce ar fi mai performanţi membrii CA de la Pieţe faţă de ceilalţi.

Trei praguri de premiere

"Pentru a motiva un consiliu de administraţie să facă performanţă, stabilim, conform Ordonanţei 109, aceşti indicatori de performanţă, pe care avem obligaţia să-i şi raportăm la ANAF. Membrii CA nu sunt motivaţi dacă nu impunem şi o componentă variabilă, care nu are o valoare prea mare. Sunt trei praguri. Pentru realizarea între 90 şi 99 la sută a indicatorilor de performanţă se oferă echivalentul unei indemnizaţii brute lunare - 1.740 de lei. Pentru îndeplinirea indicatorilor de performanţă în procent de sută la sută propunem o componentă variabilă echivalentă a trei indemnizaţii brute lunare, în sumă de 5.220 de lei brut, iar pentru îndeplinirea indicatorilor de performanţă în procent mai mare de sută la sută, se acordă o componentă variabilă în sumă de 8.700 de lei, echivalentul a cinci indemnizaţii brute lunare. Această componentă variabilă poate fi revizuită anual, la propunerea autorităţii publice tutelare. Este o măsură prevăzută de lege şi pentru a ridica ştacheta performanţei", a explicat viceprimarul PSD Sorin Enache.

Modificarea indicatorilor, o jignire

Consilierul local PNL Alexandru Şerban a încercat să insereze, printr-un amendament, câteva criterii de performanţă în plus. Acestea vizau creşterea cifrei de afaceri cu 15 la sută faţă de media mandatului anterior, creşterea productivităţii muncii angajaţilor cu zece la sută faţă de mandatul anterior, gradul de ocupare a spaţiilor şi strategia întreprinderii dezvoltată şi aprobată la timp.

Amendamentul a fost aspru criticat de grupul PSD-ALDE. Consilierului i s-a reproşat că e "cel puţin ciudat" să vină cu un asemenea amendament în timpul şedinţei, că este nedrept, lipsit de respect, ba chiar jignitor să fie ţinuţi consilierii cu o astfel de dezbatere, care ar fi trebuit să aibă loc la comisii, nu în plen.

"Să lăsăm proiectul aşa cum a fost negociat. Este un pic jignitor pentru cei care au dezbătut acest subiect câteva zile, în şedinţe lungi, să vii şi să nu dai nicio motivaţie la modificarea unui indicator. Să ştiţi că toate au la bază nişte calcule şi nişte raţiuni până s-a ajuns la varianta asta motivantă pentru întreaga conducere şi pentru CA", a replicat viceprimarul Enache.

Vot în ceaţă

După ce consilierilor li s-a explicat că indicatorii de performanţă financiari şi nonfinanciari se stabilesc conform unei metodologii unitare, prevăzută de Hotărârea Guvernului nr. 722 din 2016, s-a trecut la vot. Din păcate, nu s-a reuşit o numărătoare concludentă a mâinilor ridicate, voturile oscilând între 12 "pentru", trei "împotrivă" şi patru abţineri, neieşind la socoteală trei voturi. În cele din urmă s-a anunţat doar că proiectul de hotărâre a trecut, fără a se spune şi rezultatul votului!

Pieţele nu rămân singure

"Administraţia Pieţeţor e prima, nu şi singura care va avea astfel de indicatori de performanţă. Vor urma, cel mai probabil, şi celelalte societăţi, în şedinţele următoare", ne-a declarat primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu. Întrebat care sunt sancţiunile pentru neîndeplinirea criteriilor de performanţă, edilul, care este şi iniţiatorul proiectului, ne-a răspuns că nu a citit întregul document, însă crede că sancţiunea poate merge până la desfiinţarea contractului între Primărie şi managementul societăţii.

Ei bine, nu. Neîndeplinirea indicatorilor de performanţă duce doar la neîncasarea bonusurilor financiare de către membrii Consiliului de Administraţie, format din Costel Gafton, preşedinte CA, Elena-Aura Macovei, Marian Anton Petcu, Nicoleta-Leontina Sîrbu, Tincuţa Tercu-Găvan, Mihai Constantinescu şi Georgian-Bogdan Răchileanu.

”Vor urma, cel mai probabil, în următoarele şedinţe de Consiliu Local, indicatori de performanţă şi pentru celelalte societăţi de interes local”, a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi

Când şi pentru ce poate fi premiat CA

Indicatorii de performanţă vizează: cheltuielile totale, procentul costurilor cu forţa de muncă, valoarea datoriilor restante ale întreprinderii publice, rentabilitatea capitalului angajat, productivitatea activelor, satisfacţia clientului, stabilirea şi respectarea politicilor de transparenţă şi comunicare. Îndeplinirea acestora va fi analizată în luna martie a anului viitor, de către un audit independent, şi, în funcţie de îndeplinirea lor, vor fi premiaţi administratorii Pieţelor.

Citit 4399 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Octombrie 2018 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.