Molia tomatelor a lovit şi în Galaţi. Roşiile de Matca, atacate de ”Tuta absoluta”

Molia tomatelor a lovit şi în Galaţi. Roşiile de Matca, atacate de ”Tuta absoluta”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

"Tuta absoluta", un dăunător foarte greu de combătut şi care a fost asemănat de unii fermieri cu o pestă porcină africană la nivel vegetal, a fost confirmată la Matca, în judeţul Galaţi, pe o suprafaţă de 23 de hectare, a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţene, Valentin Huciu.

"Acest dăunător periculos nu reprezintă altceva decât rezultatul schimbărilor climatice. Tuta absoluta este molia minieră a frunzelor, sau minierul tomatelor, dar care atacă şi alte plante din familia solanaceelor, de exemplu cartofii şi vinetele. În ciclul al doilea de cultură, la Matca, a fost descoperită Tuta absoluta, atacul a fost confirmat de Laboratorul Naţional Fitosanitar. Astăzi raportăm o suprafaţă de atac de 23 de hectare, toate în bazinul legumicol Matca".

Dăunătorul este un fluture mic ca dimensiuni, cu o anvergură a aripilor de până la 10 mm. "Larva este cea care atacă toate organele plantei, frunzele şi tulpina, atacă pieliţa fructului, depreciind aspectul comercial al acestuia. Cel mai periculos este atacul pe frunze, din cauza faptului că atacă în interiorul acestora, de unde şi dificultatea combaterii acestui dăunător-problemă în bazinul legumicol Matca, în serele şi solariile aferente", a spus Valentin Huciu.

Conform acestuia, nu s-au înregistrat pierderi de producţie, iar suprafaţa atacată, de 23 de hectare, nu este una foarte mare, în condiţiile în care la Matca sunt circa 1.500 ha cultivate cu tomate în solarii. Cele 23 ha echivalează cu aproximativ 100 de fermieri afectaţi.

"Greu de ucis"

Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a explicat şi de ce "Tuta absoluta" este atât de greu de combătut. Fluturii zboară noaptea şi nu pot fi distruşi prin tratamente de zi, iar larvele atacă în interiorul frunzelor, deci produsele de combatere nu au efect asupra lor. Condiţiile din solar sunt foarte propice dezvoltării minierului tomatelor: aici nu plouă, temperatura este tot timpul în jur de 25-30 de grade - extrem de favorizantă pentru dezvoltarea dăunătorului, umiditatea este constantă şi nu este vânt. Asta în timp ce studiile arată foarte clar că, în condiţii de câmp, gradul şi intensitatea atacului acestui dăunător sunt mult reduse.

"La avertizarea unităţii fitosanitare, tratamentele trebuie să se efectueze cu produse la alternanţă, trebuie să se respecte asolamentul, adică rotaţia culturilor, trebuie eliminate resturile vegetale la închiderea celor două cicluri de cultură, trebuie respectat un calendar foarte strict pentru tratamentele fitosanitare şi păstrată o igienă perfectă în solar şi trebuie aplicat un management integrat al dăunătorului. Dacă toate acestea sunt respectate şi totuşi nu apar rezultate, abia atunci s-ar putea pune problema acordării de despăgubiri", a mai spus directorul executiv al DAJ Galaţi, Valentin Huciu.

Citit 4886 ori Ultima modificare Joi, 18 Octombrie 2018 01:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.