Un exemplu clar al neputinţei autorităţilor Galaţiului. Ruinele Mehid mai rezistă cel puţin un an
Foto: Iulia Kelt

Un exemplu clar al neputinţei autorităţilor Galaţiului. Ruinele Mehid mai rezistă cel puţin un an
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi şi ai Poliţiei Locale au prezentat miercuri, 24 octombrie, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, situaţia construcţiilor părăsite de pe bulevardul George Coşbuc, cel mai cunoscut caz fiind al ruinelor fostei întreprinderi Mehid, de pe Coşbuc 256. Faptul că se fac aproape opt ani de când Mehid şi-a încetat activitatea la această adresă şi că ruinele sunt şi acum "în picioare", în ciuda amenzilor de peste 200.000 de lei primite de la Garda de Mediu şi de la Poliţia Locală, în ciuda a peste 100 de somaţii, adrese de înfiinţare popriri şi titluri executorii emise de Fisc, nu poate însemna decât că autorităţile oraşului sunt neputincioase în faţa unei asemenea sfidări şi a încălcării oricăror norme de mediu.

Pe 7 ianuarie 2011, fabrica de componente hidraulice Mehid SA a solicitat şi a obţinut de la Agenţia de Protecţia Mediului obligaţiile de mediu la încetarea activităţii la punctul de lucru din Coşbuc 256. O parte din utilaje au fost mutate în incinta societăţii Elnav din Calea Prutului nr. 11, care aparţinea aceluiaşi Corneliu Mangalea, iar la fostul amplasament nu s-a asigurat paza corespunzătoare, lucru care a dus la intrarea prin efracţie a unor persoane care au furat fier vechi şi alte materiale, ceea ce a făcut ca amplasamentul să se degradeze continuu, se afirmă în raportul prezentat de Garda de Mediu Galaţi, în şedinţa Colegiului Prefectural.

"Odată cu preluarea obiectivului de către noul proprietar, dl Corneliu Mangalea, instituţia noastră nu a putut colabora cu acesta în vederea efectuării controalelor de mediu, nu a răspuns invitaţiilor transmise de către comisarii de mediu. De-a lugul timpului, s-a constatat că proprietarul imobilului nu a respectat obligaţiile de mediu stabilite prin actele de reglementare şi actele de control întocmite de către comisarii Gărzii de Mediu Galaţi, fapt pentru care a fost sancţionat contravenţional, în nenumărate rânduri. Garda naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi a efectuat cinci controale în urma cărora s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 205.000 lei", se arată în raportul citat. "Bineînţeles că nicio măsură stabilită de Garda de Mediu nu a fost realizată", a punctat, ieri, reprezentanta Gărzii de Mediu, comisar Liliana Cornea.

Şi Poliţia Locală a efectuat două controale, constatând că fostul sediu al Mehid era "un loc neîmprejmuit, insalubru, devenit un depozit de gunoi, focar de infecţie, într-o stare avansată de degradare". Societatea a fost notificată să ia măsurile corespunzătoare legale pentru punerea în siguranţă a clădirilor, nu s-a făcut acest lucru, drept pentru care Poliţia Locală a dat două sancţiuni, de 1.000 şi 2.000 de lei, inclusiv pentru partea de mediu (igienizarea trotuarelor).

Ca urmare, Mehid a solicitat şi a obţinut două certificate de urbanism de la Primăria Galaţi, în anii 2016 şi 2017, pentru desfiinţarea construcţiilor. "Ambele certificate au fost prelungite legal până pe 27.09.2019, deci mai au o perioadă la dispoziţie pentru a desfiinţa tot ce este acolo", a afirmat reprezentantul Poliţiei Locale, în Colegiul prefectural.

Aşadar, se pare că ruinele Mehid vor mai rezista cel puţin până în septembrie anul viitor pe bd. Coşbuc nr. 256, la doi paşi de cel mai aglomerat centru comercial al Galaţiului, vizitat zilnic de mii de oameni. Pe de altă parte, data în care au fost obţinute aceste certificate de urbanism a fost şi ultimul prilej în care edilii au mai primit un semn de viaţă de la reprezentanţii Mehid sau ai lichidatorului judiciar desemnat de Tribunalul Galaţi - Sierra Quadrant SPRL Bucureşti.

Mulţi au afirmat că supraimpozitarea cu 500 la sută de către Primărie a terenului şi clădirilor ajunse ruină i-ar putea forţa mâna afaceristului Corneliu Mangalea să respecte prevederile legale şi de mediu. Însă această măsură s-ar putea aplica, cum spuneam, de-abia după expirarea certificatelor de urbanism, în toamna anului viitor. În plus, cine poate da asigurări că banii rezultaţi în urma supraimpozitării vor şi achitaţi? Nimeni! Fiscul gălăţean a refuzat, acum câteva luni, să ne spună dacă Mangalea a plătit măcar un leu din amenzile de 205.000 de lei primite de la Garda de Mediu şi nici nu am putut afla dacă Finanţale au putut recupera vreun sumă, cât de mică, în urma celor (la un moment dat!) 102 somaţii, 62 de adrese de înfiinţare popriri (inclusiv terţi popriţi), însoţite de titlurile executorii aferente, plus două procese-verbale de sechestru bunuri mobile şi trei procese verbale de sechestru bunuri imobile.

Citit 5450 ori Ultima modificare Joi, 25 Octombrie 2018 16:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.