Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Deşi noile tarife de distribuţie a energiei electrice sunt, începând de astăzi, 1 iulie, mai mari, consumatorii casnici de pe piaţa reglementată vor plăti acelaşi tarif ca şi până acum. Iar preţurile gazelor pentru clienţii casnici scad, tot începând de azi.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, săptămâna trecută, noile tarife ale energiei electrice şi gazelor, valabile începând cu 1 iulie 2019. Astfel, pentru energia electrică, tarifele de distribuţie percepute pentru companiile din grupul Electrica cresc de la 1 iulie cu cel puţin 2-2,5 la sută în toată ţara, fiind majorate tarifele de distribuţie şi pentru ceilalţi operatori, precum Distribuţie Oltenia, Delgraz Grid şi companiile din grupul Enel Distribuţie. Însă consumatorii casnici aflaţi pe piaţa reglementată vor plăti facturile la acelaşi preţ ca şi până acum.
În ceea ce priveşte Electrica SDEE Muntenia Nord, prezentă pe piaţa Galaţiului, tariful pentru joasă tensiune creşte de la 116,80 la 119,58 lei/MWh, ceea ce reprezintă o majorare de 2,38 la sută. Pentru medie tensiune, noul tarif este de 34,65 lei/MWh (+2,39 la sută), iar pentru înaltă tensiune este 15,93 lei/MWh, ceea ce înseamnă o majorare de 2,38 la sută. Cu toate acestea, "modificarea tarifelor de distribuţie nu va conduce la creșteri  ale prețului final plătit de clienții casnici pentru care furnizarea energiei electrice este asigurată în regim reglementat", precizează ANRE.
În concluzie, pentru majoritatea consumatorilor casnici, cei care nu au trecut în piaţa concurenţială, creşterea nu se va resimţi deocamdată în preţul final plătit în factură, pentru că acesta este reglementat de ANRE. Efectele se vor vedea probabil la începutul anului viitor, când ANRE va ajusta din nou preţurile finale. Însă, ceilalţi consumatori casnici, care nu plătesc preţurile reglementate, ar putea fi afectaţi în viitorul apropiat, în funcţie de politica furnizorului. Afectaţi de aceste majorări vor fi şi consumatorii industriali.

Gazele se ieftinesc de astăzi

ANRE a anunţat, de asemenea, că peste 3 milioane de clienţi casnici vor plăti cu 5 la sută mai puţin pentru gazele consumate, începând cu data de 1 iulie. "Preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale pentru un număr de peste 3 milioane clienţi casnici cu un consum anual mai mic de 280 MWh, calculate în conformitate cu prevederile metodologiilor în vigoare, vor înregistra o scădere de peste 5 la sută pentru întreaga piaţă de furnizare reglementată. Această evoluție este generată, în principal, de scăderea preţurilor celor doi mari furnizori de pe piaţa reglementată a gazelor naturale, şi anume E.ON Gaz Furnizare România (-3,71 la sută) şi Engie România (-7,89 la sută). Principalul element component al preţului final reglementat, care a determinat scăderea medie înregistrată pe piaţa reglementată a gazelor naturale, a fost preţul de vânzare a gazelor naturale de către producătorii interni de 68 lei/MWh, reglementat prin prevederile OUG 114/2018, cu modificările şi completările ulterioare", precizează ANRE.

Citit 2041 ori Ultima modificare Duminică, 30 Iunie 2019 23:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.