Ţăranii pot creşte cel mult cinci porci fără chitanţă

Ţăranii pot creşte cel mult cinci porci fără chitanţă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Conform unui ordin al ministrului Agriculturii care a intrat în vigoare pe 18 martie, gospodarii care vor să crească mai mult de cinci porci trebuie să se înregistreze la Registrul Comerţului.  

Ordinul cu numărul 224 din 13 martie 2019, emis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, interzice, începând cu data de 18 martie 2019, creșterea în gospodării a mai mult de cinci capete de porci fără înregistrare la Registrul Comerțului. Noua reglementare a început deja să fie comunicată în țară, în special în județele unde au existat sau încă mai există focare de pestă porcină africană, informează site-ul agrointel.ro. Restricția, însă, nu are legătură directă cu răspândirea virusului, ci a fost inclusă într-un act normativ care reglementează clasificarea fermelor de porci din România, mai afirmă site-ul citat.

„Ideea clasificării exploatațiilor de creștere a suinelor pe teritoriul României a existat şi până la 18 martie a.c., există şi acum”, ne-a confirmat directorul executiv al DSVSA Galaţi, Carmen Stroia. Până la emiterea noului act, gospodarii puteau crește până la maximum 20 de porci  fără a fi nevoiţi să se înregistreze oficial.

Aşadar, crescătorii persoane fizice mai pot crește cel mult 5 porci în gospodării, iar dacă doresc să aibă mai multe suine, sunt obligați să se înregistreze la Registrul Comerțului, adică să se fiscalizeze. Spicuim din informarea pe care mai multe DSVSA-uri din țară au transmis-o autorităților locale la sfârşitul săptămânii trecute: „(...)În data de 18.03.2019 a fost publicat, în Monitorul Oficial nr. 210, Ordinul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 224/13.03.2019, pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României. Începând cu data de 18.03.2019 a fost abrogat Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 300/2017.

Conform art. 1) au fost stabilite dimensiunile pentru exploatațiile de creștere a suinelor pe teritoriul României, după cum urmează:

a) fermă de suine de subzistenţă – exploataţie agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;

b) fermă de suine mică – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6-20 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;

c) fermă de suine medie – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 21-130 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;

d) fermă de suine mare – exploataţie agricolă cu un efectiv de peste 130 de capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg.

Tipurile exploatațiilor de creștere a suinelor pe teritoriul României sunt următoarele:

a) exploataţie nonprofesională de suine – ferma de suine (...) deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului;

b) exploataţie comercială de suine de tip A – ferma de suine prevăzută la art. 1 lit. b) şi c), deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului, înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor şi înregistrată sanitar-veterinar (...).

Astfel, începând cu data de 18.03.2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație nonprofesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerţului, este de 5 animale”.

Citit 2472 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2019 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.