Premieră mondială: Testul IMM, efectuat prin telefonul mobil

Premieră mondială: Testul IMM, efectuat prin telefonul mobil
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

România ar putea deveni prima ţară din lume în care Testul IMM, obligatoriu de efectuat înaintea iniţierii unui act normativ, să fie efectuat prin intermediul unei aplicaţii pentru telefoanele mobile, aplicaţie dezvoltată şi implementată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Prezent ieri la Galaţi, la întâlnirea Comisiei de dialog social de pe lângă Prefectură, preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a anunţat în premieră existenţa acestei aplicaţii şi a afirmat că ea este disponibilă deja pentru telefoanele cu Android.

Testul IMM este un sondaj cu privire la potenţialele efecte generate în activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii de introducerea unor noi reglementări. Evaluarea rezultatelor Testului IMM trebuie să conducă la identificarea corecţiilor care se impun în definitivarea proiectului de act normativ. Altfel spus, dacă Testul IMM indică un efect negativ al unei legi (sau ordonanţe de urgenţă), acest lucru trebuie remediat înainte, nu după promulgarea respectivului document legislativ.

Legislaţia existentă în România prevede că, înainte de demararea procesului de avizare a unui act normativ, iniţiatorul acestuia are obligaţia efectuării Testului IMM şi a respectării principiului „Gândiţi mai întâi la scară mică”, precum şi a principiului numărului constant (art.9.1 din Legea nr.246/2004). Principiul „Gândiţi mai întâi la scară mică” presupune ca iniţiatorii actelor normative să evalueze efectele introducerii noilor reglementări, mai întâi şi cu precădere, asupra activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii.

Când schimbi cinci taxe, nu poţi să spui că nu ai impact

Din păcate, deşi Testul IMM este obligatoriu de efectuat, nu există nicio consecinţă legală pentru nerespectarea acestui lucru. Prezent ieri la Galaţi, unde a anunţat pentru prima dată existenţa aplicaţiei pentru Testul IMM dezvoltate de CNIPMMR, preşedintele Florin Jianu spune că testul a fost făcut de foarte puţine ori.

„Testul IMM e deja funcţional prin Legea IMM-urilor din 2014. Din păcate, până în acest moment s-au realizat puţine teste IMM, 30-40 anual, ceea ce, aplicat la numărul de legi aplicate cu incidenţă asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, este extrem de puţin. Dau exemplul OUG 114 în care, la capitolul „Impact asupra mediului de afaceri”, acolo apare o liniuţă, adică nu are impact. Or, în momentul în care tu schimbi cinci taxe în România (pe telecom, pe bănci, pe energie, pe gaz etc.), nu poţi să spui că nu are impact asupra mediului de afaceri. Asta încercăm noi, să aducem mai mult profesionalism în ceea ce înseamnă aceste analize de impact ex ante. E mult mai simplu să previi, decât să tratezi”, a spus Florin Jianu.

Mai întâi să discuţi, apoi să legiferezi

Practic, ce înseamnă Testul IMM? „În primul rând, pentru întreprinzători este un instrument de a aduce un feedback asupra unei politici publice, pentru că în momentul în care nu ai niciun canal de comunicare cu guvernul sau cu cei care legiferează, atunci cei din urmă vor spune că e totul în ordine. În momentul în care, pe o politică publică, au câteva mii de răspunsuri (de exemplu, în cazul split TVA, ne-au răspuns peste 8.000 de IMM-uri într-o săptămână şi jumătate), vă daţi seama că acest răspuns uriaş ar trebui să fie luat în seamă, pentru că oamenii au arătat că de fapt consecinţele sunt puternice şi sunt negative. Din păcate, apar legi peste noapte care nu au această analiză, nu au acest tip de feedback şi după aia lucrează întreg mediul public şi mediul de afaceri să repare. Un exemplu imediat este Ordonanţa de Urgenţă 114, care nu a fost discutată cu nimeni, a apărut între Crăciun şi Revelion. Noi am făcut analiza abia în ianuarie, iar aceasta a arătat că IMM-urile se tem de faptul că costurile vor fi transferate asupra lor şi asupra cetăţenilor. Noi avem nevoie să realizăm această educaţie a mediului public, în care să le arătăm că dialogul este extrem de important şi că atunci când ai o politică publică în vedere, trebuie să discuţi cu cei care sunt afectaţi în mod direct şi de-abia după aceea să legiferezi”, a continuat preşedintele CNIPMMR.

În ceea ce priveşte aplicaţia pentru telefoanele mobile privind Testul IMM, aceasta este disponibilă pentru cei care au sistem de operare Android şi până la sfârşitul săptămânii trecute va fi operaţională şi pentru cei care au Apple, a încheiat Florin Jianu.

Citit 3910 ori Ultima modificare Marți, 26 Februarie 2019 19:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.