Regulile de finanţare a agriculturii s-ar putea schimba

Regulile de finanţare a agriculturii s-ar putea schimba
Discuţii pentru noua Politică Agricolă Comună. În imagine - Adrian Oros, ministrul Agriculturii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Oficialii Comisiei Europene discută noua Politică Agricolă Comună la nivelul UE şi modul de cheltuire a banilor alocaţi fermierilor în perioada 2021-2027. Conform ministrului Agriculturii, Adrian Oros, care a venit vineri în Galaţi, s-ar putea ajunge ca, în cazul unor scheme de ajutor mai puţin performante, banii cheltuiţi să fie luaţi înapoi.

Aşa cum "Viaţa liberă" a relatat, noul ministru al Agriculturii a făcut prima ieşire în teritoriu în această calitate chiar în judeţul Galaţi, unde i-a asigurat pe fermierii locali, şi în special pe legumicultorii din Matca, că niciunul din programele de finanţare aflate în derulare şi bugetate nu va fi tăiat. Oros a afirmat că principalul obiectiv al mandatului său o reprezintă elaborarea, până la finele lunii mai 2020, a programului naţional strategic în agricultură, care va înlocui fostul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). "Acest program va finanţa agricultura în bună parte, pentru că, nu trebuie să ne ascundem, cele 20 de miliarde de euro care vor veni în 2021-2027 vor fi principala sursă de finanţare. Restul, ce mai punem noi de la buget, ce eforturi financiare mai pot să facă fermierii, fie direct, fie prin împrumuturi, e partea a doua. Şi, atunci, noi trebuie să scriem un program naţional strategic, pentru ca toate programele începute să fie competitive, după şapte ani de cheltuire a celor 20 de miliarde să rămână ceva, adică fermierii din zonele respective, în funcţie de specific, să fie competitivi la nivel european. Pentru că nu ştim ce va fi după 2027, nu ştim dacă va mai fi o nouă Politică Agricolă Comună în care să fie alocaţi atât de mulţi bani".

Conform lui Adrian Oros, regulile s-ar putea schimba în perioada următoare: "Pe viitor, ar putea fi mai dificil, pentru că spre deosebire de cele două exerciţii bugetare în care fixam o schemă şi, şapte ani, că mergea, că nu mergea, banii îi primeam, am înţeles că acum se lucrează la Politica Agricolă Comună şi că se doreşte ca, la sfârşitul fiecărui an, să se facă o evaluare a schemelor de ajutor şi, dacă peste 25 la sută din aceste scheme nu sunt fezabile, înseamnă că n-au fost gândite bine şi atunci ne vor fi luaţi banii înapoi. Sperăm să nu ajungem acolo, de aceea programul o să-l scriem împreună cu fermierii, cu mediul asociativ". 

Nu în ultimul rând, ministrul a spus că singurul mod în care micii fermieri pot avea şanse egale de acces pe piaţa marilor retaileri este asocierea. "Am întors-o pe toate părţile. Singura posibilitate pentru egalitatea de şanse a micilor femieri pe piaţă este asocierea, copperativele adică. Nu-i putem sprijini decât dacă şi ei doresc să fie sprijiniţi. Există acea lege a cooperativelor, o putem îmbunăţi, deşi ea are suficiente stimulente în aşa fel încât cei mici şi mijlocii să poată fi competitivi. Doar împreună se poate face asta. Dacă eşti mic sau mediu, întotdeauna ăla mare va veni peste tine şi-ţi va ocupa spaţiul, o să te preia, iar marii retaileri doresc contracte pe termene lungi, cu cantităţi mari, cu un anumit flux, cu o anumită ritmicitate... Când eşti mic, nu poţi asigura aşa ceva", a încheiat Adrian Oros.

CITEȘTE ȘI: Mătcaşii nu vor pierde ajutoarele de minimis

Citit 1473 ori Ultima modificare Duminică, 10 Noiembrie 2019 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.