Locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi

Locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi a organizat, ieri, la sediul propriu, Bursa locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi, eveniment organizat la nivel naţional, de toate agenţiile judeţene, cu ocazia Zilei Internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi.

Conform preşedintelui Asociaţiei pentru integrarea prin sport a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii "Sporting Club", Vasile Cristea, puţin mai mult de jumătate din cele circa 12.000 de persoane din Galaţi care au diverse dizabilităţi locomotorii sunt angajate: "Motivele sunt diverse şi delicate, e problema transportului la un loc de muncă, problema unui program fix, dar şi lipsa dorinţei de a munci, de a se integra în societate, bazându-se pe ajutorul familiei - mama, tata. Dar ei trebuie să reţină că roata se întoarce şi mama, tata nu vor mai fi la un moment dat".

"Am lucrat la un restaurant ca spălător de vase, dar când au aflat că sunt cu handicap m-au dat afară. Patronii evită să angajeze persoane cu handicap, a spus unul dintre participanţii la bursa de la Galaţi. "Eu am lucrat la un restaurant, dar nu puteam rezista la program, mă ţineau 15 ore, de dimineaţa până seara târziu. Nu pot lucra atâta", a spus o altă participantă.

Şase angajatori au participat la bursa de la Galaţi, oferind 56 de locuri de muncă. Cele mai multe posturi oferite au fost cele de consultant clienţi (în limbile română, engleză şi franceză - 25 de locuri), agent de securitate (10), manipulant mărfuri (7), operator introducere şi validare date (5), confecţioner textile (4), şef birou (2 locuri). Dintre cei 70 de participaţi la evenimentul de ieri, 26 au fost selectaţi pentru angajare.

Conform reprezentanţilor AJOFM Galaţi, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private care au cel puţin 50 de angajaţi au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4 la sută din numărul total de angajaţi. În caz contrar, acestea plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat  persoane cu handicap". De asemenea, ANOFM acordă subvenții, pe o perioadă de 12 luni, angajatorilor care încadrează persoane cu handicap pe perioadă nedeterminată, cu condiția menținerii în activitate cel puțin 18 luni de la data angajării. Subvenția lunară este de 2.250 de lei și se acordă proporțional cu timpul lucrat.

Citit 2396 ori Ultima modificare Luni, 03 Decembrie 2018 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.