Salariul minim brut, mai mare cu 150 de lei. Proiect de hotărâre, în dezbatere publică

Salariul minim brut, mai mare cu 150 de lei. Proiect de hotărâre, în dezbatere publică
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Proiectul de hotărâre privind salariul minim brut pe țară garantat în plată a fost postat, la jumătatea săptămânii trecute, în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Muncii. Se prevede o creștere cu 150 de lei a salariului minim brut și menținerea salariului pentru studii superioare, la vechime de cel puțin un an.

Proiectul supus consultării prevede ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 2.230 de lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2020, față de 2.080 de lei în prezent. Acest lucru reprezintă o creștere de 7,2 la sută față de luna decembrie 2019. Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va crește anul viitor de la 12,43 lei la 13,327 lei, potrivit proiectului. "Nivelul salariului de bază minim brut a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali, fiind organizate două ședințe ale Consiliului Național Tripartit, și dezbătut în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Pentru stabilirea salariului minim s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare rata inflației și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, precum și factori de corecție în funcție de dinamica creșterii economice", anunță Ministerul Muncii.

Proiectul prevede și faptul că, începând de anul viitor, pentru persoanele încadrate pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în care nu sunt incluse și sporurile şi alte adaosuri, se menține la 2.350 de lei lunar.

BNS solicită un calendar de creştere

Blocul Naţional Sindical solicită stabilirea unui calendar de creştere a salariului minim, astfel încât să respectăm angajamentele asumate prin ratificarea convenției OIM și a Cartei Sociale Europene revizuite. Confederaţia cere, de asemenea, revizuirea politicii fiscale pentru salariul minim, astfel încât efortul angajatorilor să fie sprijinit de o politică fiscală adecvată, precum şi punerea la punct a unui mecanism pentru implicarea partenerilor sociali în stabilirea salariului minim.

"Deși a cunoscut o reducere în ultimii ani, rata sărăciei în muncă pentru cei cu contracte cu program complet este încă foarte ridicată, 11,2 la sută din salariați cu contract de muncă cu timp complet se află în sărăcie, numărul acestora fiind de 1,5 ori mai mare decât media europeană. România are cel mai ridicat nivel al sărăciei în muncă din Uniunea Europeană. Până la 1 ianuarie 2022, salariul minim trebuie sa ajungă cel puțin la 2.500 de lei, iar începând din ianuarie 2023, salariile în sectorul bugetar trebuie să fie stabilite prin raportare directă la salariul minim", afirmă un comunicat remis de BNS.

În acest moment, aproximativ 1,3 milioane de salariați cu contract individual de muncă şi cu timp complet sunt încadraţi cu salariul minim.

Citit 2388 ori Ultima modificare Luni, 09 Decembrie 2019 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.