Cum poţi plăti mai puţin pentru racordarea la energie electrică

Cum poţi plăti mai puţin pentru racordarea la energie electrică
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Consumatorii care își aleg singuri firma care să le realizeze lucrările de racordare la rețeaua electrică plătesc mai puțin pentru aceste servicii, în comparație cu cei care acceptă tariful inițial propus de operatorul de distribuție, este una dintre concluziile analizei preliminare derulate de Consiliul Concurenței pe această piață.

În ceea ce priveşte racordarea la reţeaua de gaze naturale, Consiliul Concurenţei a constatat o îmbunătăţire semnificativă a legislaţiei aferente, în sensul în care consumatorii pot selecta operatorul autorizat care să efectueze lucrările de proiectare sau execuţie a instalaţiilor de gaze naturale și să negocieze cu acesta tarifele.

Racordarea la reţeaua electrică de joasă tensiune, reţea la care sunt conectaţi majoritatea clienţilor casnici, a înregistrat tarife cuprinse între 978 și 2.602 lei şi a durat, în medie, 83 de zile. Totodată, nivelul mediu al tarifului de racordare la rețeaua de gaze naturale pentru un consumator casnic a înregistrat, în perioada analizată, valori cuprinse între 943 și 3.346 lei, iar durata medie a racordării a fost cuprinsă între 21 şi 270 de zile, în funcţie de operatorul concesionar şi de dimensiunea reţelei pe care o administrează.

Dacă racordarea la rețea implică lucrări suplimentare pentru extinderea sau redimensionarea acesteia, iar investiția necesară realizării acestor lucrări nu este cuprinsă în planul de investiții al operatorului de distribuție, clienții finali trebuie să suporte costurile extinderii sau redimensionării. În schimb, dacă lucrările de extindere necesare pentru racordare sunt prevăzute în planul de investiții al operatorului de distribuție sau în contractul de concesiune, clienții nu au obligația de a suporta aceste costuri.

Consiliul Concurenţei a mai anunţat că va colabora cu ANRE, pentru ca operatorii economici autorizați să fie obligați să actualizeze, într-un termen rezonabil, datele de contact proprii puse la dispoziția utilizatorilor pe site-ul ANRE.

Citit 2145 ori Ultima modificare Marți, 18 Iunie 2019 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.