Ataşaţii comerciali ai ambasadelor, plătiţi de Camerele de Comerţ

Ataşaţii comerciali ai ambasadelor, plătiţi de Camerele de Comerţ
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Camera de Comerţ şi Industrie a României şi, implicit, camerele de comerţ teritoriale ar putea scoate din buzunarele proprii peste jumătate de milion de euro lunar, pentru plata salariilor ataşaţilor comerciali de pe lângă toate ambasadele României din lume.

Potrivit preşedintelui Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi, Ion Mocanu, există un protocol în acest sens semnat între Camera de Comerţ a României şi Ministerul Afacerilor Externe, protocol care mai are nevoie de semnătura prim-ministrului Dăncilă. Intenţia este evidentă, aceea de a eficientiza şi impulsiona activitatea economică a acestor ataşaţi comerciali. „Suntem, la nivelul Camerei de Comerţ a României, în tratative extrem de avansate, fiind nevoie numai de aprobarea prim-ministrului României, ca reprezentanţii economici ai ambasadelor României în toate ţările din lume să fie angajaţii camerelor de comerţ, să fie plătiţi de camerele de comerţ şi să şi răspundă în faţa camerelor de comerţ. Un raport de activitate pe bază de activitate economică nu va mai fi la nivelul Ministerului Afacerilor Externe. Tot ce ţine de performanţă, conexiuni, contacte şi aşa mai departe, se va derula prin Camera României şi camerele teritoriale. Domnul Meleşcanu a reacţionat extrem de favorabil, a semnat cu dl preşedinte Daraban (n.red – Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ a României) un protocol de colaborare extinsă, urmează ca dl Meleşcanu să supună acest protocol aprobării prim-ministrului”.

Este pentru prima dată când se semnează un astfel de protocol, a mai spus preşedintele Ion Mocanu, iar pentru Camera de Comerţ va reprezenta un efort financiar foarte mare: „Gândiţi-vă, dacă spunem numai de 5.000 de dolari de persoană, ori 180. E o sumă foarte mare, în fiecare lună”.

În iulie anul trecut, preşedintele executiv al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, Mihai Ionescu, afirma că „fiecare reprezentant extern costă statul român 10.000 de euro pe lună, din care o treime înseamnă salariile”, ceea ce înseamnă „20 la sută din impozitele încasate de stat din profiturile exportatorilor”. Astfel că – spunea Mihai Ionescu – este important ca aceşti ataşaţi să fie şi eficienţi, nu doar să îndeplinească procedurile birocratice.

Citit 1196 ori Ultima modificare Marți, 06 Noiembrie 2018 18:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.