UPDATE | Protest spontan al angajaţilor gălăţeni din Finanţele Publice

UPDATE | Protest spontan al angajaţilor gălăţeni din Finanţele Publice
Salariaţii fiscului nu sunt de acord cu tăierea de posturi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

UPDATE | Aproximativ 150 de salariaţi ai Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, ai Direcţiei Regionale Vamale Galaţi şi ai Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice Galaţi au întrerupt, ieri după-amiază, activitatea, timp de mai multe zeci de minute, într-un protest spontan atât faţă de tăierile de posturi anunţate de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, cât şi faţă de posibila desfiinţare a direcţiilor generale regionale.

Protestatarii spun că dispariţia a peste 4.000 de posturi, anunţată de ministrul Teodorovici, ar putea aduce activitatea funcţionarilor fiscali în prag de colaps, în condiţiile în care şi-aşa numărul funcţionarilor este insuficient faţă de cel foarte mare al contribuabililor administraţi. În plus, ei spun că legea desfiinţării regionalelor ANAF, care a ajuns la Camera Deputaţilor, ar putea aduce nu numai mutarea oamenilor de la direcţiile generale regionale în alte judeţe, ci şi pierderea locurilor de muncă pentru mulţi dintre ei.

"Oamenii s-au adunat în acest protest spontan din cauza legii desfiinţării regiunilor fiscale, care este la Camera Deputaţilor, şi a hotărârii de guvern prin care ministrul propune ştergerea tuturor posturilor vacante, adică unul din patru oameni să plece acasă, ceea ce ar peste cap toată activitatea. Şi-aşa numărul salariaţilor este mic, angajări nu s-au mai făcut în ultimul timp, iar fişa postului a tot fost încărcată. Dacă se vor desfiinţa regiunile, judeţele care au direcţii regionale au de suferit, pentru că personalul este majoritar din judeţul respectiv, asta însemnând că va fi împărţit la cele şase judeţe din regiunea respectivă. Oameni din Galaţi vor fi mutaţi, de exemplu, la Buzău. Acesta este lucrul cel mai dureros, ca omul să rămână fără loc de muncă sau să fie mutat în alt judeţ, unde nimeni nu-ţi plăteşte nici cazare, nici masă, nimic. Dacă nu vom mai fi regiune, e posibil ca şi salarizarea să fie alta, să nu mai fim asimilaţi ca nivel central şi atunci să ni se ia din salariu. Dar asta să spunem că ar fi partea cea mai puţin dureroasă. Nu se face o reorganizare transparentă, totul e incertitudine şi toate se fac deodată", ne-a spus Anca Tudorache, preşedintele Sindicatului Finanţe Sed Lex Galaţi.

"Noi, cei din structura vamală, considerăm că modificările care se vehiculează ne vor afecta într-un mod dramatic. Adică Direcţia Regională Vamală Galaţi, care este parte a DGRFP Galaţi, va avea activitatea anulată sau translatată către altă structură şi astfel va fi bulversată toată lumea. Gândiţi-vă că instituţia vamală are o mare importanţă în viaţa socială. Pe de o parte se atrag bani la buget prin taxe, impozite, iar pe de o altă parte, care nu se comensurează în bani, este asigurată protecţia frontierei, din toate punctele de vedere: supraveghere a pieţei, control al armelor, al drogurilor - deci, o protecţie generală a românilor din punct de vedere nefiscal. Toată activitatea este structurată piramidal. Dacă tăiem o componentă esenţială a acestei piramide, s-a dus tot eşafodajul", ne-a declarat Cătălin Baroni, reprezentant al Sindicatului Vamal Unirea - Sed Lex Galaţi.

Foto Iulia Kelt


UPDATE, miercuri, 28 noiembrie 2018 | Aproximativ 100 de salariaţi ai Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi au întrerupt lucrul astăzi, 28 noiembrie, începând cu ora 13,00, şi s-au adunat în faţa sediului DGRFP din strada Portului, într-un protest spontan faţă de tăierile de posturi anunţate de ministrul Eugen Teodorovici şi faţă de legea privind desfiinţarea direcţiilor generale regionale. „Propunerea făcută de ministrul Teodorovici de a se desfiinţa locurile vacante va da peste cap activitatea. Deja numărul angajaţilor este mic, iar cel al contribuabililor administraţi este foarte mare. Dacă legea pentru desfiinţarea regiunilor va trece şi de Camera Deputaţilor, judeţele unde sunt sediile regionale vor avea de suferit, pentru că personalul este majoritar din judeţul respectiv, asta însemnând că va fi împărţit la cele şase judeţe din regiune. Oameni din Galaţi vor fi mutaţi, de exemplu, la Buzău. Acesta este lucrul cel mai dureror, ca omul să rămână fără loc de muncă sau să fie mutat în alt judeţ, unde nimeni nu-ţi plăteşte nici cazare, nici masă, nimic”, ne-a spus Anca Tudorache, preşedintele Sindicatului Finanţe Sed Lex Galaţi.

Un protest spontan similar s-a declanşat şi la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Galaţi, din strada Brăilei.

Vom reveni.


Sindicaliştii din ANAF ameninţă cu proteste | Conducerea Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe condamnă „amatorismul” cu care Ministerul Finanţelor Publice îşi tratează propriii angajaţi şi ameninţă cu proteste, în cazul în care reducerea posturilor anunţată de ministrul Teodorovici va continua.

Biroul Executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe anunţă, printr-un comunicat de presă, că solicită „în mod ferm” renunţarea la proiectul de hotărâre privind reducerea posturilor vacante la nivelul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi unităţilor subordonate, motivând că în Parlamentul României, la Camera Deputaţilor, există un proiect de lege pentru modificarea structurii organizatorice a ANAF, iar reducerea posturilor vacante înaintea adoptării acestei legi ar produce perturbări majore ale activităţii de colectare a veniturilor la bugetul statului. În plus, sindicaliştii susţin că MFP încă nu s-a pronunțat cu privire la textul proiectului de lege privind reorganizarea ANAF şi că, în consecință „nu s-a făcut nicio analiză serioasă referitoare la efectele acestei măsuri şi în privinţa posturilor necesare pentru buna funcţionare a instituţiei”. În acest context, „Biroul Executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe condamnă amatorismul cu care MFP îşi tratează proprii angajaţi”.

Pe 10 noiembrie, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că peste 4.000 de posturi atât nebugetate, cât şi bugetate din ministere vor fi tăiate, cele mai multe la ANAF, şi că vor dispărea şi unele funcţii de conducere. Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, vor fi desfiinţate 4.143 de posturi din 21 de ministere, din care peste 3.000 de la Fisc. Actul normativ stabileşte numărul maxim de posturi pentru 21 de ministere, precizându-se însă că acestea nu includ demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora.

„Acordul pe care conducerea Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe l-a făcut cu ministrul Finanţelor Publice, domnul Eugen Teodorovici, nu a vizat nicidecum reorganizarea sistemului şi reducerea de posturi. Acest acord presupunea analiza necesarului de personal la nivel naţional, analiza plecărilor naturale din sistem (pensionare, migrări ale personalului etc.), îmbunătăţirea sistemului informatic (în prezent sunt necesare 45 de minute pentru a finaliza o lucrare cu actualele calculatoare şi softuri) şi alocarea fondurilor pentru achiziționarea mijloacelor materiale necesare desfășurării activităţii curente. Pe cale de consecinţă, Biroul Executiv a hotărât demararea procedurilor pentru declanșarea acţiunilor de protest la nivel naţional, cu consecinţe grave în următoarea perioadă. Salariaţii fiscului din România nu doresc să afecteze activităţile desfăşurate cu ocazia centenarului, însă un astfel de tratament din partea conducerii ministerului finanţelor publice îi obligă să demareze de urgenţă acţiuni de protest la nivel naţional, care pot degenera în greve spontane, necontrolabile de către organizaţia noastră”, se mai afirmă în comunicatul remis de organizaţia sindicală.

La nivelul Galaţiului, situaţia care ar rezulta în urma eventualelor tăieri de posturi ar fi mai complicată decât în alte judeţe, deoarece aici activează o direcţie regională ANAF, şi nu una „simplă”, judeţeană.

Citit 6606 ori Ultima modificare Joi, 29 Noiembrie 2018 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.