ANAF | Uite regionala, nu e regionala! Revenire la situaţia de acum cinci ani

ANAF | Uite regionala, nu e regionala! Revenire la situaţia de acum cinci ani
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Protestele spontane declanşate, la sfârşitul lunii trecute, la direcţiile generale regionale ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au reuşit doar să amâne aprobarea legii de desfiinţare a acestor structuri. "Se pare că Parlamentul asta vrea, divizarea regionalelor în direcţii judeţene, e o decizie pur politică", au declarat pentru "Viaţa liberă" surse din cadrul DGRFP Galaţi. Desfiinţarea celor opt regionale ANAF înseamnă, practic, revenirea la situaţia dinainte de 2013.

Pe 28 noiembrie, la fel cum au făcut şi colegii lor de la celelalte şapte direcţii regionale fiscale din ţară, aproximativ 150 de salariaţi ai Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi (DGRFP), ai Direcţiei Regionale Vamale (DRV) Galaţi şi ai Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi au întrerupt activitatea, într-un protest spontan atât faţă de tăierile de posturi anunţate de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, cât şi faţă de iminenta desfiinţare a direcţiilor generale regionale. Protestatarii spuneau că dispariţia a peste 4.000 de posturi, aşa cum anunţase ministrul, ar putea aduce activitatea funcţionarilor fiscali în prag de colaps, în condiţiile în care şi-aşa numărul lor este insuficient faţă de cel foarte mare al contribuabililor administraţi. În plus, ei afirmau că legea desfiinţării regionalelor ANAF, care urma să fie discutată la Camera Deputaţilor (aceasta fiind for decizional) ar putea aduce nu numai mutarea oamenilor de la direcţiile generale regionale în alte judeţe, ci şi pierderea locurilor de muncă pentru mulţi dintre ei.

Cum spuneam, protestele au reuşit doar să amâne intrarea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a legii, deocamdată cu două săptămâni. E posibil să mai apară o amânare, dar proiectul de lege îşi va urma traseul legislativ. Conform surselor din cadrul DGRFP Galaţi, în acest moment se negociază variantele pentru înfiinţarea structurilor judeţene. "Legea prevede, la momentul actual, divizarea direcţiilor regionale în direcţii judeţene. Atunci când desfiinţezi regiunea, trebuie să înfiinţezi la fiecare direcţie judeţeană serviciile care sunt acum numai pe regiune: administrativ, de personal, contabilitate, financiar, juridic, biroul de audit, de control. Iar personalitate juridică nu are acum decât direcţia regională, care lucrează cu AJFP-urile la nivel judeţean, cele care gestionează contribuabilii", au spus sursele citate.

Cum se pot pierde locurile de muncă

În 2013, ANAF s-a restructurat, fiind înființate opt direcții regionale de finanțe, în locul celor județene existente până atunci. Acum se vrea o revenire la situația anterioară. Conform propunerii legislative iniţiate de UDMR, care a fost votată deja în Senat, regionala ANAF de la Galaţi va fi divizată în şase judeţe: Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea, Buzău şi Constanţa. Asta înseamnă că toţi funcţionarii care sunt acum angajaţi la direcţia regională vor trebui împărţiţi la cele şase direcţii judeţene care vor fi (re)înfiinţate. Iar mulţi dintre ei ar putea fi obligaţi să se mute sau să facă naveta în alt judeţ, unde nu li se va deconta nimic, nici transport, nici cazare, nici masă. A doua variantă, cea de care se tem sindicatele, este că acei oameni ar putea alege să plece.

"La nivelul direcţiei judeţene Galaţi sunt 300 de oameni, din care marea majoritate au domiciliul în Galaţi, şi atunci trebuie să-i împarţi la direcţiile judeţene. Aici e problema noastră. Dar Galaţiul, ca şi Constanţa, fiind de nivel de tip A, să spunem că va avea un număr mai mare de personal, în funcţie de numărul contribuabililor. Bătălia va fi pe Galaţi-Brăila, că sunt apropiate. Dacă se merge pe preaviz şi fiecare îşi pune dosarul unde doreşte, ajungem la examene. Şi dacă sunt prea multe dosare pe Galaţi, atunci încep negocierile: care merge la Buzău ca să nu dea examen? Sau rişti şi mergi la examen, cu vreo trei pe post, iar două persoane trebuie să plece. Aşa a fost şi în 2013, dar ştiu că atunci a existat varianta pentru cei care nu au luat examenele de a merge la Bucureşti, unde erau multe locuri libere. O parte s-au dus, o parte au renunţat, care aveau familii, care erau mai în vârstă... E destul de complicat, pentru că, din salariul pe care îl iei, trebuie să îţi asiguri transport, cazare, masă şi trebuie să te descurci, că acolo e jobul tău. Şi nu-ţi decontează nimeni, pentru că angajatorul este în localitatea respectivă. Că ai tu domiciliul în altă parte, este treaba ta", au mai spus sursele citate pentru "Viaţa liberă".

Citit 9457 ori Ultima modificare Marți, 11 Decembrie 2018 19:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.