Navă pentru centralele eoliene din Marea Nordului (VIDEO)
Foto: Iulia Kelt

Navă pentru centralele eoliene din Marea Nordului (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

În Şantierul Naval Damen Galaţi a fost lansată vineri, 29 martie, a doua navă de tip AccommodationSupplyVessel (ASV) destinată companiei Bibby Marine Services, din Marea Britanie. La fel ca nava-soră, lansată la Galaţi în urmă cu doi ani, Bibby Wavemaster “Horizon” a fost şi ea contractată de Siemens GamesaRenewable Energy şi EnBW pentru operaţiunile de întreţinere la două parcuri eoliene marine - HoheSee şi Albatros, din Marea Nordului, ambele deţinute de EnBW şi Enbridge.

Ceremonia de punere a chilei pentru „BibbyWavemaster 2” – botezată „Horizon” -  s-a desfăşurat la începutul anului 2018, la mai puţin de un an de la livrarea primei nave de tip ASV 9020 destinată Bibby Marine Services. „În general, noi livrăm 20 de nave pe an, anul acesta avem în portofoliu 18. Multe dintre ele sunt comandate de clienţi care au revenit la noi, aşa cum este şi cazul clientului de astăzi, care s-a întors să construiască şi cea de-a doua navă tot la noi. Preţul acestei nave este confidenţial, dar, ţinând cont că este o navă extrem de complexă, vorbim despre o sumă destul de mare”, ne-a declarat Rino Brugge, managerul general al Şantierului Naval Damen Galaţi.

BibbyWavemaster „Horizon”, la fel ca nava-soră, dispune de capabilităţi „walk-to-work”, adică va fi o navă care, pe lângă facilităţile pentru transportul şi manipularea echipamentelor, va permite şi accesul rapid al echipelor de intervenţie pe platformele sau turbinele eoliene marine. „Nava va opera în zona germană a Mării Nordului în următorii 10 ani, la cele două platforme eoliene de acolo. Primul vas este un pic diferit, operează în alte sectoare, în alte perioade ale anului. A fost relocată, de câteva zile, din  Danemarca în Olanda, unde urmează să opereze în următoarele şase luni”, a explicat Stephen Bolton - Ceo Bibby Marine Services.

„BibbyWavemaster 2” dispune de echipamente moderne de manipulare, sisteme care să permită menţinerea stabilităţii indiferent de condiţiile meteorologice - inclusiv o pasarelă cu autostabilizare, care va permite accesul la structurile off-shore, dar şi sisteme fiabile şi eficiente pentru optimizarea consumului de combustibil.

Pe lângă spaţii ergonomice şi sigure de lucru, echipele de intervenţie cazate la bord vor beneficia de condiţii de confort superioare, de la „banalul” acces la internet şi echipamente IT&C până la spaţii de relaxare şi petrecere a timpului liber, săli de conferinţe şi chiar o infirmerie.

Altfel spus, Damen a asigurat o soluţie personalizată pentru operatorii implicaţi în proiectele parcurilor eoliene, manevrabilitatea şi rezistenţa, dar şi confortul echipajului, fiind prioritare încă din primele faze de proiectare şi testare.

Citit 3606 ori Ultima modificare Luni, 01 Aprilie 2019 01:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.