Precizări privind renta viageră agricolă

Precizări privind renta viageră agricolă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Plata rentei viagere agricole se face, în lei, într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care este datorată prin raportare la cursul mediu de schimb valutar calculat de BNR. Plata se face de APIA București prin mandat poștal, virament bancar sau orice altă modalitate de plată legală.

Renta viageră agricolă este personală și netransmisibilă. Ea se poate încasa de titularul carnetului de rentier agricol/ mandatarul său cu procură specială autentificată, de curatorul său pe baza unei curatele, de tutorele numit pe baza unei hotărâri judecătorești rămasă definitivă ori de către moștenitorul rentierului (în cazul decesului acestuia) sau de împuternicitul legal al moștenitorilor, în baza procurii notariale autentificate.

În cazul persoanelor pentru care s-a efectuat plata până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată, dar care nu au intrat în posesia rentei, procedura se poate relua până la trei ani de la data-limită anuală de plată, inclusiv în caz de deces. În cazul decesului rentierului, moștenitorii vor încasa renta până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care se datorează, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moștenitor, a certificatului de deces în original, precum și a carnetului de rentier agricol al defunctului.

În județul Galați, numărul carnetelor de rentieri vizate în perioada 1.03 - 31.08.2019 a fost de 1.623. Totodată au fost reanalizate un număr de 184 de cereri, 43 de cereri moștenitori și 6 cereri pentru eliberare duplicat carnet rentier, se mai arată într-un comunicat dat publicității de Centrul Județean APIA Galați.

Citit 1404 ori Ultima modificare Marți, 03 Decembrie 2019 19:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.