Atacuri fără precedent ale dăunătorilor din agricultură

Atacuri fără precedent ale dăunătorilor din agricultură
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Galaţi anunţă, prin directorul său executiv, Valentin Huciu, că doreşte să vină în sprijinul fermierilor, din punct de vedere tehnic, deoarece condiţiile climaterice din această perioadă sunt deosebit de favorabile dezvoltării şi manifestării fără precedent a unor atacuri de boli şi dăunători. Totodată, DAJ Galaţi le atrage atenţia fermierilor gălăţeni să execute cu stricteţe toate tratamentele fitosanitare necesare.

Evoluţiile meteo din această perioadă necesită, pentru fiecare cultură agricolă în parte, respectarea cu stricteţe a calendarului de lucrări agricole şi a principiului de combatere integrată, cu executarea la timp şi fără niciun fel de întârziere a tuturor lucrărilor agricole, afirmă Valentin Huciu. „Executarea tratamentelor fitosanitare este deosebit de importantă în această perioadă, pentru că vorbim de temperaturi favorabile agenţilor de dăunare, de peste 30 de grade, care sunt coroborate în toate regiunile ţării şi cu preponderenţă în sud-est, dar mai ales în judeţul Galaţi, cu o umiditate relativă foarte mare. De asemenea, vântul din această perioadă ploioasă şi picăturile de apă de pe frunze vin şi completează condiţiile de dezvoltare a agenţilor de dăunare”, spune directorul executiv al DAJ Galaţi.

Conform acestuia, o atenţie deosebită asupra este cerută în această perioadă cultivatorilor de viţă de vie şi floarea soarelui. „În mod permanent, viticultorii din toate cele trei podgorii ale judeţului Galaţi (Iveşti, Dealu Bujorului şi Nicoreşti) trebuie să urmărească permanent suprafeţele ocupate cu vii şi să execute tratamente  complexe şi susţinute pentru combaterea dăunătorilor, dar mai ales pentru combaterea manei şi a făinării. Controalele noastre efectuate în ultimul timp denotă atacuri pregnante de făinare şi de mană plasmopara viticola. Şi atunci trebuie să facem tratamente cu insecticide pentru morile viţei de vie, cât şi tratamente cu fungicide pentru combaterea făinării şi a manei, cu produse omologate, în combinaţii compatibile pentru plante. Deci, pentru mană, dacă folosim produse sistemice, acestea trebuie repetate la două săptămâni, iar dacă folosim produse de contact, trebuie să repetăm tratamentele la o săptămână. De asemenea, şi pentru făinare, acelaşi lucru. Nu uitaţi că produsele cuprice sunt deosebit de valoroase în combaterea manei!”, spune Valentin Huciu.

În ce priveşte suprafeţele cultivate cu floarea soarelui, „condiţiile prielnice de dezvoltare a putregaiului cenuşiu, a putregaiului alb, a alternariozei necesită tratamente fitosanitare, mai ales pentru faptul că ne apropiem de înfloritul la floarea soarelui. Şi în această perioadă trebuie să facem tratamente susţinute pentru combaterea bolilor şi a dăunătorilor de la floarea soarelui. Folosiţi produsele Amistar Gold, Pictor, Topsin în combinaţie cu insecticide omologate Mavrik 2F, Karate Zeon. Respectaţi cu stricteţe prescripţiile şi eticheta produselor de protecţie a plantelor şi ţineţi registrele de aplicare a tratamentelor o perioadă de trei ani.

De asemenea, în această perioadă, anumite comunităţi locale au executat tratamente pentru combaterea omodei păroase a dudului cu produsul Karate Zeon, aviochimic, care este deosebit de eficace şi pentru combaterea insectelor de disconfort, de exemplu, a ţânţarilor. Aceste insecticide veritabile au o eficacicate substanţial mai mare decât produsele de folosinţă publică. În această perioadă, vorbim de atacuri fără precedent ale omidei de stepă, cât şi ale fluturelui cărămiziu al scaieţilor, care atacă pajiştile, fâneţele, lucernierele, leguminoasele pentru boabe, adică soia şi fasolea. Folosiţi produse omologate, Fastac, Faster, Bactospeine DF, Novadim Progress”, a încheiat directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţene Galaţi, Valentin Huciu.

Citit 2850 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Iunie 2019 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.