Balanţă import - export. Galaţiul cumpără în continuare mai mult decât vinde

Balanţă import - export. Galaţiul cumpără în continuare mai mult decât vinde
Industria siderurgică rămâne fanionul economiei gălăţene
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bunurile pe care judeţul Galaţi le importă depăşesc în continuare ca valoare mărfurile pe care le trimitem la export. Faptul că aducem din afară multe materii prime şi că trimitem pe pieţele străine produse finite cu valoare adăugată nu este de ajuns pentru a înclina balanţa comercială a judeţului nostru în favoarea exporturilor.

În aprilie a.c., agenţii economici gălăţeni au exportat mărfuri în valoare de 95.226.000 de euro, în creştere cu 4,2 la sută în comparaţie cu aprilie 2018, dar cu peste zece puncte procentuale mai puţin faţă de luna martie a acestui an. „Bunurile provenite din Galaţi au ajuns în Turcia (aprox. 40 la sută – n.r.), Bulgaria (8 la sută – n.r.), Polonia, Egipt, Portugalia, Macedonia şi Italia”, se arată într-un bilanţ al Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Galaţi. Trei sferturi din exporturile realizate în aprilie au constat în metale comune şi în articole provenite din acestea, zece la sută, produse vegetale, 5,5 la sută, grăsimi şi uleiuri animale sau vegetale, aproape cinci la sută, maşini, aparate şi echipamente electrice.

În privinţa importurilor, Galaţiul a cumpărat în aprilie 2019 produse din afara graniţelor în valoare de puţin peste o sută de milioane de euro. Faţă de aprilie 2018, importurile au crescut cu 15 la sută, iar faţă de martie 2019 au cunoscut o scădere 17,5 la sută. "Principalii parteneri comerciali ai Galaţiului au fost: Ucraina, Polonia, Rusia, Brazilia, Turcia, Olanda, Italia şi Bulgaria", potrivit DJS Galaţi. Am importat în special materii prime pentru industria siderurgică, maşini, aparate şi unelte electrice, precum şi produse chimice, alimente şi materiale de contrucţii. Balanţa comercială a înclinat astfel din nou în favoarea importurilor, deficitul fiind de aproape cinci milioane de euro.

Importurile trag mai greu şi la nivel naţional

În primele 11 luni ale anului trecut (ultimele date disponibile - n.r.), Argeşul, Timişul, Oltul, Sibiul şi Alba s-au situat în topul judeţelor cu balanţă pozitivă în ceea ce priveşte valoarea importurilor şi a exporturilor, conform Institutului Naţional de Statistică. La polul opus se găsea municipiul Bucureşti, cu un deficit export-import de aproape 12 miliarde de euro. În intervalul ianuarie-noiembrie 2018, judeţul Galaţi a importat mărfuri în valoare de aproape un miliard şi 200 de milioane de euro, cu aproximativ 180 de milioane de euro mai mult decât a exportat.

Citit 2123 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Septembrie 2019 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.