Bilanţul calamităţilor din agricultura Galaţiului

Bilanţul calamităţilor din agricultura Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Agricultura judeţului Galaţi a avut destul de mult de suferit în urma capriciilor meteo ale anului 2018, un an atipic, aşa cum l-a caracterizat directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţene, Valentin Huciu.

Reamintim: prima parte a anului trecut a fost caracterizată de cea mai caldă Bobotează din ultimele şase decenii, am avut două episoade de iarnă autentică în luna martie şi, apoi, o secetă prelungită, combinată cu o toamnă cu precipitaţii distribuite inegal. Toate acestea nu aveau cum să nu afecteze culturile agricole din judeţul Galaţi.

Conform unui document prezentat de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană la Colegiul Prefectural, totalul suprafeţelor afectate, în decursul anului 2018, a fost de 25.736 de hectare, valoarea totală a pagubelor suferite de fermierii gălăţeni s-a ridicat la 17,2 milioane lei. Aproape 14 milioane de lei au reprezentat pagubele aduse de grindină, ploi abundente, băltiri şi vântul puternic, în timp ce diferenţa a constat în daunele provocate de temperaturile scăzute şi îngheţul la sol. Culturile cele mai afectate au fost cele de grâu, secară şi triticale (13.078 hectare), mazăre (4.337 ha) şi rapiţă (3.090 ha). Printre comunele cu cele mai mari suprafeţe afectate s-au numărat: Cavadineşti – 3.102 ha, Matca – 2.522 ha, Frumuşiţa – 1.914 ha, Folteşti – 1.767 ha, Băneasa – 1.366 ha, Vîrlezi – 1.202 ha, Piscu – 1.167 ha şi Jorăşti – 1.730 ha.

„Din cauza lipsei precipitaţiilor, acţiunea de înfiinţare a covorului vegetal pentru Zona de Interes Ecologic a fost total compromisă şi în judeţul nostru. Pentru ca producătorii agricoli care au accesat această măsură derulată prin APIA să nu piardă subvenţia, a fost nevoie să se emită Ordinul de Prefect nr. 218/3.10.2018, acţiune care nu s-a finalizat până în momentul de faţă. Rapoarte operative întocmite în urma înştiinţărilor depuse de fermieri au fost trimise de primării şi după data de 10 ianuarie 2019. Culturile de toamnă înfiinţate, respectiv cerealele păioase şi rapiţa, vor rămâne sub observaţie până în primăvara lui 2019”, menţionează documentul citat.

Concluzionând, conducerea DAJ Galaţi susţine că se impune implementarea „cu celeritate” a Fondului Mutual Agricol, prin care se vor acorda compensaţii financiare fermierilor în caz de calamitare a culturilor agricole sau de pagube suferite în fermele de animale şi care încă este la stadiul de proiect. „De altfel, legislaţia europeană în domeniu prevede în mod clar posibilitatea acordării de despăgubiri în cazul producerii de fenomene meteo nefavorabile, boli ale plantelor şi animalelor, atacuri ale dăunătorilor, în condiţiile aderării fermierilor solicitanţi la un Fond Mutual acreditat conform proiectului deja elaborat”, se mai arată în documentul prezentat de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Galaţi.

Citit 1041 ori Ultima modificare Marți, 29 Ianuarie 2019 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.